Patiënten preoperatief optimaal voorbereiden -onder meer via kiné, screening en behandeling van bloedarmoede-, chirurgische stressrespons beperken en postoperatief herstel bevorderen. Dat beoogt Enhanced Recovery After Surgery (ERAS). AZ Rivierenland kreeg hiervoor nu officiële erkenning.

Het Riziv en de FOD Volksgezondheid werken aan een nieuw portaal, ProGezondheid, dat de administratie voor zorgverstrekkers moet vereenvoudigen. Het heet dat ze zo meer tijd overhouden voor kwaliteitszorg. Op termijn vervangt dit portaal MyRiziv. Om ProGezondheid uit te testen zoekt het Riziv 500 zorgverleners.

Sinds 1 maart is het honorarium voor de implantatie van hormonen via een spiraal of staafje op nul gebracht, een besparing van 732.000 euro op jaarbasis. Wellicht gaan hierdoor patiënten meteen naar de tweede lijn, vreest N-VA-kamerlid Frieda Gijbels. Ze voelde minister Vandenbroucke hierover aan de tand in het parlement.

Op 12 mei sloten artsen en ziekenhuizen in de paritaire commissie artsen- ziekenhuizen een collectieve overeenkomst over het stabiliseren van de honorariumsupplementen en afdrachten. Een Koninklijk Besluit van 20 juli, gepubliceerd in het Staatsblad van 1 augustus, verklaart deze collectieve overeenkomst bindend.

Wereldwijd krijgt een op twee kinderen met hiv een levensreddende behandeling. Bij volwassen is dat driekwart (76%). Dat blijkt uit de UNAIDS Global AIDS Update 2022. Bezorgd over deze groeiende kloof tussen kinderen en volwassenen, sloten UNAIDS, UNICEF, de WHO een alliantie om ervoor te zorgen dat geen enkel kind nog een hiv-behandeling wordt ontzegd.

Voor het eerst is er in ons land een vrouw besmet geraakt met het apenpokkenvirus. Dat maakte Sciensano woensdag bekend op een persbriefing. Het totaal aantal besmettingen lijkt evenwel af te toppen. Volgens de laatste cijfers staat de teller op 546 besmettingen.

In de eerste helft van dit jaar kregen de meeste spoedgevallendiensten méér patiënten over de vloer dan in dezelfde periode in 2019, voor de coronapandemie. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS bij 20 Vlaamse ziekenhuizen. In twee op de drie bevraagde ziekenhuizen zijn de aanmeldingen op spoed met 10 procent of méér gestegen.

Bent u al eens een gehackt? Hoe heeft u gereageerd? Wat heeft u ervan geleerd? In een blogartikel op de website van sociale media-expert en arts kevinmd.com beschrijft een Amerikaanse collega-arts haar ervaringen en tips nadat haar sociale media gehackt werden.

De tweede meest voorkomende pathologie die artsen aanduiden op de online verwijsbrief naar een Bewegen Op Verwijzing-coach zijn mentale aandoeningen, gevolgd door diabetes type 2, cardiovasculaire aandoeningen en artrose. Overgewicht en obesitas staan op één.

De huisartsenzorg is sinds de coronapandemie langdurig veranderd. Dat zegt het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) op basis van onderzoek naar het soort consulten en aantal huisbezoeken. Zo waren er in Nederland in het voorjaar van 2022 nog steeds meer korte (telefonische/e-mail) consulten in vergelijking met voor de pandemie. Ook leggen huisartsen er minder vaak huisbezoeken af.

E-health betaalt zichzelf terug. Een arts kan immers checken of de patiënt een bepaald onderzoek al kreeg - en dan het resultaat daarvan opzoeken in plaats van het onderzoek opnieuw te laten uitvoeren.

Uw menig telt!

Hoe blijft u up-to-date van de actualiteit in de gezondheidszorg? Hoe makkelijk of moeilijk vindt u het om de jaarlijkse accrediteringspunten te behalen? Wat is uw toonaangevende medische informatiebron? Heeft u een abonnement op Artsenkrant? Help ons deze prangende vrAAAgen te beantwoorden en u zo in de toekomst steeds op de door u gewenste manier en met de juiste activiteiten te kunnen blijven informeren.

Help ons deze prangende vrAAAgen te beantwoorden!