Jukkasjärvi is gelegen in het noorden van Zweden, op zo'n 200 kilometer boven de poolcirkel. Het ICEhotel is bereikbaar via de luchthaven van het Zweedse Kiruna. Van daaruit gaat het verder per huurauto of taxi, of nog avontuurlijker met de sneeuwscooter en de hondenslee.

De naam Jukkasjärvi is afgeleid uit het Sami en betekent zoveel als 'ontmoetingsplaats' bij het water. Historisch gezien was deze nederzetting een belangrijke marktplaats. Vandaag is het ontmoetingsplaats van kunstenaars en reizigers in een fantastische setting van ijs en sneeuw.

Wanneer de winter intreedt beginnen de bouwwerken. Daarvoor worden ijsblokken van wel twee ton gebruikt die het jaar voordien uit de rivier 'geoogst' werden. Wanneer het ICEhotel na de winter smelt, vloeit het gesmolten ijs terug naar de rivier. Een schoolvoorbeeld van ecologische recyclage.

Koele kunst

Het ICEhotel beschikt over warme en koude kamers, over een coole bar en een verwarmd restaurant, zelfs een ICEchapel die dienst doet bij huwelijksceremonies. De huwelijksnacht moet je dan wel doorbrengen in een bed van ijs, weliswaar bedekt met rendiervellen. Om het helemaal romantisch te maken krijgen de gasten speciale thermopijama's in bruikleen. De gemiddelde temperatuur in het hotel bedraagt minus 5 graden, uitzondering gemaakt voor douches en toiletten. Niet alleen de kamers en bedden, ook de tafels en stoelen worden van ijs gemaakt. Op de eettafels worden planken gelegd zodat de tafel niet wegsmelt onder de warme borden.

Wat het concept zo bijzonder maakt is de aanwezigheid van kunst. Ieder jaar worden 40 artiesten geselecteerd om hun bijdrage te komen leveren aan het ICEhotel. De kunstenaars hebben niet noodzakelijk ervaring met ijs, maar worden geselecteerd op basis van de originaliteit van het voorgestelde concept. Ze krijgen zes weken tijd om hun schetsen om te zetten in sculpturen van ijs. Het hotel is van december tot april in gebruik.

Je kan een dagbezoek brengen aan het ICEhotel met rondleiding. Nog beter is er ook de nacht door te brengen om van de totaalervaring te genieten.

Jukkasjärvi is gelegen in het noorden van Zweden, op zo'n 200 kilometer boven de poolcirkel. Het ICEhotel is bereikbaar via de luchthaven van het Zweedse Kiruna. Van daaruit gaat het verder per huurauto of taxi, of nog avontuurlijker met de sneeuwscooter en de hondenslee.De naam Jukkasjärvi is afgeleid uit het Sami en betekent zoveel als 'ontmoetingsplaats' bij het water. Historisch gezien was deze nederzetting een belangrijke marktplaats. Vandaag is het ontmoetingsplaats van kunstenaars en reizigers in een fantastische setting van ijs en sneeuw. Wanneer de winter intreedt beginnen de bouwwerken. Daarvoor worden ijsblokken van wel twee ton gebruikt die het jaar voordien uit de rivier 'geoogst' werden. Wanneer het ICEhotel na de winter smelt, vloeit het gesmolten ijs terug naar de rivier. Een schoolvoorbeeld van ecologische recyclage.Koele kunstHet ICEhotel beschikt over warme en koude kamers, over een coole bar en een verwarmd restaurant, zelfs een ICEchapel die dienst doet bij huwelijksceremonies. De huwelijksnacht moet je dan wel doorbrengen in een bed van ijs, weliswaar bedekt met rendiervellen. Om het helemaal romantisch te maken krijgen de gasten speciale thermopijama's in bruikleen. De gemiddelde temperatuur in het hotel bedraagt minus 5 graden, uitzondering gemaakt voor douches en toiletten. Niet alleen de kamers en bedden, ook de tafels en stoelen worden van ijs gemaakt. Op de eettafels worden planken gelegd zodat de tafel niet wegsmelt onder de warme borden.Wat het concept zo bijzonder maakt is de aanwezigheid van kunst. Ieder jaar worden 40 artiesten geselecteerd om hun bijdrage te komen leveren aan het ICEhotel. De kunstenaars hebben niet noodzakelijk ervaring met ijs, maar worden geselecteerd op basis van de originaliteit van het voorgestelde concept. Ze krijgen zes weken tijd om hun schetsen om te zetten in sculpturen van ijs. Het hotel is van december tot april in gebruik.Je kan een dagbezoek brengen aan het ICEhotel met rondleiding. Nog beter is er ook de nacht door te brengen om van de totaalervaring te genieten.