Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 48 | 1 december 2022

Web weergave

Op 1 december 2015 werd dokter Patrik Roelandt vermoord. Zerotolerantie voor geweld op zorgverleners, betere samenwerking met politie om de veiligheid van zorgverleners te garanderen,... Wat is er zeven jaar later van gekomen?

ACTUEEL

Het Hof van Justitie in Luxemburg (EU) velde op 22 november een interessant arrest. Vraag was of een lidstaat een asielzoeker mag terugsturen naar zijn land van herkomst als dat tot gevolg heeft dat een medische behandeling niet langer mogelijk is. En moet asiel worden toegestaan?

ACTUEEL

Niet alle kringen zijn al overtuigd van de meerwaarde van afspraken met de politie, of van het nut om een bestaande samenwerking op papier te zetten, zo bleek uit de bevraging van twee jonge huisartsen voor hun masterproef. Dikwijls is het pas na een geval van agressie dat men uit de sloffen schiet.

ACTUEEL

Hen motiveren om meer met gezondheid bezig te zijn? Daarvoor kijken jongeren in de eerste plaats naar familie en vrienden, maar ook de huisarts kennen ze een belangrijke rol toe. Uiteraard bij ziekte, maar ook als het gaat over onveilige seks, soa's, anticonceptie en slaapproblemen blijkt de dokter een relevante gesprekspartner voor jongeren.

ACTUEEL

"Zoals duidelijk bleek tijdens de pandemie, toen antivaxxers het coronavaccin in vraag stelden, wordt wetenschappelijke evidentie gecontesteerd. Om impact te behouden, richten we daarom een 'Third Pillar Research Centre' (TPRC) op. Dat zal ook de economische en ethische impact van maatregelen onderzoeken."

ACTUEEL

Tussen half mei en begin oktober registreerde Sciensano een oversterfte van net geen 6% (+2.291 doden), of bijna 16 extra doden per dag. De (heel) oude Belgen betaalden de hoogste prijs voor de zomer die voor het eerst vier waarschuwingsfasen van het ozon- en hitteplan telde.

ACTUEEL

Hoe vertalen we de theorie over geïntegreerde zorg naar de zorgpraktijk? En welke rol kan medische technologie in dat verhaal spelen? Over die vragen organiseerde beMedTech, de Belgische federatie van de industrie van de medische technologieën, een symposium.

ACTUEEL

Een colloquium van het Franstalige socialistische ziekenfonds Solidaris en de ULB zoomde in op de Europese ervaringen met de decentralisatie van de zorg. Finland neemt daarin het voortouw, al blijken pogingen om zorg te regionaliseren niet altijd even doeltreffend. Decentralisatie kan tot silodenken leiden.

ACTUEEL

Op Belgisch niveau (-0,3%) tekent zich een bescheiden daling van de consumptie van antipsychotica af. In Wallonië is de afname iets meer uitgesproken (-0,5%) maar het gebruik van antipsychotica blijft er wel het hoogste van het land.

ACTUEEL

Net na een covidprik voelen veel mensen zich niet anders dan anders, terwijl sommige een dag het bed moeten houden. Experts sussen dat systemische bijwerkingen samenhangen met de reactie van het immuunsysteem op het vaccin. Moeten we daaruit besluiten dat het immuunsysteem bij personen met heftige systemische bijwerkingen intenser reageert, en dat die mensen dus beter beschermd zijn?

ACTUEEL

Osteoporose leidt iedere zes minuten in België tot een botbreuk. Dit zijn 100.000 fracturen door osteoporose per jaar. In het merendeel betreft het breuken van pols, wervelkolom, dijbeen of bovenarm. Echter, ieder bot 'tussen de metatarsaalbeenderen en de nek' kan ten gevolge van osteoporose sluipend brozer worden en een breuk oplopen.

MEDISCH

Het 2022 Global TB Report van de WGO toont dat verstoringen van de zorg als gevolg van de covid-19-pandemie, in 2021 een negatieve invloed bleven hebben op de strijd tegen tuberculose (TB). Het aantal gevallen en sterfgevallen is voor het tweede jaar op rij gestegen na tientallen jaren van daling.

MEDISCH

Zelfdoding is een groot maatschappelijk probleem: in België stappen elke dag vijf mensen uit het leven. De helft van de suïcidale personen had in de twee maanden voor de suïcide of suïcidepoging contact met hun huisarts. De huisarts kan dus een essentiële rol spelen in de preventie van zelfdoding.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Als arts kampt u met veel stress. Het is belangrijk dat er op de werkplek meer open over gepraat wordt vóórdat het misloopt. Dat zegt psychologe Marieke Impens van The Human Link, een bedrijf dat psychologische begeleiding aanbiedt aan onder meer artsen. Ze sprak recent op een webinar rond zelfzorg voor artsen in oncologie, georganiseerd door het Cédric Hèle Instituut (CHi).

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Door de groeiende populariteit van de (gewone en elektrische) fiets is ook het aantal fietsongevallen toegenomen. Hebben e-fietsers andere soorten letsels dan mechanische fietsers?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Zaterdag aanstaande, 3 december, is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van Mensen met een Beperking. De aandacht voor het thema en gelijke kansen roept uiteraard ook de vraag op naar (aangepaste) mogelijkheden voor vakantiebeleving voor deze doelgroep.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Met Chamber Orchestra of Europe en London Philharmonic Orchestra zijn deze week meteen twee Londense toporkesten in ons land te horen.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Op reis in de Verenigde Staten belandt acteur en theatermaker Tom Struyf in 2018 als bij toeval in Willard, een dorpje bij de grens met Canada. De plek trekt hem meteen aan, zeker wanneer hij ontdekt dat er van 1869 tot 1995 een belangrijke psychiatrische instelling was gevestigd, het door de staat New York opgerichte en gefinancierde Willard Asylum for the Chronic Insane.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Zin in een culturele uitstap tijdens de kerstperiode? Twee heel bijzondere tips. In het Van Gogh Museum in Amsterdam loopt een originele tentoonstelling van Gustav Klimt. In Wenen kan je in het Albertina terecht voor een sensationele retrospectieve van Basquiat.

CULTUUR+

Samen met zijn vriend Andy Warhol, behoort Jean-Michel Basquiat tot de duurste naoorlogse kunstenaars. Gelukkig zij die voor een handvol dollars een werk van hem op de straat hebben gekocht. Het Weense Albertina Museum pakt uit met een spectaculaire retrospectieve.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

In een open brief vragen de Belgische artsen-, verpleegkundigen- en ziekenhuisorganisaties een versnelling in de opmaak van een nationaal sepsis plan.

COLUMN en OPINIE

NKO-arts Jos Claes en anesthesiste Catherine Vandewaeter zijn net terug van een missie in Senegal met Mercy Ships. Beide Vlaamse artsen hebben zich ter plaatse vooral ingeschakeld in een programma rond 'medical capacity building' (MCB) en 'safe surgery', in de vorm van opleidingen, zowel op de Africa Mercy als in het Senegalese binnenland.

ACHTERKRANT