Wegens het aanzienlijke aantal patiënten dat de afgelopen decennia bariatrische heelkunde kreeg, is de opvolging na de ingreep een belangrijk onderwerp. Wat zijn de mogelijke complicaties van bariatrische heelkunde en hoe kan de arts daarmee omgaan?

Na bariatrische heelkunde moet men rekening houden met tekorten aan sommige vitamines en mineralen. Een andere belangrijke complicatie zijn gal- en nierstenen. Op langere termijn kan het lichaamsgewicht opnieuw toenemen.

Bij patiënten die bariatrische heelkunde hebben gehad, vergt het medicatiebeleid enige aanpassing. Dat heeft te maken met veranderingen die de ingreep teweegbrengt in de farmacokinetiek van een aantal geneesmiddelen.

Ondanks de complexe context bestaan er een paar gouden regels die artsen kunnen hanteren bij het voorschrijven van medicatie aan patiënten na een bariatrische ingreep, of voor het aanpassen van de reeds gebruikte medicatie.

Elk jaar overlijden er in België ruim 9.000 personen aan de gevolgen van roken, blijkt uit de recentste bevindingen van Sciensano. Dat komt neer op één overlijden per uur. Ondanks een dalende trend, blijven ongelijkheden bestaan, met een grotere impact bij mannen en in Brussel en Wallonië. Op World No Tobacco Day vraagt Sciensano meer aandacht voor de gevolgen van roken.

Clinical Update

Geaccrediteerde nascholing

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Alle dossiers

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven