Maggie De Block blijft voorlopig minister van Volksgezondheid. De plannen om burgemeester te worden heeft ze opgeborgen. Haar partij raakte in Merchtem de absolute meerderheid kwijt. Maar met bijna 15% van de stemmen blijft ze wel een populaire huisarts in de politiek. Hoe deden andere artsen het in de gemeenteraadsverkiezingen?

Ik studeerde af als doctor in de geneeskunde aan de KULeuven in 1973. Ik ben recent gepensioneerd en nu, op mijn 70 jaar, neem ik voor de eerste maal deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen op de lijst van het Vlaams Belang. Uitgerekend in mei '68 zat ik in mijn tweede jaar en rond die periode werd mijn afkeer van het links gedachtegoed visceraal. Intussen is deze afkeer geëvolueerd naar zeg maar een politiek-sociaal Daltonisme: ik heb een bloedhekel aan rood en groen.

Sinds vorige week zijn de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen officieel bekend en op vlaanderenkiest.be kunt u per gemeente de samenstelling van de lijsten bekijken. Het aantal partijen dat opkomt, schommelt van gemeente tot gemeente. In een aantal gemeenten komen niet meer dan twee partijen op. In Antwerpen doen 13 partijen mee aan de kiesstrijd en in Gent 14.

Ik ben Anne Delespaul, geboren in Mol en in 2014 afgestudeerd als arts aan de universiteit van Gent. Daar was ik ook actief bij Comac, de studentenbeweging van de PVDA. Wij wilden als geneeskundestudenten kennis maken met de leefwereld van onze toekomstige patiënten. Zo zagen we in de realiteit de sociaal-economische oorzaken van ziekte en gezondheid waar we in onze cursussen over hadden geleerd. Steeds meer werd me duidelijk dat je maar echt fundamenteel iets kan betekenen voor de gezondheid van iedereen, als je de maatschappij zelf in vraag stelt en verandert.

Ik ben Frederik De Buck. Als anesthesist in het UZ Leuven spits ik me toe op de obstetrische anesthesie en de anesthesie voor procedures die buiten het operatiekwartier plaatsvinden.

Ik ben Siddharth Jogani, 30 jaar, geboren en getogen Antwerpenaar met Indische roots. Geneeskunde studeren was altijd de droom van mijn vader. Maar hij kon dat niet waarmaken door de concurrentie en corruptie in India. Hij verhuisde naar Antwerpen, naar de diamantwereld. Ik maak nu mijn opleiding cardiologie af in het Jessaziekenhuis in Hasselt. Wetenschappen en wiskunde hadden altijd mijn interesse, maar ik ben deze opleiding begonnen vanuit een humanitaire insteek. Ik wilde werken voor en met mensen om hun leven gemakkelijker te maken. Gemeentepolitiek hanteert hetzelfde 'cure and care'- principe.

Ik ben Arno Paulus, 21 jaar, student geneeskunde aan de KU Leuven. Wetenschappen én mensen boeiden mij van kindsbeen af. Ik wist dat ik in mijn leven mensen wilde helpen en geneeskunde studeren was een vanzelfsprekendheid. Recentelijk besefte ik dat ik mij ook in maatschappelijk verband voor mensen kan inzetten. De stap om actief te worden in een politieke partij, voor mij Open VLD, was niet groot. En die bood mij de kans om op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober...

Op 15 januari 1970 werd Ann-Marie Morel geboren in Antwerpen, als oudste dochter in een gezin van drie. In 2000 studeerde ze af als internist/pneumoloog, waarna ze onmiddellijk aan de slag ging in de Sint-Jozefkliniek Bornem (binnenkort AZ Rivierenland). Naast werkzaamheden in het ziekenhuis als longarts heeft dr. Morel ook een privépraktijk in Londerzeel.

Willem Hermans is na 20 jaar militaire dienst aan de slag als spoedarts. De smaak van buitenlandse zendingen beviel hem dermate dat hij actief blijft binnen het medisch reservekader.