Uit het magazine

Iedere keer is het met een zekere trots dat we jullie de nieuwe BOhN presenteren. Ook deze keer zijn we, in alle bescheidenheid, erin geslaagd om een kwaliteitsvol magazine samen te stellen dat de actualiteit van zowel de oncologische als hematologische wereld op de voet volgt.

Uit het magazine
Johan Longueville

Persoonlijk ben ik echt wel tevreden dat we net voor aanvang van de paasvakantie de tweede, al zeg ik het zelf, kwaliteitsvolle BOhN van 2022 bij jullie in de bus kregen. Al moet ik misschien mijn tevredenheid wat relativeren in het kader van de huidige spanning en dreiging die uitgaat van het conflict in Oekraïne.

Brecht Vanneste

Naar aanleiding van Wereldkankerdag op 4 februari lijkt het mij essentieel om te herhalen dat kanker jammer genoeg de tweede belangrijkste doodsoorzaak blijft in ons land, met meer dan 26.000 overlijdens per jaar (1). Bovendien weten we vandaag ook dat gezien de urgentie en focus op covid-19, dit de opsporing en vroegtijdige diagnose van bepaalde kankers heeft vertraagd, met soms ernstige gevolgen voor patiënten (2) .

Johan Longueville

Ja, ik beken. Ik ben altijd al een grote fan van Bob Dylan geweest. Ook van dit nummer. Veel te lang geleden zongen we het veel te luid mee in veel te rokerige cafés.

Uit het magazine
Johan Longueville

De eerste BOhN van 2020 is klaar. Een nieuwe BOhN gemaakt met heel wat nieuwe medewerkers onder een nieuw gesternte, met nieuwe ideeën. Met heel veel enthousiasme. Een nieuw project waar we hier volledig in geloven.

Mathijs Goossens

Steeds vaker zie je in een krant, tijdschrift, sociale medium, of lok-groep een doe-het-zelf-review: iemand maakte een eigen samenvatting van een gezondheidsprobleem onder het motto "u hebt het recht om goed geïnformeerd te zijn".

Muriel Thienpont

Gezien het vakantietijd is, is het moment gekomen om ook in de vakantie een stukje rustiger te leven. Dat is toch de bedoeling van vakantie, maar we willen ook gerust de zon kunnen opzoeken met zo weinig mogelijk gevolgen voor de gezondheid.

Tessa Kerre

Toen ik een klein meisje was, met twee blonde vlechtjes, waren er drie grote zekerheden voor mijn toekomst: ik zou mensendokter worden (na mijn eerdere roeping als dierendokter), ik zou altijd een boek meedragen en de man van mijn leven, die was ik al tegen gekomen in een stoffenwinkel. Ik wil u niet in spanning houden. De zekerheden van dat kleine meisje zijn intussen uitgekomen.

Jean-Luc Schouveller

Na een korte overwintering zijn de blauwe schermen van de grote internationale en Belgische congressen weer aangezet. Ons aprilnummer bevat dan ook heel wat nieuwe, nog niet gepubliceerde informatie.

Dr. Jacques Ninane

Neen, het is geen revolutie, maar een opeenvolging van evoluties. Belgian Oncology News of de BON is dood, maar Belgian Oncology & Hematology News of BOhN is springlevend.

Dr. Jacques Ninane

De Nobelprijs geneeskunde 2018, een illustratie van hoe het immuunsysteem kan worden ingezet om tumorcellen aan te vallen door middel van checkpointremmers.

Dr. Jacques Ninane

Liegt u weleens als oncoloog? Ik veronderstel dat u verontwaardigd zult antwoorden: 'Ik, liegen? Uiteraard niet, dat gaat in tegen de medische ethiek.' Maar na rijp beraad zou u misschien veeleer iets antwoorden als 'Dat hangt af van wat je bedoelt met een leugen.'

Dr. Jacques Ninane

In de oncologie wordt een placebo meestal gebruikt in klinische studies met een combinatie van meerdere geneesmiddelen. Eén groep krijgt de standaardbehandeling plus het testproduct en de controlegroep krijgt enkel de standaardbehandeling en een placebo (methodologisten spreken dan van 'add-on studies').

Dr. Jacques Ninane

Een carrière in de oncologie kan heel verrijkend zijn. Snelle vooruitgang in onderzoek en behandeling, uitdagende veranderingen in de klinische praktijk, de mogelijkheid om een stevige relatie uit te bouwen met patiënten en hen actief en doeltreffend te steunen. Het kan heel voldoenend zijn, maar ook heel stresserend.

Dr. Jacques Ninane

U kent uiteraard de verschillende behandelingen die doeltreffend zijn bij kanker. Maar een kort overzicht is misschien toch niet slecht.

Dr. Jacques Ninane

Uit schattingen blijkt dat in 2021 wereldwijd 14,1 miljoen nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd zullen worden. Het aantal kankerpatiënten zal blijven stijgen, tot bijna 24 miljoen nieuw vastgestelde gevallen in 2035.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Supportieve zorgen maken een belangrijk deel uit van een goede oncologische zorg. We gaan regelmatig in op aspecten die de kankerzorg beter kunnen maken.