Invriezen van ovariumweefsel: vrijwaren vruchtbaarheid bij prepuberale kankerpatiënten

Christophe Vandenbussche

Chemotherapie en radiotherapie verhogen de overleving van kankerpatiënten. Ze kunnen echter ovariumfalen en onvruchtbaarheid veroorzaken, ook bij prepuberale patiënten. Invriezen van ovariumweefsel is dan de enige optie om de vruchtbaarheid te vrijwaren. Professor Marie-Madeleine Dolmans van de UCL Saint-Luc in Brussel is een autoriteit inzake die nieuwe techniek. Prepuberale kankerpatiënten hebben nu 40% kans om later zwanger te worden en minstens één kind te krijgen.

Als de placenta een gevaar wordt voor de baarmoeder

Reinhard Barth

De term 'abnormaal invasieve placenta' verwijst naar een trofoblast die in en zelfs door het endometrium groeit, wat kan leiden tot ernstige postpartale complicaties en vooral bloeding. Een abnormaal invasieve placenta veroorzaakt een hoge morbiditeit en kan zelfs dodelijk zijn. Daarom moet de diagnose tijdig worden gesteld. Een echografische screening wordt aanbevolen bij alle zwangere vrouwen en zeker in risicogroepen.

Cosmetische gynaecologie: een subspecialisme in zwaar weer

Reinhard Barth

Cosmetische gynaecologie is een vrij klein, maar snel groeiend subspecialisme in de gynaecologie. In een gezamenlijke sessie met The Society of Cosmetic Gynaecology (TSCG) en The Urogynaecology & Pelvic Health Association of India (UPHAI) op het congres van de European Society of Gynaecology hebben experts hun speciale situatie uitgelegd en recente gegevens gepresenteerd.

Frequent metastasen bij jonge vrouwen met borstkanker

Reinhard Barth

Borstkanker op jonge leeftijd is vrij zeldzaam en heeft een slechtere prognose dan borstkanker op oudere leeftijd. In een centrum in Portugal werd frequente metastasering vastgesteld bij jonge patiënten met borstkanker ondanks chemotherapie.

Doe het juist: wanneer en hoe genderdysforie diagnosticeren en behandelen

Christophe Vandenbussche

Volgens de beschikbare gegevens hebben 0,6% van de mannen en 0,2% van de vrouwen een probleem met hun geslacht en willen ze van geslacht veranderen. Specialisten inzake genderdysforie denken dat die cijfers in de toekomst verder zullen stijgen. Geen wonder dat op het 13e congres van de ESG in Wenen een volledige sessie werd gewijd aan Sexuality Transgender. Dr. Michael van Trotsenburg legt de aanpak van transgenderadolescenten uit en geeft commentaar op geslachtsincongruentie en de vruchtbaarheidsopties.

De sollicitatie

Stijn Geysenbergh

Sinds de hervorming van de vervolgopleiding tot huisarts worden de sollicitaties voor de haio's ineens voor het hele pakket van drie jaar georganiseerd. Nu men ook besliste om de sollicitatieperiode uit te stellen van maart naar juli, kunnen opleiders en haio's best niet begin juli met vakantie vertrekken, kwestie van de betere stukken van de taart niet aan zich te laten voorbijgaan.

Communicatie en therapietrouw

Jean-Claude Lemaire

In deze video beschrijft Françoise Poot, dienst dermatologie van het Erasmusziekenhuis, Brussel, waarom de arts-patiëntrelatie zo belangrijk is om de therapietrouw en de werkzaamheid van de behandeling te verbeteren. Ze herinnert eraan dat communicatie een kunst is, net zoals de geneeskunde zelf. Eigenlijk zouden de studenten die kunst moeten aanleren tijdens hun opleiding, maar in afwachting daarvan kan je cursussen communicatie volgen die gebaseerd zijn op luisteren, rollenspelen en het verwerven van vaardigheden.

Omgevingsfactoren en acne

Jean-Claude Lemaire

In deze video komt Delphine Kerob, medisch directrice van de Laboratoires Vichy, terug op de belangrijkste punten van haar presentatie tijdens de 'late breaking news'-sessie. Ze beschreef daarin de omgevingsfactoren waar patiënten met acne het meest aan worden blootgesteld (exposoom) en die dus invloed kunnen uitoefenen op de pathogenese, de persistentie en de ernst van acne.

Medicamenteuze behandeling bij vasculaire anomalieën?

Jean-Claude Lemaire

In deze video leggen Miikka Vikkula, hoogleraar menselijke genetica, De Duve Instituut, UCL, en professor Laurence Boon, plastisch chirurge en coördinatrice van het centrum voor bloedvatafwijkingen aan de Cliniques universitaires St Luc, uit dat de ontdekking dat dezelfde genen meespelen bij bepaalde kankers en een groot aantal bloedvatmisvormingen, ons op het spoor kan zetten van een medicamenteuze behandeling in plaats van enkel chirurgie.

Uit het magazine

Orde erkent realiteit teleconsult

De Orde bracht een nieuw advies uit over het teleconsult. De overheid verkent de mogelijkheden van m-health en de Orde stuurt de deontologie bij. Het Jessa-ziekenhuis heeft al jaren ervaring met telegeneeskunde en dr. Pieter Koopman juicht het advies toe.

Uit het magazine

Op weg naar bestedingsautonomie in de zorg

"Er bestaat consensus tussen Open VLD, CD&V en N-VA om de bijzondere financieringswet uit 1989 uit te breiden naar gezondheidszorg en welzijn. Dat zou een hele stap vooruit zijn. De middelen blijven dan federaal geïnd terwijl de gemeenschappen bestedingsautonomie hebben."

Uit het magazine

ORSI lanceert eerste Career Day

Op 26 oktober aanstaande organiseert Junior Orsi voor de eerste keer een Career Day. De groep zag drie jaar geleden het licht als jongere broertje van ORSI Academy, het centrum dat artsen en ingenieurs van overal ter wereld opleidt in de robotchirurgie en waarvan dr. Alexandre Mottrie stichter en bezieler is.

Uit het magazine

Het portret van Adèle

De Franse film 'Portrait de la jeune fille en feu' neemt u mee naar het jaar 1770. De jonge Marianne mag het huwelijksportret van Héloïse schilderen. Tijdens haar verblijf in het kasteel groeit een spel van bekijken en bekeken worden, passie versus rationaliteit. Dat alles grandioos vertolkt door twee jonge actrices Adèle Haenel (La fille inconnue) en Noémie Merlant.

Award dr. Guislain Museum voor The Live Love Laugh Foundation

Al acht jaar reikt het Dr. Guislain Museum in Gent, samen met Janssen Research & Development, een 'Breaking the Chains of Stigma-award' uit. Die gaat naar een organisatie die zich inzet om de vooroordelen rond geestelijke gezondheid te doorbreken. Dit jaar ging de award naar The Live Love Laugh Foundation (TLLLF) uit India.