Het zorgpersoneel van huisartsenwachtposten en testcentra krijgen in toenemende mate te maken met agressieve klanten. Om hen een hart onder de riem te steken, besloten de Patrik Roelandt Anti-agressiegroep en Domus Medica om hen dit jaar de Veiligheidsprijs toe te kennen.

Artsen met problematisch middelengebruik of verslaving vinden het vaak moeilijk om hulp te zoeken. Negatieve gevoelens, zoals schaamte en angst, of gebrek aan ziekte inzicht zijn een belangrijke barrière. Collega's, vrienden en familie kunnen dan weer een faciliterende rol spelen. Dat bevestigt het onderzoek van de Nederlandse Pauline Geuijen en collega's.

Vanaf 1 januari brengen de CM en het Wit-Gele Kruis hun personenalarm onder in de nieuwe zorgcentrale 'Gerust'. Daarmee willen ze naar eigen zeggen in de context van een vergrijzende bevolking een antwoord bieden op de toenemende zorgnoden van mensen in hun thuissituatie.

In 2017 werd de hulplijn Stop it Now! opgericht. Personen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag -en hun omgeving- kunnen er terecht voor informatie, advies en ondersteuning. De financiering ervan liep medio december af. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maakt nu echter 351.000 euro vrij zodat de hulplijn kan blijven functioneren.

Voor de hele bevolking raadt de Hoge Gezondheidsraad een boosterprik aan, ongeacht de voorgeschiedenis van covid-19-infecties en minstens 14 dagen na herstel van symptomatische covid-19 of 14 dagen na een positieve PCR-test voor asymptomatische covid-19. Het advies dateert van 1 december.

Het coronacommissariaat stuurt maandagmiddag een samenvattende tabel van Sciensano rond voor de pers met de cijfers tot het weekend van 4 december. De tabel bevat het aantal besmettingen, ziekenhuisopnamen en covidgevallen in intensieve zorg voor de voorbije periode.

Herman Nys

Het voorontwerp van wet van minister Vandenbroucke over de verplichte vaccinatie tegen covid-19 van onder meer artsen en apothekers, heeft een onverwacht en wellicht ook onbedoeld gevolg.

Professor Dirk Ramaekers krijgt er nog een Taskforce bij om te leiden, die voor Covid Therapeutics. Die moet toezien op de aankoop en het juist aanwenden van de geneesmiddelen die ingezet worden in de strijd tegen covid.

De overheid stuurde de teststrategie bij. Gevaccineerden zullen na een hoogrisicocontact maar één keer getest worden - maar op dag vijf zoals de huisartsen vroegen. Quarantaine-attests komen automatisch met de testcodes. De ziekenhuizen behouden wat meer autonomie bij het verdagen van electieve ingrepen.

Middenin de covidpandemie stopte Ilse Dapper als arts. Niet omdat ze schoon genoeg had van de medische wereld, wel integendeel. "Ik wil artsen helpen om de good vibes in de job te houden." Van een carrièreswitch gesproken.

Uit het magazine

Het was ongezien. De minister van Volksgezondheid lichtte zondag het nieuwe beleid voor covidtests toe in De Zevende Dag. De voorzitter van hun wetenschappelijke vereniging laat weten dat huisartsen gewoonweg een ander beleid gaan volgen. Hoe raken we nog uit de chaos?

Uit het magazine

"Dit is (voor de besmettingen) de ergste golf die we al meegemaakt hebben", zegt dokter Stefan Teughels, medisch directeur van Domus Medica. "We staan elke dag met de voeten in de modder."