Nec plus ultra is een bezoek aan een heuse husky farm waar u door de Sami geïntroduceerd wordt in de geheimen van de Alaskan en/of de Siberische husky's. Deze laatste herkent u aan de dikkere vacht. Ze zijn rustiger, edoch moeilijker te trainen. Bij een bezoek aan de huskykennel leert u alles over de training en verzorging van de honden, het gidsen en het 'mushen' of drijven.

Een van de meest gekende is de Hetta Farm, gelegen op de grens tussen taiga en toendra, die met haar honden heel wat awards in de wacht heeft gesleept. Overnachten tijdens een sledetocht is ook mogelijk in een Finse' lavvu', een grote houten hut die niets dan gezelligheid uitstraalt. Elektriciteit en stromend water moet u missen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de gezelligheid van het knetterende haardvuur en een indrukwekkende sterrenhemel waarvan u getuige bent. Voorbeelden van kleinere huskykennels zijn Jokkmokk en Pasvik. Belangrijk is dat alle mushers of sledehonderdrijvers in een kennel op hetzelfde niveau werken.

Ook een nachtelijke uitstap met de sledehonden behoort tot de mogelijkheden en is een bijzondere ervaring. Op het einde van de poolnacht krijgt u met een beetje geluk spectaculaire kleuren te zien, van arctisch blauw naar fel paarsroze. Een slede wordt meestal getrokken door een span van vier of zes honden. Een span Siberische husky's legt maximaal 35 km per dag af, de Alaskan husky's halen makkelijk het dubbele. Deze laatste wordt beschouwd als de ultieme sledehond en neemt ook deel in Alaska aan de grote hondenslederaces als Iditarod en Yukon Quest.

De samenstelling van het span is belangrijk. De musher die het span samenstelt kent alle honden bij naam. Er wordt gekeken naar de karakters, de dominantie en het geslacht van de verschillende honden. Als u dat wenst kunt u het span ook zelf drijven. Helemaal niet zo moeilijk. Een eenvoudige training volstaat opdat de honden aan uw wensen en richtlijnen zouden tegemoet komen.

Husky's worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud. Het zijn uiterst gevoelige en zeer kindvriendelijke dieren. Tijdens een meerdaagse tocht ontwikkel je een heuse band met de hen. Als je ze goed verzorgt, lekker voor hen kookt en een leuke slaapplaats met stro voorziet, bij voorkeur in de open lucht, dan zullen ze dolgraag voor je rennen.

Nec plus ultra is een bezoek aan een heuse husky farm waar u door de Sami geïntroduceerd wordt in de geheimen van de Alaskan en/of de Siberische husky's. Deze laatste herkent u aan de dikkere vacht. Ze zijn rustiger, edoch moeilijker te trainen. Bij een bezoek aan de huskykennel leert u alles over de training en verzorging van de honden, het gidsen en het 'mushen' of drijven.Een van de meest gekende is de Hetta Farm, gelegen op de grens tussen taiga en toendra, die met haar honden heel wat awards in de wacht heeft gesleept. Overnachten tijdens een sledetocht is ook mogelijk in een Finse' lavvu', een grote houten hut die niets dan gezelligheid uitstraalt. Elektriciteit en stromend water moet u missen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de gezelligheid van het knetterende haardvuur en een indrukwekkende sterrenhemel waarvan u getuige bent. Voorbeelden van kleinere huskykennels zijn Jokkmokk en Pasvik. Belangrijk is dat alle mushers of sledehonderdrijvers in een kennel op hetzelfde niveau werken.Ook een nachtelijke uitstap met de sledehonden behoort tot de mogelijkheden en is een bijzondere ervaring. Op het einde van de poolnacht krijgt u met een beetje geluk spectaculaire kleuren te zien, van arctisch blauw naar fel paarsroze. Een slede wordt meestal getrokken door een span van vier of zes honden. Een span Siberische husky's legt maximaal 35 km per dag af, de Alaskan husky's halen makkelijk het dubbele. Deze laatste wordt beschouwd als de ultieme sledehond en neemt ook deel in Alaska aan de grote hondenslederaces als Iditarod en Yukon Quest.De samenstelling van het span is belangrijk. De musher die het span samenstelt kent alle honden bij naam. Er wordt gekeken naar de karakters, de dominantie en het geslacht van de verschillende honden. Als u dat wenst kunt u het span ook zelf drijven. Helemaal niet zo moeilijk. Een eenvoudige training volstaat opdat de honden aan uw wensen en richtlijnen zouden tegemoet komen. Husky's worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud. Het zijn uiterst gevoelige en zeer kindvriendelijke dieren. Tijdens een meerdaagse tocht ontwikkel je een heuse band met de hen. Als je ze goed verzorgt, lekker voor hen kookt en een leuke slaapplaats met stro voorziet, bij voorkeur in de open lucht, dan zullen ze dolgraag voor je rennen.