Het TvGG sluit daarmee aan bij een rijtje van gerenommeerde tijdschriften als The Lancet, British Medical Journal en New England Journal of Medicine. "De klimaatopwarming is de spiegel die de natuur de mensheid voorhoudt, om te tonen hoezeer deze van zichzelf is vervreemd", stelt de Leuvense redactie.

Twee belangrijke internationale conferenties vinden dit najaar plaats: de Biodiversiteitsconferentie in Kunming, China, en de Klimaatconferentie in het Schotse Glasgow.

De inzet ervan is duidelijk. De huidige maatregelen om de klimaatopwarming te beperken volstaan niet. En het gaat om veel méér dan alleen het klimaat: massaal verdwijnen diverse levensvormen - plantaardig en dierlijk leven op macro- en microniveau. Soorten die uitsterven keren niet meer terugkeren.

Mens is zelf schakel in de keten

Ook hierin speelt de mens een grote rol: de vervuiling van de lucht, de oceanen en de bodem nam nog nooit zo'n grote proporties. Natuurlijke leefgebieden van diverse diersoorten worden zonder pardon vernietigd en door de mens ingepalmd of geëxploiteerd.

Daarbij vergeten we dat we zelf deel uitmaken van de biologische keten, en voor ons voortbestaan afhankelijk zijn van planten en dieren.

Wetenschappelijke data illustreren onweerlegbaar dat de mens door zijn eigen levensstijl geleidelijk zijn eigen gezondheid ondermijnt. De temperatuursverandering heeft in de voorbije twintig jaar een rechtstreekse invloed uitgeoefend op de toename van hart-, long- en vaatziekten, nierfalen, huidkankers, zwangerschapscomplicaties, allergieën en andere gezondheidsproblemen.

Deze aandoeningen treffen de meest kwetsbare populaties het hardst - de geïndustrialiseerde landen kunnen de dans nog wat ontspringen.

Ook de recente covidcrisis is een duidelijke vingerwijzing: de verstoring van de natuurlijke ecosystemen doet het risico van tropische infecties toenemen, evenals de kans op wereldwijde pandemieën.

Van generatie op generatie

Het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg schonk recentelijk ook aandacht aan de intergenerationele overdracht van ziekte. Gezondheidsproblemen worden overgedragen van generatie op generatie.

Wanneer de zwangerschap doorkruist wordt met nadelige milieufactoren of ongezonde levensgewoonten, loopt de programmering van de lichaamsfuncties van de ongeboren baby fout. Daardoor treden ziekten op volwassen leeftijd steeds vroeger en meer uitgesproken op.

Deze boodschap plaatst het tijdschrift vandaag in een veel breder perspectief. Klimaatopwarming, verdwijnen van biodiversiteit, milieuvervuiling, covid,... het zijn waarschuwingen aan de mens die door zijn gedrag de eigen ondergang bewerkstelligt. Er moet onmiddellijk drastisch, efficiënt en collectief wordt gehandeld.

Het originele, internationale manifest (Engels en Nederlands) kunt u lezen op https://tvgg.be/nl , of op de individuele websites van de deelnemende medische tijdschriften.

Het TvGG sluit daarmee aan bij een rijtje van gerenommeerde tijdschriften als The Lancet, British Medical Journal en New England Journal of Medicine. "De klimaatopwarming is de spiegel die de natuur de mensheid voorhoudt, om te tonen hoezeer deze van zichzelf is vervreemd", stelt de Leuvense redactie. Twee belangrijke internationale conferenties vinden dit najaar plaats: de Biodiversiteitsconferentie in Kunming, China, en de Klimaatconferentie in het Schotse Glasgow. De inzet ervan is duidelijk. De huidige maatregelen om de klimaatopwarming te beperken volstaan niet. En het gaat om veel méér dan alleen het klimaat: massaal verdwijnen diverse levensvormen - plantaardig en dierlijk leven op macro- en microniveau. Soorten die uitsterven keren niet meer terugkeren. Mens is zelf schakel in de ketenOok hierin speelt de mens een grote rol: de vervuiling van de lucht, de oceanen en de bodem nam nog nooit zo'n grote proporties. Natuurlijke leefgebieden van diverse diersoorten worden zonder pardon vernietigd en door de mens ingepalmd of geëxploiteerd. Daarbij vergeten we dat we zelf deel uitmaken van de biologische keten, en voor ons voortbestaan afhankelijk zijn van planten en dieren.Wetenschappelijke data illustreren onweerlegbaar dat de mens door zijn eigen levensstijl geleidelijk zijn eigen gezondheid ondermijnt. De temperatuursverandering heeft in de voorbije twintig jaar een rechtstreekse invloed uitgeoefend op de toename van hart-, long- en vaatziekten, nierfalen, huidkankers, zwangerschapscomplicaties, allergieën en andere gezondheidsproblemen. Deze aandoeningen treffen de meest kwetsbare populaties het hardst - de geïndustrialiseerde landen kunnen de dans nog wat ontspringen.Ook de recente covidcrisis is een duidelijke vingerwijzing: de verstoring van de natuurlijke ecosystemen doet het risico van tropische infecties toenemen, evenals de kans op wereldwijde pandemieën. Van generatie op generatieHet Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg schonk recentelijk ook aandacht aan de intergenerationele overdracht van ziekte. Gezondheidsproblemen worden overgedragen van generatie op generatie. Wanneer de zwangerschap doorkruist wordt met nadelige milieufactoren of ongezonde levensgewoonten, loopt de programmering van de lichaamsfuncties van de ongeboren baby fout. Daardoor treden ziekten op volwassen leeftijd steeds vroeger en meer uitgesproken op.Deze boodschap plaatst het tijdschrift vandaag in een veel breder perspectief. Klimaatopwarming, verdwijnen van biodiversiteit, milieuvervuiling, covid,... het zijn waarschuwingen aan de mens die door zijn gedrag de eigen ondergang bewerkstelligt. Er moet onmiddellijk drastisch, efficiënt en collectief wordt gehandeld.Het originele, internationale manifest (Engels en Nederlands) kunt u lezen op https://tvgg.be/nl , of op de individuele websites van de deelnemende medische tijdschriften.