Uiteraard wordt er in alle Vlaamse ziekenhuizen druk gevaccineerd tegen covid-19. Een stand van zaken op 3 april op basis van zelfrapportage leert dat 85,8% van de 141.908 medewerkers al een eerste prik kreeg en 58,4% -zijnde 82.882 mensen- ook al een tweede vaccin.

Voor de derde maal op rij organiseert de Belgische Cardiologische Liga een sensibilisatiecampagne om de Belg aan het bewegen/sporten te krijgen. Covid-19, de lockdown en het telewerk hebben geleid tot een spiraal van sedentaire levensstijl die al sterk aanwezig is in ons dagelijks leven, klinkt het.

In Sint-Trudo kunnen patiënten sinds begin dit jaar terecht in een hoofd-halscentrum - waarvan we de bouw een jaar geleden aankondigden. Het centrum vertrekt van een samenwerking tussen KNO- en MKA-artsen. Die is uniek in Vlaanderen, maakt men zich in Sint-Truiden sterk.

... zal men de noodkreten van onze jonge collegae naast zich neerleggen? Zo begint de open brief van de decanen geneeskunde van de Vlaamse universiteiten prof. Piet Hoebeke (UGent), prof. Paul Herijgers (KU Leuven), prof. Piet Stinissen (UHasselt), prof. Dirk Devroey (VUB), prof. Guy Hubens (UAntwerpen).Daarmee reageren ze op de resultaten van twee recente bevragingen bij studenten geneeskunde en artsen in opleiding. "Wij vragen actie van de politiek verantwoordelijken, maar zullen als faculteiten ook onze verantwoordelijkheid nemen. Onze jonge collegae verdienen respect en waardering door een correct beleidskader dat ook correct wordt toegepast."

De voorbije twee weken kregen er meer dan 300.000 mensen per week een coronaprik. In juni zal Pfizer wekelijks een half miljoen vaccins leveren. Met een nieuwe toepassing kunnen mensen zich op de reservelijsten van vaccinatiecentra plaatsen.

Het Vlaams Artsensyndicaat zegt geschokt te zijn over de cijfers inzake seksueel grensoverschrijdend gedrag die het VGSO vorige week bekend maakte. Het VAS wilt zijn know-how ter beschikking stellen om agressie op de werkvloer en tijdens de stage aan te pakken.

De Vlaamse regering kent de huisartsenkringen een bijkomende subsidie toe voor het organiseren van test- en triagecentra in de komende periode. In mei komt er een evaluatie.

Vanaf vandaag kunnen mensen in de apotheken zelftests op covid kopen. Maar wat is de meerwaarde hiervan, vraagt klinisch bioloog Marc Moens zich af. Minister Wouter Beke ziet er alleszins een toepassing voor in de kinderopvang.

Vaccinatie door de huisarts is voorlopig alleen in heel zeldzame gevallen aangewezen. Dat vertelt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg bracht begin deze maand zijn jaarverslag over 2020 uit. Uiteraard was dit geen jaar als een ander. Het is, zoals het KCE het zelf noemt, 'een jaar tussen haakjes'. Men stelde projecten uit terwijl tegelijk een nieuw onderzoeksprogramma 'covid-19' werd opgestart.

In het kader van de COVID-19 pandemie staat de wet van 6 november 2020, onder bepaalde voorwaarden, personen die geen verpleegkundigen zijn, toe om handelingen te stellen die aan verpleegkundigen zijn voorbehouden (Artsenkrant nr. 2651).

Dinsdag 30 maart jl. kreeg de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish een eredoctoraat van UAntwerpen. Voor de gelegenheid gaf hij een masterclass over zijn expertise, haat als een besmettelijke ziekte en gevaar voor de volksgezondheid en een determinant van gezondheid en vrede.