Artsenkrant

Web weergave

De coronapandemie heeft een aanzienlijke impact op alle sectoren in ons land. De gezondheidszorg blijft niet gespaard. Het Riziv analyseert de impact van covid-19 op de terugbetaling voor zorgverstrekkingen aan de hand van een reeks rapporten. Het eerste is nu klaar.

ACTUEEL

Momenteel voert het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid (LIGB) onderzoek naar de toekomst van het kwaliteitsbeleid in de Vlaamse ziekenhuizen. Bedoeling is de bevindingen om te zetten in een relevant beleidsadvies voor de overheid.

ACTUEEL

Het Riziv heeft een eerste rapport klaar over de impact van covid-19 op de terugbetalingen voor gezondheidszorg. De cijfers liggen een pak lager dan het bedrag van een half miljard dat eerder de ronde deed.

ACTUEEL

Dokter Wissam Bou Sleiman is hoofdarts en adjunct-medisch directeur van Epicura, een ziekenhuis in de regio Mons-Borinage. Zelf Libanees van origine zoekt hij in de Belgische (vooral Franstalige) ziekenhuizen stageplaatsen voor Libanese artsen in opleiding. De explosie op 4 augustus richtte immers niet alleen een enorme ravage aan maar deed ook de opleiding van heel wat jonge artsen in het honderd lopen.

ACTUEEL

"Eerlijk gezegd, zonder het geld van het Fonds Dr. Daniël De Coninck was het niet gelukt." De triagecentra waren broodnodig. Maar geld om ze op te zetten was er eigenlijk niet.

ACTUEEL

AZ Sint-Blasius in Dendermonde is een van de voortrekkers in ons land om een patiëntgerichte - beter gezegd: persoonsgerichte - aanpak in het ziekenhuis tot standaard te maken. "Dit onder het motto 'Samen beter worden' waarbij elke verbetering start met luisteren naar de patiënt", zegt communicatieverantwoordelijke Dominique Potteau. "Frustrerend is dat verbeteren een traag proces is. Of ben ik ongeduldig?"

ACTUEEL

Voorschriften vanaf 15 september, afhalen bij de apotheker vanaf 1 oktober, toedienen vaccin vanaf 15 oktober - dat alleen voor risicopersonen. De rest vanaf 15 november. Een taskforce werkte een precieze fasering uit voor de griepvaccinatie.

ACTUEEL

Bij het begin van de 19de eeuw maakte een Weense arts furore met een theorie over de hersenen als bron en motor van gedrag en persoonlijkheid. Zijn op- en misvattingen en de intellectuele gevolgen ervan zijn onderwerp van een onderhoudend boek.

ZOMERLECTUUR

Zopas verscheen bij de jonge uitgeverij Mithras de lijvige dichtbundel 'Blijf in uw kot - Crisisgedichten in tijden van corona'. Auteur is Bert Popelier, jarenlang freelance cultuurjournalist voor onder andere De Tijd én Artsenkrant. In precies twee maanden tijd schreef hij 100 gedichten die samen een uniek getuigenis vormen van een periode die in ons geheugen gebrand zal blijven.

ZOMERLECTUUR

Diabetes type 1, het blijft een mysterieuze ziekte. Verdere opheldering zoeken is de doelstelling van het INNODIA-project, dat ontstond onder impuls van de Europese Commissie. INNODIA is innovatief in meer dan één opzicht.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Chronische pijn is een complex fenomeen dat een geïntegreerde, veelzijdige benadering vraagt waarbij onze huidige gezondheidszorg in gebreke blijft. Dat is de kritische boodschap in Pijn van algoloog Bart Morlion.

MEDISCH

Een van de belangrijkste technieken die een omwenteling hebben teweeggebracht in de neurowetenschappen, is functionele beeldvorming door magnetische kernspinresonantie. Deze techniek heeft een breed veld van toepassingen geopend, maar voorzichtigheid is geboden bij de interpretatie van de beelden.

MEDISCH

Nadat de longschade veroorzaakt door het SARS-CoV-2 uitgebreid werd beschreven, komt nu ook het hart meer en meer in de belangstelling. Cardiovasculair lijden onder invloed van het virus was al bekend, maar onderzoek heeft deze zomer meer gegevens opgeleverd.

MEDISCH

Sinds 2016 is de stad Oostende de trotse organisator van het grootste 'public art festival' in Europa. The Crystal Ship. Dankzij het festival zijn er nu meer dan 60 muurschilderingen en 10 interventies te zien, verspreid over alle delen van de stad. Goed voor een stevige fiets- en wandelroute. Vanwege corona kon het festival dit jaar niet plaatsvinden. Wel werden 5 gerenommeerde topartiesten uitgenodigd om nieuwe fresco's toe te voegen aan het artistieke parcours.

ZOMERWEDSTRIJD 2020

In het Hôtel d'Agar in het Zuid-Franse Cavaillon loopt nog tot 20 september een tentoonstelling over Marseille 1720, de laatste grote pestepidemie in Europa. Zeer actueel als je weet dat de Franse regering zich voor zijn corona-exitplan baseerde op de lokaal georganiseerde aanpak uit die tijd.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Als een van de belangrijkste klassieke toondichters, componeerde Joseph Haydn (1732- 1809) niet minder dan 104 symfonieën en 32 concerto's, naast tientallen strijkkwartetten, missen en opera's. Dankzij zijn beschermheer Prins Nicolaus Esterházy kon hij zich volledig aan de muziek wijden. Na zijn overlijden werd zijn hoofd stiekem door frenologen voor onderzoek van zijn lichaam verwijderd. Het duurde liefst 145 jaar vooraleer zijn schedel bij zijn lichaam in zijn graf werd bijgezet.

CULTUUR+

"Hoe gaat het met u, beste lezer? Bent u nog steeds een trouwe kijker van de persconferenties van het crisiscenter? Zit u nog steeds op het puntje van uw stoel als Sophie Wilmès gepassioneerd de nieuwste aanpassingen aan het ministerieel besluit declameert?"

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Ik was het beu om een hele namiddag ananassen of potscherven te schilderen, de academie was niets voor mij, zegt Klaas Vanderperren. Dus maar boekhouding en informatica studeren en een baantje in een videoverhuurzaak aannemen. Maar het schilderen zat hem in het bloed en schoorvoetend baande hij zich een weg in het labyrint van de kunst. Vandaag wordt zijn werk gepromoot door galeries in Londen, Parijs, Amsterdam en Knokke. "Nu nog doorbreken in Los Angeles en Dubai", lacht hij.

ZOMERWEDSTRIJD 2020