Het boek - de gids - geeft een overzicht van wetenschappelijke informatie en onderzoek over thema's als voeding, beweging, slaap, persoonlijke hygiëne, alcohol, roken en drugs, seksualiteit, hersenen, mentale en sociale gezondheid, immuniteit, vaccinaties, genetica, leefomgeving, screening en digitalisering.

Daarnaast includeerden de auteurs - 60 experten van UZ Gent en UGent - ook handige gezondheidstips. Zo leggen ze uit dat de combinatie van beweging en denkspelletjes perfect is om de hersenen gezond te houden. Dat niet elke gezondheidsapp ontwikkeld wordt met de intentie om goede voornemens te ondersteunen. En dat slaap niet alleen de hersenen gezond houdt, maar ook het gewicht, humeur en stressniveau beïnvloedt.

Met aandacht voor vaccinatie en het immuunsysteem heeft de gids ook aandacht voor de actualiteit. Misvattingen worden weerlegd en de lezer krijgt de nodige informatie en adviezen om zichzelf lichamelijk en geestelijk gezond te houden.

Hematoloog aan UZ Gent en AK-columnist prof. Tessa Kerre coördineerde de totstandkoming van het boek (zie haar column daarover). "We willen de weg wijzen door de bossen vol tegenstrijdige gezondheidstips, verwarrende informatie en fake news, waardoor geen mens nog de bomen ziet. En dat alles gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek!", aldus prof. Kerre.

Gezond en wel. Borgerhoff & Lamberigts. 35 euro.

Borgerhoff & Lamberigts
© Borgerhoff & Lamberigts
Het boek - de gids - geeft een overzicht van wetenschappelijke informatie en onderzoek over thema's als voeding, beweging, slaap, persoonlijke hygiëne, alcohol, roken en drugs, seksualiteit, hersenen, mentale en sociale gezondheid, immuniteit, vaccinaties, genetica, leefomgeving, screening en digitalisering. Daarnaast includeerden de auteurs - 60 experten van UZ Gent en UGent - ook handige gezondheidstips. Zo leggen ze uit dat de combinatie van beweging en denkspelletjes perfect is om de hersenen gezond te houden. Dat niet elke gezondheidsapp ontwikkeld wordt met de intentie om goede voornemens te ondersteunen. En dat slaap niet alleen de hersenen gezond houdt, maar ook het gewicht, humeur en stressniveau beïnvloedt.Met aandacht voor vaccinatie en het immuunsysteem heeft de gids ook aandacht voor de actualiteit. Misvattingen worden weerlegd en de lezer krijgt de nodige informatie en adviezen om zichzelf lichamelijk en geestelijk gezond te houden.Hematoloog aan UZ Gent en AK-columnist prof. Tessa Kerre coördineerde de totstandkoming van het boek (zie haar column daarover). "We willen de weg wijzen door de bossen vol tegenstrijdige gezondheidstips, verwarrende informatie en fake news, waardoor geen mens nog de bomen ziet. En dat alles gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek!", aldus prof. Kerre.Gezond en wel. Borgerhoff & Lamberigts. 35 euro.