Eén ding moeten we minister De Block nageven: ze is ongemeen ambitieus. Het blijkt niet alleen uit de vele opgestarte werven die - indien ooit gerealiseerd - het aanschijn van onze gezondheidszorg veranderen. Het komt ook nu weer naar voor uit de conceptnota Evidence-Based Practice. Als dit werkelijkheid wordt, stuwt het onze huisartsgeneeskunde op in de vaart der volkeren. Tussen haakjes: als blad voor artsen spelen we met de publicatie van een 'Cochrane corner' al een tijdje in op deze evolutie. Uiteraard is dat niet te vergelijken met online beschikbare en toegankelijke richtlijnen en databanken. One giant leap for mankind.

Evidence-Based Practice: als dit werkelijkheid wordt, stuwt het onze huisartsgeneeskunde op in de vaart der volkeren.

Helaas, de realiteit is weerbarstig. Eer het zover is, verstrijken er allicht nog vele jaren. Omdat deze door Vlamingen gedomineerde regering weinig rekening houdt met de gevoeligheden in het zuiden van het land? De Vlaamse gemeen schap vindt hierover allicht snel consensus. In Franstalig België ligt dat heel anders. De Waals-Brusselse weerstand tegen Recip-e doet het ergste vrezen. Een veralgemeend e-gebruik van richtlijnen is een brug te ver. We balanceren nu eenmaal op het slappe koord tussen een Angelsaksisch en een Latijns geïnspireerde gezondheidszorg. Bovendien. De nota brengt het EBP-budget grotendeels onder bij het federale Kenniscentrum. Dat KCE maakt deel uit van de 'redesign' van de federale gezondheidsadministraties. Nog een onzekere factor die een hypotheek legt op de toekomst van deze aanpak.

Al bij haar aantreden was minister De Block hier voorstander van. Dat het zolang duurde alvorens nog maar een 'concept' uitgedokterd geraakte, voedt de vrees dat het kabinet andermaal blijft steken in goede voornemens.

Eén ding moeten we minister De Block nageven: ze is ongemeen ambitieus. Het blijkt niet alleen uit de vele opgestarte werven die - indien ooit gerealiseerd - het aanschijn van onze gezondheidszorg veranderen. Het komt ook nu weer naar voor uit de conceptnota Evidence-Based Practice. Als dit werkelijkheid wordt, stuwt het onze huisartsgeneeskunde op in de vaart der volkeren. Tussen haakjes: als blad voor artsen spelen we met de publicatie van een 'Cochrane corner' al een tijdje in op deze evolutie. Uiteraard is dat niet te vergelijken met online beschikbare en toegankelijke richtlijnen en databanken. One giant leap for mankind.Helaas, de realiteit is weerbarstig. Eer het zover is, verstrijken er allicht nog vele jaren. Omdat deze door Vlamingen gedomineerde regering weinig rekening houdt met de gevoeligheden in het zuiden van het land? De Vlaamse gemeen schap vindt hierover allicht snel consensus. In Franstalig België ligt dat heel anders. De Waals-Brusselse weerstand tegen Recip-e doet het ergste vrezen. Een veralgemeend e-gebruik van richtlijnen is een brug te ver. We balanceren nu eenmaal op het slappe koord tussen een Angelsaksisch en een Latijns geïnspireerde gezondheidszorg. Bovendien. De nota brengt het EBP-budget grotendeels onder bij het federale Kenniscentrum. Dat KCE maakt deel uit van de 'redesign' van de federale gezondheidsadministraties. Nog een onzekere factor die een hypotheek legt op de toekomst van deze aanpak.Al bij haar aantreden was minister De Block hier voorstander van. Dat het zolang duurde alvorens nog maar een 'concept' uitgedokterd geraakte, voedt de vrees dat het kabinet andermaal blijft steken in goede voornemens.