In het tijdschrift Lancet HIV hebben Australische vorsers een longitudinale studie gepubliceerd, die ze hebben uitgevoerd tussen 2010 en 2019. In die studie resulteerde een stijging van het aantal homo- en biseksuele mannen dat een antiretrovirale behandeling kreeg en een onmeetbaar lage viruslast had, met 27% in een daling van het aantal hiv-infecties in die periode met 66%.

De REPRIEVE-studie is de allereerste, grootschalige klinische studie, die een strategie van primaire cardiovasculaire preventie heeft onderzocht bij hiv-geïnfecteerde patiënten. De studie is voortijdig stopgezet nadat was vastgesteld dat pitavastatine, een statine, het risico op hart- en vaataandoeningen bij hiv-geïnfecteerde patiënten verlaagde.

Een Poolse studie bevestigt dat een herstel van het immuunsysteem, ongeacht hoelang men daarvoor nodig heeft, sterk correleert met de overleving van hiv-geïnfecteerde patiënten die een doeltreffende antiretrovirale behandeling volgen.

Het beperken van sociale contacten en andere maatregelen aan het begin van de covid-19-pandemie werd gevolgd door een vermindering van astma-exacerbaties in verschillende landen. Omgekeerd ziet men door de afschaffing of versoepeling van covid-19-beperkingen een hernieuwde toename van exacerbaties bij astmapatiënten. Dat blijkt uit prospectief verzamelde gegevens van de COVIDENCE-UK-studie.

Live from

Highlights from the 30th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2023) in Seattle, US

Lees de artikels

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven