We weten al lang dat er een verband bestaat tussen obesitas en astma, maar het is pas sinds kort dat studies een negatieve correlatie hebben vastgesteld: kinderen met astma die niet zwaarlijvig zijn op het ogenblik dat het astma wordt gediagnosticeerd, zouden gemakkelijker zwaarlijvig worden. Is dat ook zo bij volwassen astmalijders? Blijkbaar wel volgens analyses van de Europese ECRHS-studie, die op het ERS 2018 werden gepresenteerd. In die studie werden 8.618 volwassenen met of zonder astma die niet zwaarlijvig waren bij inclusie in de studie, gedurende meer dan 20 jaar gevolgd.

Na correctie voor meerdere variabelen zoals de leeftijd, de BMI bij inclusie, het land van herkomst en het geslacht blijken astmalijders over een periode van 10 jaar 20% meer kans te lopen om zwaarlijvig te worden dan mensen zonder astma. Het risico was nog hoger bij de patiënten die astma hebben gekregen op volwassen leeftijd: 37% hoger dan bij de patiënten die astma hebben gekregen tijdens de kinderjaren. Bij de patiënten met een niet-atopisch astma was het risico op obesitas 47% hoger dan bij de patiënten die bij inclusie in de studie een atopisch astma vertoonden.

Het is dus belangrijk om regelmatig het gewicht te controleren bij astmalijders. Als het gewicht stijgt, moet alles in het werk worden gesteld om die situatie recht te zetten. Want we mogen niet vergeten dat obesitas en overgewicht astma verergeren.

Ref.: Moitra S. et al. OA297, ERS 2018, Parijs.

We weten al lang dat er een verband bestaat tussen obesitas en astma, maar het is pas sinds kort dat studies een negatieve correlatie hebben vastgesteld: kinderen met astma die niet zwaarlijvig zijn op het ogenblik dat het astma wordt gediagnosticeerd, zouden gemakkelijker zwaarlijvig worden. Is dat ook zo bij volwassen astmalijders? Blijkbaar wel volgens analyses van de Europese ECRHS-studie, die op het ERS 2018 werden gepresenteerd. In die studie werden 8.618 volwassenen met of zonder astma die niet zwaarlijvig waren bij inclusie in de studie, gedurende meer dan 20 jaar gevolgd. Na correctie voor meerdere variabelen zoals de leeftijd, de BMI bij inclusie, het land van herkomst en het geslacht blijken astmalijders over een periode van 10 jaar 20% meer kans te lopen om zwaarlijvig te worden dan mensen zonder astma. Het risico was nog hoger bij de patiënten die astma hebben gekregen op volwassen leeftijd: 37% hoger dan bij de patiënten die astma hebben gekregen tijdens de kinderjaren. Bij de patiënten met een niet-atopisch astma was het risico op obesitas 47% hoger dan bij de patiënten die bij inclusie in de studie een atopisch astma vertoonden.Het is dus belangrijk om regelmatig het gewicht te controleren bij astmalijders. Als het gewicht stijgt, moet alles in het werk worden gesteld om die situatie recht te zetten. Want we mogen niet vergeten dat obesitas en overgewicht astma verergeren.Ref.: Moitra S. et al. OA297, ERS 2018, Parijs.