De conferentie kadert in de gelijknamige internationale inzamelingsactie om ngo's te helpen die getroffen worden door de anti-abortusmaatregel van Amerikaans president Donald Trump. Via de zogenaamde Mexico City Policy heeft deze laatste vorige maand de Amerikaanse fondsen opgeschort voor ngo's die buiten de VS over abortus informeren en de procedure uitvoeren. Volgens tegenstanders zouden vrouwen in ontwikkelingslanden zo de toegang tot veilige abortus ontzegd worden.

De wet is al jaren onderwerp van politiek getouwtrek. De vorige president Barack Obama annuleerde de maatregel nog.

Het is Nederland dat vorige maand het initiatief nam om het fonds op te richten. Ondertussen hebben zich al acht landen (waaronder dus België) aangesloten. Op Twitter kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) aan dat België 10 miljoen euro aan het initiatief schenkt.

De conferentie kadert in de gelijknamige internationale inzamelingsactie om ngo's te helpen die getroffen worden door de anti-abortusmaatregel van Amerikaans president Donald Trump. Via de zogenaamde Mexico City Policy heeft deze laatste vorige maand de Amerikaanse fondsen opgeschort voor ngo's die buiten de VS over abortus informeren en de procedure uitvoeren. Volgens tegenstanders zouden vrouwen in ontwikkelingslanden zo de toegang tot veilige abortus ontzegd worden.De wet is al jaren onderwerp van politiek getouwtrek. De vorige president Barack Obama annuleerde de maatregel nog.Het is Nederland dat vorige maand het initiatief nam om het fonds op te richten. Ondertussen hebben zich al acht landen (waaronder dus België) aangesloten. Op Twitter kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) aan dat België 10 miljoen euro aan het initiatief schenkt.