2024 wordt een bijzonder jaar. We mogen immers met zijn allen naar de stembus. Nog voor die verkiezingen in juni, zo maakt minister Vandenbroucke zich sterk, zal een nieuwe ziekenhuisfinanciering en nomenclatuur conceptueel rond zijn.

Vervolgens hoopt hij op een implementatie tijdens de volgende legislatuur. Met hemzelf opnieuw aan het roer op Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Nu is voorspellen moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Maar de socialistische familie - de PS in de eerste plaats - lijkt wel 'incontournable'. Dat de Vooruit-excellentie een nieuw mandaat krijgt, behoort dus tot de mogelijkheden. Impliceert dit ook ingrijpende hervormingen op twee grote werven? Dat valt nog af te wachten.

Want Vandenbroucke zal het er mee eens zijn: meten is weten. En hervormen moet gebeuren op basis van solide gegevens. Helaas blijven we in het ongewisse over essentiële informatie.

Zijn die statistieken er echt niet of wil men ze niet geven?

Gevraagd naar cijfers over de centrale inning, over de afhoudingen van de artsenhonoraria en over indirecte kosten geeft de beroemde Maha over ziekenhuisfinanciering niet thuis. "Daar hebben we geen informatie over. We kunnen u dus helaas niet verder helpen", is het gortdroge antwoord van Belfius.

Zijn die statistieken er echt niet of wil men ze niet geven? Het is hoe dan ook een bijzonder grote lacune. Hoeveel kosten maken ziekenhuizen buiten het Budget Financiële Middelen? We weten het dus niet. Natuurlijk is dit complexe materie, geen twee overeenkomsten tussen de artsen/Medische Raad en het ziekenhuis zijn dezelfde. Dat mag echter geen excuus zijn.

Nog een uitsmijter. Wel glashelder geeft de Maha aan dat 18% van het ziekenhuispersoneel zich administratief bezighoudt. En dat terwijl er een ontzettend gebrek is aan handen aan het bed.

2024 wordt een bijzonder jaar. We mogen immers met zijn allen naar de stembus. Nog voor die verkiezingen in juni, zo maakt minister Vandenbroucke zich sterk, zal een nieuwe ziekenhuisfinanciering en nomenclatuur conceptueel rond zijn. Vervolgens hoopt hij op een implementatie tijdens de volgende legislatuur. Met hemzelf opnieuw aan het roer op Sociale Zaken en Volksgezondheid. Nu is voorspellen moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Maar de socialistische familie - de PS in de eerste plaats - lijkt wel 'incontournable'. Dat de Vooruit-excellentie een nieuw mandaat krijgt, behoort dus tot de mogelijkheden. Impliceert dit ook ingrijpende hervormingen op twee grote werven? Dat valt nog af te wachten. Want Vandenbroucke zal het er mee eens zijn: meten is weten. En hervormen moet gebeuren op basis van solide gegevens. Helaas blijven we in het ongewisse over essentiële informatie. Gevraagd naar cijfers over de centrale inning, over de afhoudingen van de artsenhonoraria en over indirecte kosten geeft de beroemde Maha over ziekenhuisfinanciering niet thuis. "Daar hebben we geen informatie over. We kunnen u dus helaas niet verder helpen", is het gortdroge antwoord van Belfius. Zijn die statistieken er echt niet of wil men ze niet geven? Het is hoe dan ook een bijzonder grote lacune. Hoeveel kosten maken ziekenhuizen buiten het Budget Financiële Middelen? We weten het dus niet. Natuurlijk is dit complexe materie, geen twee overeenkomsten tussen de artsen/Medische Raad en het ziekenhuis zijn dezelfde. Dat mag echter geen excuus zijn. Nog een uitsmijter. Wel glashelder geeft de Maha aan dat 18% van het ziekenhuispersoneel zich administratief bezighoudt. En dat terwijl er een ontzettend gebrek is aan handen aan het bed.