Vorige week had de hoogmis van de farmaceutische industrie in ons land plaats: de uitreiking van de Galenusprijs. Het winnende geneesmiddel was de voorbije maanden niet weg te branden uit het nieuws.
Ook in huiselijke kring ging de naam vlot over de tong: Comirnaty, het covid-19-vaccin van Pfizer/BioNTech. Voor de Nobelprijs Geneeskunde bleek de mRNA-technologie nog te nieuw, voor de jury van de prestigieuze Galenusprijs stak dit product met kop en schouders boven de dertien andere uit.
Wat opviel tijdens de ceremonie: de tweehonderd aanwezigen hadden er duidelijk zin in. Voor velen - onder wie ikzelf - was het waarschijnlijk een van de eerste keren dat ze weer eens 'onder de mensen' konden komen, na een jaar van online vergaderen en webinars volgen. Met dank aan het Covid Safe Ticket, én uiteraard aan het die avond gelauwerde vaccin.
We kunnen alleen maar dankbaar zijn voor dit zoveelste bewijs van de kracht van de wetenschap
Comirnaty werd op minder dan een jaar tijd ontwikkeld. Een heus huzarenstukje. Het vergde van het winnende bedrijf een enorme, wereldwijde inspanning. We kunnen alleen maar dankbaar zijn voor dit zoveelste bewijs van de kracht van de wetenschap. Tegelijk biedt de toegepaste mRNA-technologie uitzicht op nieuwe vaccins tegen andere infectieziekten, zoals griep, aids, malaria, en enkele kankers.
In naam van minister Vandenbroucke sprak zijn woordvoerster op de academische zitting een welgemeend dankwoord uit aan de farmaceutische industrie. Ze benadrukte tegelijkertijd dat EBM sinds het begin van de coronapandemie de leidraad vormt voor alle beleidsbeslissingen in de zorgsector. Dat blijft ook zo. Zo is het momenteel wachten op het advies van de Hoge Gezondheidsraad over een derde prik voor alle gezondheidswerkers. Eens dat advies er is, stelt de regering alles in het werk om er zo snel mogelijk en in de beste omstandigheden werk van te maken, garandeerde ze. Wordt hopelijk snel vervolgd.
Ook in huiselijke kring ging de naam vlot over de tong: Comirnaty, het covid-19-vaccin van Pfizer/BioNTech. Voor de Nobelprijs Geneeskunde bleek de mRNA-technologie nog te nieuw, voor de jury van de prestigieuze Galenusprijs stak dit product met kop en schouders boven de dertien andere uit. Wat opviel tijdens de ceremonie: de tweehonderd aanwezigen hadden er duidelijk zin in. Voor velen - onder wie ikzelf - was het waarschijnlijk een van de eerste keren dat ze weer eens 'onder de mensen' konden komen, na een jaar van online vergaderen en webinars volgen. Met dank aan het Covid Safe Ticket, én uiteraard aan het die avond gelauwerde vaccin.Comirnaty werd op minder dan een jaar tijd ontwikkeld. Een heus huzarenstukje. Het vergde van het winnende bedrijf een enorme, wereldwijde inspanning. We kunnen alleen maar dankbaar zijn voor dit zoveelste bewijs van de kracht van de wetenschap. Tegelijk biedt de toegepaste mRNA-technologie uitzicht op nieuwe vaccins tegen andere infectieziekten, zoals griep, aids, malaria, en enkele kankers. In naam van minister Vandenbroucke sprak zijn woordvoerster op de academische zitting een welgemeend dankwoord uit aan de farmaceutische industrie. Ze benadrukte tegelijkertijd dat EBM sinds het begin van de coronapandemie de leidraad vormt voor alle beleidsbeslissingen in de zorgsector. Dat blijft ook zo. Zo is het momenteel wachten op het advies van de Hoge Gezondheidsraad over een derde prik voor alle gezondheidswerkers. Eens dat advies er is, stelt de regering alles in het werk om er zo snel mogelijk en in de beste omstandigheden werk van te maken, garandeerde ze. Wordt hopelijk snel vervolgd.