Nieuw LEIFpunt in Aartselaar

Met het nieuwe LEIFpunt Aartselaar-Rupel komt er vanaf 14 oktober een infopunt over de verschillende mogelijkheden bij het levenseinde en over voorafgaande zorgplanning voor inwoners van Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle.

Vaccinaties: #allensamen

Hilde Deneyer

Ruim 600 Belgische apothekers hebben deelgenomen aan de enquête 'Wie bent u, apotheker?' van het gelijknamige magazine, de Apotheker. Uit deze bevraging kwamen heel wat interessante standpunten naar boven: kennis van indicatie, inzage in bloedwaarden, actief mee ziekten opsporen (sensibilisatie, oriëntatie mét doorverwijzing naar de (huis)arts), een centraal medicatieschema, en ... jawel, het toedienen van vaccins...

Grote mensen zouden minder risico lopen op type 2-diabetes

Duitse vorsers hebben een negatieve correlatie vastgesteld tussen de lichaamslengte van mannen en vrouwen en het risico op type 2-diabetes, dat bij mannen vooral blijkt te correleren met de lengte van de benen. Leververvetting en het cardiometabole profiel zouden die negatieve correlatie ten dele verklaren.

Hoe Vlaanderen een voortrekker in preventieve gezondheidszorg wordt

Meerdere auteurs

Het zijn cruciale dagen voor de politici die samen rond de tafel zitten om een nieuwe Vlaamse regering te vormen. We verwachten van hen dat ze er in slagen om Vlaanderen "sterker, welvarender en hechter te maken". "Creativiteit, en het vermogen onszelf aan te passen" zijn inderdaad belangrijke competenties die we daarbij nodig hebben. De ambitie om zich te meten met de Scandinavische toplanden is terecht. Zeker op het vlak van gezondheid. Vlaanderen kan een echte voortrekker in preventieve gezondheidszorg worden. Sorry: MOET dat worden.

Uit het magazine

Patiënten

Vincent Claes

Met september komt de koude en het duister om halfzeven. En ook twee projecten die de patiënt centraal stellen en die hem/haar niet alleen in woorden maar ook in daden bij het zorgproces betrekken.

De verdoemden eindelijk in ons land

In 2016 voegde Ivo van Hove een pagina toe aan zijn al rijke curriculum: met Les Damnés, een gastregie bij de prestigieuze Comédie-Française, opende hij het Festival d'Avignon. Na volle zalen in Parijs, New York en Londen is de voorstelling nu ook in Antwerpen te zien.

Minder terugbetaling in apotheken

In 2018 ging er voor 3,11 miljard euro aan voorgeschreven geneesmiddelen over de toonbank van de publieke apotheken. Dat is minder dan 10 jaar geleden. En het zijn niet meer, zoals vroeger, statines en PPI's die het meest aan het Riziv kosten, maar TNF-alfa-remmers en directe orale anticoagulantia.

Uit het magazine

Riziv zoekt witte raaf

Het Riziv werft een nieuwe directeur-generaal voor de Dienst Geneeskundige Verzorging aan. Een sleutelpositie waarvoor een arts alle troeven in handen heeft, al is een geneeskundediploma geen must. Jo De Cock, administrateur-generaal van het Riziv, schetst het profiel van deze witte raaf die een hervorming van de dienst in goede banen moet leiden in een ingewikkelde federale politieke context en met een minister in lopende zaken.

Uit het magazine

Huisarts wil samenwerken

"Het is zeker geen kwestie van geld alleen. Grotere praktijken waar meerdere huisartsen samenwerken en een goed georganiseerde wachtdienst kunnen in landelijke gebieden een oplossing zijn."

Uit het magazine

'Eten wat je lichaam écht nodig heeft'

We leveren steeds meer inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Aan Artsenkrant vertellen enkele artsen en artsen in spe hoe zij proberen om duurzaam te leven. Huisarts Annelies Moons gooide haar voedingspatroon om.

Letse nachtegaal Elina Garanca strijkt neer in Antwerpen

Opnieuw trekt het Antwerp Symphony Orchestra haar nieuwe concertseizoen met een galaconcert op gang. De ster van de avond is de Letse mezzosopraan Elina Garanca die een graag geziene gast in La Scala, de Met, de Salzburger Festspiele of de Wiener Staatsoper. Dat ze op 19 september naar de Koningin Elisabethzaal komt is dus iets om naar uit te kijken.

Beroepsmisvorming

Pauline Schaffner

De geneeskundefaculteiten vullen zich jaar na jaar met jonge idealisten die de wereld willen redden. En elk jaar studeren er hele cohorten cynische, depressieve en vroegtijdig verouderde artsen af. Ik zeg dat niet zelf: van de geneeskundestudenten is 27% depressief en het is aangetoond dat hun telomeren zes keer sneller verkorten dan bij de rest van de bevolking.