Functionele delen van het hart gereproduceerd met een 3D-printer

Met een 3D-printer hebben Amerikaanse wetenschappers uitgaande van collageen functionele delen van het menselijke hart zoals een hartklep of een ventrikel nagemaakt. Volgens de auteurs is dat een belangrijke doorbraak. Misschien zullen we zo ooit volledige organen kunnen reproduceren. Dat biedt hoop voor mensen die op de wachtlijst staan voor een overplanting.

Bij een Indische jongen werden 526 minitandjes verwijderd

Bij een Indische jongen, die klaagde van hevige kaakpijn, werd een goedaardig gezwel verwijderd dat niet minder dan 526 minitandjes bevatte. Een wereldrecord, volgens de specialisten die de jongen hebben geopereerd. De tumor was een samengesteld odontoom.

Nieuwe WHO-richtlijn beveelt dolutegravir aan voor alle hiv-patiënten

Tijdens het congres van de International AIDS Society (IAS) in Mexico presenteerde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een update van haar richtlijn over antiretrovirale behandelingen in de eerste en de tweede lijn. Vooral de krachtige aanbeveling valt op om dolutegravir als eerste- en tweedelijnsbehandeling te geven aan alle HIV-patiënten - inclusief vrouwen in de reproductieve leeftijd.

Zorgtrajecten kennen laatste jaren sterke groei

De zorgtrajecten voor diabetespatiënten en patiënten met chronisch nierfalen gingen in 2009 van start. Tien jaar later heeft het zorgtraject diabetes met meer dan 80.000 contracten de beoogde doelpopulatie bereikt.

50 jaar Jazz Middelheim

Het Antwerpse Jazz Middelheim, het oudste jazzfestival van het land, viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Onze jazzrecensent Peter Anthonissen was er van jongs af aan bij. Een terugblik aan de hand van enkele hoogtepunten.

Leidt een bloedtest geruisloos naar de perfecte mens?

Medische en technische evoluties sluipen geruisloos onze samenleving binnen, maar hebben vaak enorme ethische en psychologische gevolgen. Als een NIP-test je duidelijk maakt dat de foetus in je buik een genetische afwijking heeft, wat doe je dan? Het Museum Dr. Guislain buigt zich over dit dilemma.

'Pre-traject' diabetes geen denderend succes

In februari 2016 zag het zorgmodel diabetes het licht, voor een betere opvolging van type 2-patiënten die nog niet in aanmerking komen voor een zorgtraject. Maar met minder dan 60.000 patiënten is de opvolger van de diabetespas niet het grote succes dat het Riziv had voorzien.

'Safe surgery checklist is een hype'

In een recent opiniestuk in de BMJ nemen de Amerikaanse chirurgen David Urbach en Justin Dimick de checklijst voor veilige chirurgie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stevig op de korrel.

Orde geeft commentaar bij Code voor medische deontologie

Wat later dan oorspronkelijk aangekondigd is nu ook het compendium verschenen bij de nieuwe code van medische deontologie die de Orde der artsen vorig jaar uitbracht. Het compendium bundelt onder andere de bestaande adviezen van de Orde alsook de cases uit de tuchtrechtspraak.

Cannabidiol nu ook verdeeld via Belgische apothekers

Het Geneesmiddelenagentschap (Fagg) geeft Fagron, gespecialiseerd in farmaceutische grondstoffen, de goedkeuring om als eerste in ons land cannabidiol via de apotheken te verdelen. Patiënten met refractaire vormen van epilepsie kunnen met het middel geholpen worden. Ook bij de behandeling van Alzheimer, Parkinson, reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn zou CBD verlichting kunnen bieden.