De Block: 'Quota gerespecteerd in 2020'

Het kabinet van de in dit dossier veelgeplaagde minister Maggie De Block (Open VLD) herinnert er vooreerst aan dat in Franstalig België al 20 jaar teveel geneeskundestudenten beginnen aan de vervolgopleiding. "Onze minister", zo luidt het, "heeft deze legislatuur haar nek uitgestoken om een oplossing te zoeken voor dit politiek heikele dossier."

Pil zonder voorschrift: ja, maar

Huisartsen en gynaecologen hebben bedenkingen bij een concept waarbij apothekers anticonceptie zonder voorschrift afleveren. De Vlaamse apothekers zijn er wel voor te vinden en zijn ook bereid daartoe de nodige opleiding te volgen.

"Een switch is perfect mogelijk"

"Volumeverhogingen, zowel in openbare officina's, ziekenhuizen als wat biosimilars betreft zijn voor ons de rode draad om tot besparingen te komen. België scoort binnen Europa zeer laag qua goedkope medicijnen."

Klare informatie of wollige websites?

Vandaag heeft elke zelfstandige of elk vrij beroep een website, maar wat mag je daar als dokter of als apotheker wel en niet op zetten? We vroegen advocaat Tom De Gendt om advies.

Dead Man Ray back in AB

Men mag spreken van de meest verrassende comeback van het jaar : Dead Man Ray is back. Daan Stuyven, Rudy Trouvé (ex-dEUS) en de drie andere stichtende leden zijn opnieuw van de partij.

Huisarts Philippe Sysmans wint Speel het Hard met Rach 3

Zondag jongstleden won Philippe Sysmans de finale van de tweede 'Speel het hard', rechtstreeks te volgen op Canvas. De laureaat bracht met veel bravoure een vertolking van het aartsmoeilijke pianoconcerto Rach 3. "Naast de grote emoties analyseer je de componist en zijn werk. Het is eenzelfde soort analyse en zoektocht die je als huisarts hebt", dixit de 33-jarige arts.

Van Gogh door de ogen van Julian Schnabel

In 'At Eternity's Gate' laat Julian Schnabel ('Le Scaphandre et le Papillon', 'Basquiat') u door de ogen kijken van Vincent Van Gogh tijdens diens laatste levensjaren. Niet alleen de vertolking van Willem Dafoe is briljant. Na een avant-première georganiseerd door het puike gratis filmblad Vertigo (check Vertigo.be) stond de regisseur een heel enthousiast publiek te woord.

Visionaire Franstaligen

Dirk Ramaekers

Het was vorige week Limburgweek. Nadat Beke afkondigde dat Limburg #voorbeeldvoorVlaanderen was, mocht een Limburgse huisarts van VTM in prime time zijn propaganda over de sardonische gevaren van vaccinaties verspreiden.

Enquête: Refluxziekte bij zuigelingen

Vele kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met reflux. Hoewel dit een normaal fysiologisch proces is, is het belangrijk onderscheid te maken tussen fysiologische reflux en refluxziekte.

"Aan mij mag je alles vragen"

"Patiënten ontvangen nog onvoldoende informatie over de zorg die ze krijgen. Nochtans is het cruciaal om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te verbeteren." Aldus het Vlaams Patiëntenplatform. Dat citeert de federale ombudsdienst naar aanleiding van 18 april, de Europese dag van de rechten van de patiënt.

Geef onze peuters tijd om zindelijk te worden

Freya Saeys

Het Agentschap Opgroeien introduceerde naast het bekende Kindboekje, nu het zogenaamde 'plaspoort' voor peuters. Het boekje moet ervoor zorgen dat kinderen tijdig zindelijk worden, zelfs al vanaf de leeftijd van 1,5 jaar. Een nobel doel, maar de druk die zo op kinderen en ouders komt te liggen, is veel te hoog.

Drie ouders voor één enkele baby: een première in geval van onvruchtbaarheid

In Griekenland is een baby geboren gemaakt met het DNA van drie mensen. De techniek, die ze daarbij hebben gebruikt, is nog zeer omstreden en werd nu voor het eerst toegepast wegens onvruchtbaarheid. De chromosomen van de moeder werden getransfereerd in een eicel van een donor en die eicel werd in vitro bevrucht met het zaad van de vader.

Hoger risico op miskraam bij vrouwen die 's nachts werken

Nachtarbeid is slecht voor de gezondheid. Bij zwangere vrouwen is dat niet anders. Volgens een Deens observationeel onderzoek correleerde nachtarbeid twee keer of meer in één week na de achtste zwangerschapsweek met een stijging van het risico op miskraam tijdens de daaropvolgende week met ongeveer een derde.

Eigen inschatting van gezondheid en terugkeermogelijkheden belangrijkste determinanten langdurig ziekteverzuim

Lode Godderis

Vanaf april zullen patiënten die twee maanden arbeidsongeschikt zijn een vragenlijst ontvangen via het ziekenfonds. Deze maatregel om langdurig ziekteverzuim te voorkomen, stond al eerder in het KB Re-integratie van begin 2017, maar wordt nu dus ook effectief uitgevoerd. Hiermee wordt een belangrijke, volgende stap gezet om patiënten beter te begeleiden bij hun terugkeer naar werk.

Waarom MammaPrint essentieel is bij borstkanker

Paul Beke

Onlangs was er op de radio een vrouw die een borstoperatie had ondergaan wegens een invasief borstcarcinoom, en die geen MammaPrint-test kon laten uitvoeren omdat deze test in België (nog) niet wordt terugbetaald.

Ledematen redden als medische vorm van humanitair verzet

Jonathan Whittal

Eén jaar na de start van de Mars van de Terugkeer staan zorgverleners in Gaza voor een ongeziene uitdaging: de ledematen van manifestanten redden die voor Israëlische troepen als doelwit dienen. Het voorbije jaar raakten al meer dan 29.000 mensen gewond. 7.000 van hen werden geraakt door militaire munitie, vaak afgevuurd door scherpschutters van het leger. Zo'n 90 % van de gewonden werd in de onderste ledematen geraakt.