Uit 300 aanvragen werden ditmaal 75 kandidaten weerhouden. De jongste is 7 jaar en komt uit de Verenigde Staten, de oudste is 20 jaar. Ze bespelen een strijkinstrument, harp of klarinet. In de loop van het festival treden de jonge talenten zelf op. Tevens zijn er omkaderende concerten met internationale toppers zoals pianist Evgeny Kissin, violisten Ilya Gringolts en Maxim Vengerov en de King's Singers.

Muziekschool

Musica Mundi start in september ook met een internationale muziekschool in Waterloo waar getalenteerde jongeren tussen 10 en 18 jaar zich verder kunnen bekwamen. Muziekonderwijs wordt er gekoppeld aan hoogstaand Engelstalig algemeen onderwijs. Dankzij het aartsbisdom Mechelen-Brussel kan de school voor een symbolische huurprijs van 1 euro per jaar intrekken in het voormalige dominicanessenklooster van Fichermont, gelegen op de historische site van het beschermde slagveld van Waterloo.

De afgelopen maanden werden tal tal van verbouwingswerken uitgevoerd om infrastructuur en akoestiek op punt te stellen om de jonge muziekstudenten in ideale omstandigheden te laten groeien. Zo werd de voormalige kapel omgetoverd tot een aangename kamermuziekzaal. In de school worden enkel Steinway-piano's gebruikt en topmusici als Ivry Gitlis of Maxim Vengerov zetten hun schouders mee onder het project.

20 jaar zomerfestival

Voor het gedeelte algemeen onderwijs is gekozen voor het universele programma van de universiteit van Cambridge. In september starten 20 leerlingen tussen 10 en 16 jaar oud. Ze komen uit Maleisië, Rusland, Wit-Rusland, Slovenië, Polen en Albanië. Ook West-Europa is vertegenwoordigd met leerlingen uit Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en België. Op termijn zal het internaat van de school plaats bieden aan een 100-tal leerlingen. Geholpen door studiebeurzen en allerlei schenkingen zullen de ouders van de geselecteerde supertalenten 25.000 euro per jaar studiegeld betalen.

De opening van de school en de 20ste verjaardag van het zomerfestival Musica Mundi wordt op maandag 18 juni gevierd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Het Symfonieorkest Vlaanderen zal er optreden met Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Nicholas Angelich en uiteraard met enkele jonge virtuozen van Musica Mundi.

Musica Mundi in Concert, maandag 18 juni in Bozar, Brussel. Info: 02/507 82 00.

Festival Musica Mundi, van 15 tot 29 juli. www.musicamundi.org

Uit 300 aanvragen werden ditmaal 75 kandidaten weerhouden. De jongste is 7 jaar en komt uit de Verenigde Staten, de oudste is 20 jaar. Ze bespelen een strijkinstrument, harp of klarinet. In de loop van het festival treden de jonge talenten zelf op. Tevens zijn er omkaderende concerten met internationale toppers zoals pianist Evgeny Kissin, violisten Ilya Gringolts en Maxim Vengerov en de King's Singers. MuziekschoolMusica Mundi start in september ook met een internationale muziekschool in Waterloo waar getalenteerde jongeren tussen 10 en 18 jaar zich verder kunnen bekwamen. Muziekonderwijs wordt er gekoppeld aan hoogstaand Engelstalig algemeen onderwijs. Dankzij het aartsbisdom Mechelen-Brussel kan de school voor een symbolische huurprijs van 1 euro per jaar intrekken in het voormalige dominicanessenklooster van Fichermont, gelegen op de historische site van het beschermde slagveld van Waterloo.De afgelopen maanden werden tal tal van verbouwingswerken uitgevoerd om infrastructuur en akoestiek op punt te stellen om de jonge muziekstudenten in ideale omstandigheden te laten groeien. Zo werd de voormalige kapel omgetoverd tot een aangename kamermuziekzaal. In de school worden enkel Steinway-piano's gebruikt en topmusici als Ivry Gitlis of Maxim Vengerov zetten hun schouders mee onder het project. 20 jaar zomerfestivalVoor het gedeelte algemeen onderwijs is gekozen voor het universele programma van de universiteit van Cambridge. In september starten 20 leerlingen tussen 10 en 16 jaar oud. Ze komen uit Maleisië, Rusland, Wit-Rusland, Slovenië, Polen en Albanië. Ook West-Europa is vertegenwoordigd met leerlingen uit Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en België. Op termijn zal het internaat van de school plaats bieden aan een 100-tal leerlingen. Geholpen door studiebeurzen en allerlei schenkingen zullen de ouders van de geselecteerde supertalenten 25.000 euro per jaar studiegeld betalen.De opening van de school en de 20ste verjaardag van het zomerfestival Musica Mundi wordt op maandag 18 juni gevierd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Het Symfonieorkest Vlaanderen zal er optreden met Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Nicholas Angelich en uiteraard met enkele jonge virtuozen van Musica Mundi.Musica Mundi in Concert, maandag 18 juni in Bozar, Brussel. Info: 02/507 82 00.Festival Musica Mundi, van 15 tot 29 juli. www.musicamundi.org