Uit het magazine

"Tot nu toe beslisten enkel de GZA-ziekenhuizen de accreditatie te laten varen en zich opnieuw te onderwerpen aan het systeemtoezicht door de Vlaamse Zorginspectie. Als dit Antwerpse precedent navolging krijgt, is er wel versterking nodig voor de zorginspectie. Zo staat het trouwens ook in het regeerakkoord."

Uit het magazine

Klinische ervaringen opdoen in het buitenland willen vrijwel alle artsen in opleiding. In de praktijk zet echter slechts één assistent op de drie effectief de stap. Om daarin verandering te brengen, richtten de Vlaamse aso's vorig jaar de vzw 'residentsabroad' op.

Uit het magazine

Terwijl onze aarde het steeds warmer krijgt, heeft men bij mensen over de voorbije anderhalve eeuw een daling van de lichaamstemperatuur gemeten. Het ligt niet aan de apparatuur, denken Amerikaanse onderzoekers: ons binnenste is het wel degelijk met een paar tientallen centigraden minder gaan stellen.

Uit het magazine

Fabrice du Welz is de tweede in het rijtje van Belgische regisseurs die we interviewden rond een film met een medische tint. In 'Adoration' toont hij een pure jongen die halsoverkop verliefd wordt op een meisje dat schizofrenie heeft. Zoals steeds bij regisseur du Welz: intensiteit, heel fysieke acteerprestaties en poëzie troef.

Uit het magazine

Recente reflecties over het verbeteren van de gezondheid van patiënten focussen op het opkrikken van de gezondheidsgeletterdheid en het versterken van de therapietrouw. Maar wat als de patiënt zich simpelweg niet gehoord voelt door de arts? Dan gooit hij toch ook de blister pillen de prullenmand in?

Uit verschillende getuigenissen van patiënten aan De Morgen blijkt dat verzekeringsartsen hun elektronisch medisch dossier hebben ingekeken, en dit zonder hun medeweten, noch toestemming. Op die manier kunnen die verzekeringsartsen informatie misbruiken om de eventuele terugbetaling in een verzekeringsdossier te beïnvloeden. "Dit is regelrechte fraude", zegt Tijs Ruysschaert, woordvoerder van minister Maggie De Block.

Wat houdt het verplicht elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen eigenlijk precies in? En wat gaan de gevolgen zijn voor jouw praktijk. Bijscholen kun je met Eenlijn.be ook van thuis uit, van achter je computer - met e-learning of door deelname aan een webinar.

'Gezondheidswijsheid' - er bestaan in ons land al veel initiatieven om die te promoten. Dat belichtte het KCE onlangs nog met een rapport. MSD Belgium organiseert samen met partners Healthnest, een wedstrijd die innoverende acties in de kijker zet.

Zondag opent BRAFA, de jaarlijkse kunsthoogmis in Brussel, zijn deuren. Uitschieter dit jaar is James Ensor van wie Samuel Vanhoegaerden Gallery uit Knokke in één klap 38 werken aanbiedt. "Toegegeven, ik ben verliefd op Ensor", zegt de galeriehouder die de schilderijen en tekeningen de voorbije jaren met passie verzameld heeft. De vraagprijs schommelt tussen 50.000 en 700.000 euro.

Uit het magazine

De 32 pianosonates die Ludwig van Beethoven tussen 1795 en 1822 componeerde worden als grensverleggend bestempeld. De werken worden tijdens een tweedaagse integraal uitgevoerd op instrumenten die nauw aansluiten bij de klavierinstrumenten die Beethoven zelf bespeelde.

Ilse Degreef

Laatst keek ik met verwondering naar een boeiende aflevering van Telefacts (VTM) over het nakende proces Harvey Weinstein. Naar aanleiding van dit schandaal ontstond de #metoo-beweging.

De beheerders van het locoregionaal ziekenhuisnetwerk gevormd door de 'Cliniques universitaires Saint-Luc, de kliniek Sint-Jan Brussel, de Europaziekenhuizen en de 'Clinique Saint-Pierre Ottignies zetten woensdag 22 januari hun handtekening onder het officiële samenwerkingscontract. Het nieuwe netwerk telt 2.700 bedden.

Psychologen van het University College in Londen hebben een experimenteel onderzoek uitgevoerd dat leert dat ketamine een nieuwe behandeling zou kunnen worden voor excessieve gedragingen als gevolg van alcohol. Injectie van één enkele dosis zou de verslaving van zware drinkers verminderen en zou de herinneringen die ze associëren met alcohol, wijzigen.

Vlaamse huisartsen zijn niet optimaal op de hoogte van de zorgbehoeften van patiënten die een suïcidepoging ondernamen. De kwaliteit van de nazorg van huisartsen voor patiënten na een suïcidepoging is relatief goed.