Dag op dag zeven jaar geleden vermoordde een patiënt huisarts Patrik Roelandt tijdens een huisbezoek. De verontwaardiging was groot, de roep om maatregelen eveneens. Maar al tijdens de uitvaartplechtigheid hekelde men de slappe reactie van toenmalig minister van Sociale zaken én zelf huisarts Maggie De Block (Open VLD).

Enkele weken later kondigde het kabinet van Jan Jambon (N-VA), toen minister van Binnenlandse Zaken, aan dat een app voor op de smartphone vrijwel klaar was. Met één druk op de knop kon de hulpverlener de hulpdiensten rechtstreeks contacteren.

Maar gelukkig nam de familie Roelandt zelf het heft in handen. Onder impuls van Sophie Roelandt werd PRaag - Patrik Roelandt anti-agressie groep - opgericht. PRaag hanteerde een wetenschappelijke systematiek. Want een overheidsapp alleen volstaat uiteraard niet. PRaag lijstte een rits maatregelen op die de overheid, de huisartsenkringen en individuele huisartsen moeten nemen. Samen met de Orde en de VUB bracht PRaag onder meer via een bevraging ook de omvang van het geweld tegen artsen in kaart. Voorts publiceerde de FOD Binnenlandse Zaken in 2017 de brochure 'Een veilige dokterspraktijk' in samenwerking met PRaag, Domus Medica en de Orde. En sinds 2018 organiseert de groep met Domus Medica een prijs om de veiligheid van zorgverleners blijvend onder de aandacht te brengen.

Het geweld tegen zorgverleners doen verdwijnen, vergt onze blijvende aandacht

Zelf noemde Sophie Roelandt het geweld tegen zorgverleners in een opiniestuk voor Artsenkrant uit augustus 2016 'de olifant' in de dokterspraktijk. De olifant doen verdwijnen, vergt onze blijvende aandacht, schreef ze. Is dat gelukt? Zeker niet. Verbale bedreigingen zijn schering en inslag. Fysiek geweld blijft beperkt maar zeker de spoed is een risicovolle plek. Huisartsen leggen nu veel minder huisbezoeken af dan zeven jaar geleden maar (veel) beter beschermd zijn ze allicht nauwelijks.

Dag op dag zeven jaar geleden vermoordde een patiënt huisarts Patrik Roelandt tijdens een huisbezoek. De verontwaardiging was groot, de roep om maatregelen eveneens. Maar al tijdens de uitvaartplechtigheid hekelde men de slappe reactie van toenmalig minister van Sociale zaken én zelf huisarts Maggie De Block (Open VLD). Enkele weken later kondigde het kabinet van Jan Jambon (N-VA), toen minister van Binnenlandse Zaken, aan dat een app voor op de smartphone vrijwel klaar was. Met één druk op de knop kon de hulpverlener de hulpdiensten rechtstreeks contacteren. Maar gelukkig nam de familie Roelandt zelf het heft in handen. Onder impuls van Sophie Roelandt werd PRaag - Patrik Roelandt anti-agressie groep - opgericht. PRaag hanteerde een wetenschappelijke systematiek. Want een overheidsapp alleen volstaat uiteraard niet. PRaag lijstte een rits maatregelen op die de overheid, de huisartsenkringen en individuele huisartsen moeten nemen. Samen met de Orde en de VUB bracht PRaag onder meer via een bevraging ook de omvang van het geweld tegen artsen in kaart. Voorts publiceerde de FOD Binnenlandse Zaken in 2017 de brochure 'Een veilige dokterspraktijk' in samenwerking met PRaag, Domus Medica en de Orde. En sinds 2018 organiseert de groep met Domus Medica een prijs om de veiligheid van zorgverleners blijvend onder de aandacht te brengen. Zelf noemde Sophie Roelandt het geweld tegen zorgverleners in een opiniestuk voor Artsenkrant uit augustus 2016 'de olifant' in de dokterspraktijk. De olifant doen verdwijnen, vergt onze blijvende aandacht, schreef ze. Is dat gelukt? Zeker niet. Verbale bedreigingen zijn schering en inslag. Fysiek geweld blijft beperkt maar zeker de spoed is een risicovolle plek. Huisartsen leggen nu veel minder huisbezoeken af dan zeven jaar geleden maar (veel) beter beschermd zijn ze allicht nauwelijks.