Dat dit een tijdelijke volmachtenregering is, heeft daar niets mee te maken. Door de wol geverfde beroepspolitici als Wouter Beke en Maggie De Block komen hier niet ongeschonden uit. Voorlopig eist alleen Franstalig België het hoofd van dokter De Block. De Vlaamse partijen zijn eerder geneigd rekeningen te vereffenen als alles achter de rug is. Onderzoekscommissies worden klaargestoomd. Philippe De Backer die de facto de fakkel van De Block overneemt en de politiek eigenlijk al lang vaarwel wou zeggen, heeft het eveneens moeilijk om zich staande te houden. Niemand kan echter premier Sophie Wilmès kloppen. Bleker kan een politica vermoedelijk niet voor de dag komen.

Het primaat van de politiek is ver zoek; experts, hoge ambtenaren en belangengroepen nemen het over

Het primaat van de politiek is ver zoek; experts, hoge ambtenaren en belangengroepen nemen het over. Achter de schermen is dat vermoedelijk in normale tijden ook wel deels zo maar in deze Covid-19-era treden ze voor het voetlicht. Wetenschappers als Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Steven Van Gucht weten waarover ze spreken, nemen geen blad voor de mond en geven een solide indruk. En leidend ambtenaar op de FOD Volksgezondheid Pedro Facon stemt de ziekenhuiswereld met succes af op deze pandemie.

Op Vlaams niveau lijkt 'overheidsmanager van het jaar' Karine Moykens de geknipte persoon om orde in de chaos te brengen. Nog in de categorie 'sterke profielen' hoort Zorgnet-Icuro-topvrouw Margot Cloet. Meer dan een jaar geleden volgde ze Peter Degadt op. Dat waren grote schoenen om te vullen en ze startte eerder aarzelend. De oprechte en toch constructieve verontwaardiging waarmee Cloet het nu opneemt voor woonzorgcentra en ziekenhuizen is evenwel indrukwekkend.

Dat dit een tijdelijke volmachtenregering is, heeft daar niets mee te maken. Door de wol geverfde beroepspolitici als Wouter Beke en Maggie De Block komen hier niet ongeschonden uit. Voorlopig eist alleen Franstalig België het hoofd van dokter De Block. De Vlaamse partijen zijn eerder geneigd rekeningen te vereffenen als alles achter de rug is. Onderzoekscommissies worden klaargestoomd. Philippe De Backer die de facto de fakkel van De Block overneemt en de politiek eigenlijk al lang vaarwel wou zeggen, heeft het eveneens moeilijk om zich staande te houden. Niemand kan echter premier Sophie Wilmès kloppen. Bleker kan een politica vermoedelijk niet voor de dag komen. Het primaat van de politiek is ver zoek; experts, hoge ambtenaren en belangengroepen nemen het over. Achter de schermen is dat vermoedelijk in normale tijden ook wel deels zo maar in deze Covid-19-era treden ze voor het voetlicht. Wetenschappers als Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Steven Van Gucht weten waarover ze spreken, nemen geen blad voor de mond en geven een solide indruk. En leidend ambtenaar op de FOD Volksgezondheid Pedro Facon stemt de ziekenhuiswereld met succes af op deze pandemie. Op Vlaams niveau lijkt 'overheidsmanager van het jaar' Karine Moykens de geknipte persoon om orde in de chaos te brengen. Nog in de categorie 'sterke profielen' hoort Zorgnet-Icuro-topvrouw Margot Cloet. Meer dan een jaar geleden volgde ze Peter Degadt op. Dat waren grote schoenen om te vullen en ze startte eerder aarzelend. De oprechte en toch constructieve verontwaardiging waarmee Cloet het nu opneemt voor woonzorgcentra en ziekenhuizen is evenwel indrukwekkend.