"Er is voldoende wetenschappelijk bewijs om aandoeningen als diabetes type 2 succesvol aan te pakken met levensstijlinterventies. In Nederland zijn er bijvoorbeeld heel wat gevallen bekend van diabetici die hun medicatie hebben afgebouwd en zich nu veel beter voelen", vertelde een van de initiatiefnemers achter LifeMe, VUB-professor en medisch antropoloog Reginald Deschepper, vorig jaar in Artsenkrant.

LifeMe staat voor Lifestyle as Medicine of Levensstijl als Medicijn. De organisatie gaat uit van zeven pijlers die bepalend zijn voor onze levensstijl én die onze gezondheid beïnvloeden: stress management, voeding, beweging, sociale steun, zingeving, slaap en omgeving.

Om haar visie bekend te maken bij een breder publiek van zorgverleners, wetenschappers, beleidsmakers en patiënten organiseert LifeMe voor de tweede keer een congres. Verschillende chronische aandoeningen zullen aan bod komen, hun onderliggende oorzaken en opties om de ziekte zelf aan te pakken door een wijziging in levensstijl.

Zo zullen prof. Nele Adriaenssens en prof. Marijke De Couck het hebben over de rol van beweging en ademhaling bij kanker.

Prof. Marie D'hooghe en drs. Lindsay Devolder leggen uit wat darmen en het brein met elkaar te maken hebben en welke effect dit heeft op de ziekte multiple sclerose (MS).

Prof. Elke Van Hoof gaat dan weer in op het belang van veerkracht en levensstijl.

Na de lunch spreekt dr. Freddy Van de Casseye, voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga, over de rol van levensstijl bij over hart- en vaatziekten.

Dr. Kris Verburgh (auteur van o.a. The Longevity Code) legt uit hoe veroudering tegen te gaan.

Congres 'Levensstijl als Medicijn'. Zaterdag 16 november, 9u tot 16u30, VUB-campus Elsene.

Info en inschrijven: lifeme.be

"Er is voldoende wetenschappelijk bewijs om aandoeningen als diabetes type 2 succesvol aan te pakken met levensstijlinterventies. In Nederland zijn er bijvoorbeeld heel wat gevallen bekend van diabetici die hun medicatie hebben afgebouwd en zich nu veel beter voelen", vertelde een van de initiatiefnemers achter LifeMe, VUB-professor en medisch antropoloog Reginald Deschepper, vorig jaar in Artsenkrant. LifeMe staat voor Lifestyle as Medicine of Levensstijl als Medicijn. De organisatie gaat uit van zeven pijlers die bepalend zijn voor onze levensstijl én die onze gezondheid beïnvloeden: stress management, voeding, beweging, sociale steun, zingeving, slaap en omgeving.Om haar visie bekend te maken bij een breder publiek van zorgverleners, wetenschappers, beleidsmakers en patiënten organiseert LifeMe voor de tweede keer een congres. Verschillende chronische aandoeningen zullen aan bod komen, hun onderliggende oorzaken en opties om de ziekte zelf aan te pakken door een wijziging in levensstijl. Zo zullen prof. Nele Adriaenssens en prof. Marijke De Couck het hebben over de rol van beweging en ademhaling bij kanker. Prof. Marie D'hooghe en drs. Lindsay Devolder leggen uit wat darmen en het brein met elkaar te maken hebben en welke effect dit heeft op de ziekte multiple sclerose (MS). Prof. Elke Van Hoof gaat dan weer in op het belang van veerkracht en levensstijl. Na de lunch spreekt dr. Freddy Van de Casseye, voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga, over de rol van levensstijl bij over hart- en vaatziekten. Dr. Kris Verburgh (auteur van o.a. The Longevity Code) legt uit hoe veroudering tegen te gaan.