In 2015 zijn wereldwijd 8,8 miljoen mensen - bijna een op de zes sterfgevallen - overleden aan de gevolgen van kanker. De ziekte maakt meer slachtoffers dan hiv/aids, malaria, en tuberculose samen. In totaal sterven vier miljoen personen vroegtijdig (tussen de leeftijd van 30 en 69 jaar). Tussen 30% en 50% van de kankers kunnen voorkomen worden op basis van levensstijl. Samenwerking en het delen van kennis is essentieel in de strijd tegen kanker.

De Werelddag tegen Kanker, een initiatief van de Union for International Cancer Control (UICC), heeft elk jaar plaats op 4 februari. Het is de ideale gelegenheid om preventie onder de aandacht te brengen, maar die belangstelling moet er elke dag zijn. Hierbij dus enkele adviezen van de Mayo Clinic om het risico te beperken:

- tabak vermijden en verstandig omgaan met alcohol;

- gezond eten (veel groenten en fruit, te calorierijke voedingsmiddelen vermijden en bewerkte vleeswaren beperken);

- een ideaal lichaamsgewicht nastreven en fysiek actief blijven;

- zich beschermen tegen de zon (de middagzon vermijden, in de schaduw blijven, hoedje opzetten en t-shirt aandoen, overvloedig zonnecrème smeren, geen zonnebank);

- zich laten vaccineren (tegen hepatitis B- en HPV-virus).

Dat wist u allemaal al? Uiteraard. Zorg dan dat de naasten van uw patiënten er hun voordeel uithalen. Voor uw patiënten zelf is het waarschijnlijk te laat. Behandel ze, zonder te oordelen.

In 2015 zijn wereldwijd 8,8 miljoen mensen - bijna een op de zes sterfgevallen - overleden aan de gevolgen van kanker. De ziekte maakt meer slachtoffers dan hiv/aids, malaria, en tuberculose samen. In totaal sterven vier miljoen personen vroegtijdig (tussen de leeftijd van 30 en 69 jaar). Tussen 30% en 50% van de kankers kunnen voorkomen worden op basis van levensstijl. Samenwerking en het delen van kennis is essentieel in de strijd tegen kanker.De Werelddag tegen Kanker, een initiatief van de Union for International Cancer Control (UICC), heeft elk jaar plaats op 4 februari. Het is de ideale gelegenheid om preventie onder de aandacht te brengen, maar die belangstelling moet er elke dag zijn. Hierbij dus enkele adviezen van de Mayo Clinic om het risico te beperken:- tabak vermijden en verstandig omgaan met alcohol;- gezond eten (veel groenten en fruit, te calorierijke voedingsmiddelen vermijden en bewerkte vleeswaren beperken);- een ideaal lichaamsgewicht nastreven en fysiek actief blijven;- zich beschermen tegen de zon (de middagzon vermijden, in de schaduw blijven, hoedje opzetten en t-shirt aandoen, overvloedig zonnecrème smeren, geen zonnebank);- zich laten vaccineren (tegen hepatitis B- en HPV-virus).Dat wist u allemaal al? Uiteraard. Zorg dan dat de naasten van uw patiënten er hun voordeel uithalen. Voor uw patiënten zelf is het waarschijnlijk te laat. Behandel ze, zonder te oordelen.