RPL 554 is de codenaam voor het eerste geneesmiddel van een nieuwe klasse van inhalatiemiddelen bij de behandeling van COPD: een geneesmiddel dat zowel PDE3 als PDE4 remt. Remming van PDE3 ontspant de gladde spieren, wat een bronchusverwijdend effect heeft, en remming van PDE4 heeft een ontstekingsremmende werking. Op het congres in Parijs heeft de Brit Dave Singh de resultaten gepresenteerd van een gerandomiseerde, dubbelblinde fase 2b-studie die werd uitgevoerd bij 403 patiënten van gemiddeld 63 jaar met een matig ernstige tot ernstige COPD. De patiënten werden in vijf groepen ingedeeld: RPL 554 in een dosering van respectievelijk 0,75 mg, 1,5 mg, 3 mg en 6 mg 2x/d of een placebo. De bronchodilatatoren werden stopgezet en slechts 39% van de patiënten heeft de inhalatiecorticosteroïden voortgezet.

Tussen de inclusie in de studie en week 4 hadden alle doseringen een sterke bronchusverwijdende werking: de ESW steeg met gemiddeld minstens 200 ml en die stijging bleef gehandhaafd gedurende 12 uur. Ook de symptomen, die door de patiënten in een elektronisch dagboek werden genoteerd, verbeterden. Het gebruik van salbutamol verminderde significant met alle doseringen behalve met de laagste (0,75 mg). De frequentie van bijwerkingen was vergelijkbaar in de vijf groepen. Evenmin was er een verschil in de tracés van een 24 uursholter-ecg.

Naar alle waarschijnlijkheid zal voor latere studies een dosering van 3 mg 2x/d worden aanbevolen. De PDE3/4-remmer zal worden toegediend in combinatie met de klassieke behandeling. Nu moeten nog de ontstekingsremmende werking en het effect op de exacerbaties worden geëvalueerd.

Ref: Singh D. et al. OA1940, ERS 2018, Parijs.

RPL 554 is de codenaam voor het eerste geneesmiddel van een nieuwe klasse van inhalatiemiddelen bij de behandeling van COPD: een geneesmiddel dat zowel PDE3 als PDE4 remt. Remming van PDE3 ontspant de gladde spieren, wat een bronchusverwijdend effect heeft, en remming van PDE4 heeft een ontstekingsremmende werking. Op het congres in Parijs heeft de Brit Dave Singh de resultaten gepresenteerd van een gerandomiseerde, dubbelblinde fase 2b-studie die werd uitgevoerd bij 403 patiënten van gemiddeld 63 jaar met een matig ernstige tot ernstige COPD. De patiënten werden in vijf groepen ingedeeld: RPL 554 in een dosering van respectievelijk 0,75 mg, 1,5 mg, 3 mg en 6 mg 2x/d of een placebo. De bronchodilatatoren werden stopgezet en slechts 39% van de patiënten heeft de inhalatiecorticosteroïden voortgezet. Tussen de inclusie in de studie en week 4 hadden alle doseringen een sterke bronchusverwijdende werking: de ESW steeg met gemiddeld minstens 200 ml en die stijging bleef gehandhaafd gedurende 12 uur. Ook de symptomen, die door de patiënten in een elektronisch dagboek werden genoteerd, verbeterden. Het gebruik van salbutamol verminderde significant met alle doseringen behalve met de laagste (0,75 mg). De frequentie van bijwerkingen was vergelijkbaar in de vijf groepen. Evenmin was er een verschil in de tracés van een 24 uursholter-ecg.Naar alle waarschijnlijkheid zal voor latere studies een dosering van 3 mg 2x/d worden aanbevolen. De PDE3/4-remmer zal worden toegediend in combinatie met de klassieke behandeling. Nu moeten nog de ontstekingsremmende werking en het effect op de exacerbaties worden geëvalueerd. Ref: Singh D. et al. OA1940, ERS 2018, Parijs.