Aan het onderzoek, waar ook UZ Gent aan meewerkte, namen 186 patiënten deel. De helft van hen kreeg vroege palliatieve zorg, de andere helft niet. Gespecialiseerde verpleegkundigen gingen elke maand op bezoek om te praten over verschillende onderwerpen zoals pijn, vermoeidheid, de ondersteuning in huis en van de familie, het nemen van belangrijke beslissingen, spirituele levensvragen, enz.

"Een gelijkaardig onderzoek in de VS toonde eerder een verschil in levenskwaliteit," zegt doctoraal onderzoekster Gaëlle Vanbutsele. "We vroegen ons af of dat ook voor België zou gelden, dat in vergelijking met de VS al goed scoort op vlak van oncologische zorg."

Ja, zo blijkt. Drie maanden na de start van de zorg haalden de patiënten met palliatieve zorg gemiddeld een score van 62 op 100 voor kwaliteit van leven, tegenover een score van 54,5 in de controlegroep.

"We hopen dat er door dit onderzoek voor alle mensen ruimte komt voor palliatieve zorg vanaf de diagnose van een ongeneeslijke kanker," aldus Gaëlle Vanbutsele.

Het onderzoek werd gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek, Kom op tegen Kanker en het Wetenschappelijk Fonds Willy Gepts van UZ Brussel.

Aan het onderzoek, waar ook UZ Gent aan meewerkte, namen 186 patiënten deel. De helft van hen kreeg vroege palliatieve zorg, de andere helft niet. Gespecialiseerde verpleegkundigen gingen elke maand op bezoek om te praten over verschillende onderwerpen zoals pijn, vermoeidheid, de ondersteuning in huis en van de familie, het nemen van belangrijke beslissingen, spirituele levensvragen, enz."Een gelijkaardig onderzoek in de VS toonde eerder een verschil in levenskwaliteit," zegt doctoraal onderzoekster Gaëlle Vanbutsele. "We vroegen ons af of dat ook voor België zou gelden, dat in vergelijking met de VS al goed scoort op vlak van oncologische zorg."Ja, zo blijkt. Drie maanden na de start van de zorg haalden de patiënten met palliatieve zorg gemiddeld een score van 62 op 100 voor kwaliteit van leven, tegenover een score van 54,5 in de controlegroep."We hopen dat er door dit onderzoek voor alle mensen ruimte komt voor palliatieve zorg vanaf de diagnose van een ongeneeslijke kanker," aldus Gaëlle Vanbutsele. Het onderzoek werd gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek, Kom op tegen Kanker en het Wetenschappelijk Fonds Willy Gepts van UZ Brussel.