Een etentje voor twee!

Voor leden van Artsenkrant-Club hebben we een verrassing in petto, met name een etentje voor twee ter waarde van 180 euro in restaurant Culinair in Lauwe. Om kans te maken hoeft u alleen de onderstaande vraag juist te beantwoorden en een bericht te sturen naar club.rhc@roularta.be met in de onderwerplijn 'JRE Culinair' en in de tekstruimte uw naam en adres, uw AK-clubnummer én - uiteraard - het juiste antwoord.

In welke stad zal in 2019 het tweejaarlijkse internationale congres van Jeunes Restaurateurs plaatsvinden?

Samen met zijn vrouw van Italiaanse origine, Lisa Sibilla, runt Steven al 16 jaar het restaurant Culinair in Lauwe, letterlijk op een boogscheut van de Franse grens. Hier wordt grensoverschrijdende topgastronomie geserveerd op een bedje van Franse keuken met mediterrane toetsen uit Spanje en _ uiteraard _ Italië en een knipoog naar het Verre Oosten. West-Vlamingen en Frans-Vlamingen kennen dit adres omwille van zijn toegankelijke hedendaagse keuken.

Met de ogen toe

"En dat is nu net het bindende kenmerk van Jeunes Restaurateurs", zegt Steven Dehaeze (42), "JRE staat voor creatieve, hedendaagse gastronomie met een correcte prijs-kwaliteit verhouding. Om lid te worden moet je tussen 23 en 42 jaar zijn. Eens je lid bent kan je wel langer bij de vereniging blijven als 'table d'honneur', als je tenminste jong van geest blijft (lacht). Als een nieuwe kandidaat zich aanmeldt, gaan we als bestuurder een bezoekje brengen aan het restaurant om kennis te maken én te proeven vooraleer de kandidaat aanvaard wordt. Wat op het bord komt moet ons kunnen overtuigen, maar het moet ook op persoonlijk vlak klikken. En dat is wellicht de sleutel van het groeiende succes van JRE. Wij vormen een dynamische vereniging van chefs die elkaar met raad en daad bijstaan en tips uitwisselen. We gaan ook vaak bij elkaar proeven, en dat niet alleen in België maar ook in de andere landen. Een JRE daar kan je met je ogen dicht naartoe gaan!"

Actief in 15 landen

Creatief met verrassende toetsen

Het terras geeft zicht op de tuin die afgezoomd is met de typische bomen van de streek: een populier, beuk en berk, een abeel. Lisa neemt de honneurs waar en stelt het Passion & Talent menu van vijf gangen voor. Het wordt een aangename gastronomische wandeling met enkele smaakbommetjes bij de blanc de blanc champagne; een tataki van tonijn met sushirijst en wasabimayonaise, een mooi visgerecht met staartvis, schelpjes met chorizo, een likje rouille en een scheutje jus van de bouillabaise; een in het groene ei gegrilde rundslende met seizoensgroenten; tenslotte een palet van aardbeibereidingen en een heerlijke sorbet van basilicum als afsluiter. Top. Zomerse gerechten met originele zuiderse en oosterse toetsen uit Marseille. Een mooie afwisseling, met zorgvuldig uitgekozen en verrassende wijnen. Wat dacht u van een bobaldruif uit Valencia bij het rundsvlees of een airenwijn bij het sprankelende visgerecht? Mooie ontdekkingen zijn dat.

De ongedwongen bediening mét kennis van zaken loodst u in deze oase van rust doorheen een boeiend culinair avontuur.

Culinair. Dronckaertstraat 509, Lauwe. Info en reserveren: www.jre.eu/restaurantculinair.

JRE is momenteel in 15 landen actief. Oorspronkelijk heette de vereniging Jeunes Restaurateurs d'Europe, maar na de aansluiting van het Australische restaurant Vue de Monde in Melbourne werd de naam ingekort tot Jeunes Restaurateurs. De afkorting JRE bleef behouden. Italië kent de meeste leden, gevolgd door Zwitserland en Duitsland, en op korte afstand België dat 27 leden telt.

JRE organiseert om de twee jaar een internationaal tweedaags congres. Om het 30-jarig bestaan van de Belgische afdeling te vieren zal dat congres in 2019 (28 en 29 april) in Brugge worden gehouden. "Dat congres is het Tomorrowland van de gastronomie", zegt Steven Dehaeze. "Actuele thema's komen aan bod, er worden ideeën uitgewisseld, activiteiten georganiseerd en de banden met de partners worden aangehaald." Voorts wordt ieder jaar de JRE Cooking Cup georganiseerd, een wedstrijd voor hotelscholen waarin jonge talenten zich met elkaar kunnen meten. Om de twee jaar wordt onder de noemer JRE Fine Dining ook een gala-avond georganiseerd. En geregeld vinden JRE Ateliers plaats met de diverse partners.

Na drie jaar voorzitterschap heeft Steven Dehaeze de fakkel begin dit jaar doorgegeven aan Olivier Massart van het restaurant Ô de Vie in Juprelle. "Het is goed om regelmatig te wisselen. Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën met zich mee. Bovendien hebben we nu pas onze B&B met swimming pool geopend naast het restaurant. We willen daar nu op focussen om ook die service tot in de puntjes te verzorgen."

Samen met zijn vrouw van Italiaanse origine, Lisa Sibilla, runt Steven al 16 jaar het restaurant Culinair in Lauwe, letterlijk op een boogscheut van de Franse grens. Hier wordt grensoverschrijdende topgastronomie geserveerd op een bedje van Franse keuken met mediterrane toetsen uit Spanje en _ uiteraard _ Italië en een knipoog naar het Verre Oosten. West-Vlamingen en Frans-Vlamingen kennen dit adres omwille van zijn toegankelijke hedendaagse keuken. Met de ogen toe"En dat is nu net het bindende kenmerk van Jeunes Restaurateurs", zegt Steven Dehaeze (42), "JRE staat voor creatieve, hedendaagse gastronomie met een correcte prijs-kwaliteit verhouding. Om lid te worden moet je tussen 23 en 42 jaar zijn. Eens je lid bent kan je wel langer bij de vereniging blijven als 'table d'honneur', als je tenminste jong van geest blijft (lacht). Als een nieuwe kandidaat zich aanmeldt, gaan we als bestuurder een bezoekje brengen aan het restaurant om kennis te maken én te proeven vooraleer de kandidaat aanvaard wordt. Wat op het bord komt moet ons kunnen overtuigen, maar het moet ook op persoonlijk vlak klikken. En dat is wellicht de sleutel van het groeiende succes van JRE. Wij vormen een dynamische vereniging van chefs die elkaar met raad en daad bijstaan en tips uitwisselen. We gaan ook vaak bij elkaar proeven, en dat niet alleen in België maar ook in de andere landen. Een JRE daar kan je met je ogen dicht naartoe gaan!"Actief in 15 landenJRE is momenteel in 15 landen actief. Oorspronkelijk heette de vereniging Jeunes Restaurateurs d'Europe, maar na de aansluiting van het Australische restaurant Vue de Monde in Melbourne werd de naam ingekort tot Jeunes Restaurateurs. De afkorting JRE bleef behouden. Italië kent de meeste leden, gevolgd door Zwitserland en Duitsland, en op korte afstand België dat 27 leden telt. JRE organiseert om de twee jaar een internationaal tweedaags congres. Om het 30-jarig bestaan van de Belgische afdeling te vieren zal dat congres in 2019 (28 en 29 april) in Brugge worden gehouden. "Dat congres is het Tomorrowland van de gastronomie", zegt Steven Dehaeze. "Actuele thema's komen aan bod, er worden ideeën uitgewisseld, activiteiten georganiseerd en de banden met de partners worden aangehaald." Voorts wordt ieder jaar de JRE Cooking Cup georganiseerd, een wedstrijd voor hotelscholen waarin jonge talenten zich met elkaar kunnen meten. Om de twee jaar wordt onder de noemer JRE Fine Dining ook een gala-avond georganiseerd. En geregeld vinden JRE Ateliers plaats met de diverse partners.Na drie jaar voorzitterschap heeft Steven Dehaeze de fakkel begin dit jaar doorgegeven aan Olivier Massart van het restaurant Ô de Vie in Juprelle. "Het is goed om regelmatig te wisselen. Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën met zich mee. Bovendien hebben we nu pas onze B&B met swimming pool geopend naast het restaurant. We willen daar nu op focussen om ook die service tot in de puntjes te verzorgen."