Oorspronkelijk komt de tijgermug uit Zuidoost-Azië, maar intussen vestigde ze zich al in delen van Europa, Amerika en Afrika. Dat is vooral het gevolg van het wereldwijde goederentransport, de klimaatsverandering en haar goede aanpassingsvermogen. De afgelopen jaren spotten onderzoekers van het ITG de Aziatische tijger- en bosmug en andere exotische steekmuggensoorten bij parkings, banden- en geluksbamboe-importbedrijven en industrieterreinen.

Voortaan 'zoekt' ook Sciensano mee, het project krijgt de naam MEMO+. En iedereen die wil... Als u denkt een tijgermug te spotten in België, kan u er een foto van nemen en deze opladen op MuggenSurveillance.be. Wetenschappers zullen vervolgens nagaan of het om een tijgermug gaat.

Op die manier hopen de onderzoeksinstellingen een beter zicht te krijgen op de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België. Dat is belangrijk, omdat: "De tijgermug kan na het steken van een besmette persoon, virussen van bepaalde infecties zoals dengue, chikungunya en zikakoorts overbrengen naar andere personen. Indien de muggensoort zich hier zou vestigen, brengt persoon die besmet terugkeert van een reis een risico op lokale virusoverdracht met zich mee", aldus Sciensano-projectverantwoordelijk Javiera Rebolledo.

Waar kijk of zoekt u best? De tijgermug legt haar eitjes in de buurt van kleine plassen stilstaand water in uw tuin, in bloempotten, dakgoten en regentonnen en in autobanden.

U weet wat u te doen staat.

Oorspronkelijk komt de tijgermug uit Zuidoost-Azië, maar intussen vestigde ze zich al in delen van Europa, Amerika en Afrika. Dat is vooral het gevolg van het wereldwijde goederentransport, de klimaatsverandering en haar goede aanpassingsvermogen. De afgelopen jaren spotten onderzoekers van het ITG de Aziatische tijger- en bosmug en andere exotische steekmuggensoorten bij parkings, banden- en geluksbamboe-importbedrijven en industrieterreinen.Voortaan 'zoekt' ook Sciensano mee, het project krijgt de naam MEMO+. En iedereen die wil... Als u denkt een tijgermug te spotten in België, kan u er een foto van nemen en deze opladen op MuggenSurveillance.be. Wetenschappers zullen vervolgens nagaan of het om een tijgermug gaat.Op die manier hopen de onderzoeksinstellingen een beter zicht te krijgen op de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België. Dat is belangrijk, omdat: "De tijgermug kan na het steken van een besmette persoon, virussen van bepaalde infecties zoals dengue, chikungunya en zikakoorts overbrengen naar andere personen. Indien de muggensoort zich hier zou vestigen, brengt persoon die besmet terugkeert van een reis een risico op lokale virusoverdracht met zich mee", aldus Sciensano-projectverantwoordelijk Javiera Rebolledo.Waar kijk of zoekt u best? De tijgermug legt haar eitjes in de buurt van kleine plassen stilstaand water in uw tuin, in bloempotten, dakgoten en regentonnen en in autobanden.U weet wat u te doen staat.