Ziekenhuisafhoudingen vormen een waar imbroglio waarin een kat haar jongen niet terugvindt. Vertel mij wat. En dat afhoudingen lang niet altijd in verhouding staan tot de reële waarde van de prestaties en omgekeerd... We wisten het al. Voor wie de sector wat volgt, valt er bij De Morgen dus weinig nieuws te rapen.

Gezien het methodologische nattevingerwerk is dat geen wonder. En dat houdt verband met de boycot door ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro en de Bvas. Het levert meteen een bias van hier tot in Tokio op.

De inkomensgegevens die we in deze editie publiceren, zijn allicht een stuk accurater. Bron is de enquête 'Wie bent u, dokter?' waaraan meer dan 2.200 artsen deelnamen. De volledige resultaten vindt u in een extra editie bij Artsenkrant van 21 december.

In avant-première geven we nu echter al enkele cijfers. Geen Riziv-statistieken. Onze informatie is gebaseerd op wat artsen zelf aangeven. Het leert ons onder meer dat variatie niet enkel verband houdt met de discipline maar ook met leeftijd, sociaal statuut, geslacht...

We gaan er geen doekjes om winden. De meeste artsen verdienen een aardige stuiver. Mag het even? Bovendien, en in tegenstelling tot nogal wat multinationals, betalen artsen (veel) belastingen en sociale bijdragen. Om niet te spreken over voetballers - en wat brengen zij de mensheid in 's hemelsnaam bij? - die evenveel afdragen aan de sociale zekerheid als pakweg een vuilnisman. Dat is een schande.

Hoe dan ook, afgunst en een sensationele reeks in een dagblad zijn slechte uitgangspunten om een herijking op te starten.

Ziekenhuisafhoudingen vormen een waar imbroglio waarin een kat haar jongen niet terugvindt. Vertel mij wat. En dat afhoudingen lang niet altijd in verhouding staan tot de reële waarde van de prestaties en omgekeerd... We wisten het al. Voor wie de sector wat volgt, valt er bij De Morgen dus weinig nieuws te rapen. Gezien het methodologische nattevingerwerk is dat geen wonder. En dat houdt verband met de boycot door ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro en de Bvas. Het levert meteen een bias van hier tot in Tokio op.De inkomensgegevens die we in deze editie publiceren, zijn allicht een stuk accurater. Bron is de enquête 'Wie bent u, dokter?' waaraan meer dan 2.200 artsen deelnamen. De volledige resultaten vindt u in een extra editie bij Artsenkrant van 21 december. In avant-première geven we nu echter al enkele cijfers. Geen Riziv-statistieken. Onze informatie is gebaseerd op wat artsen zelf aangeven. Het leert ons onder meer dat variatie niet enkel verband houdt met de discipline maar ook met leeftijd, sociaal statuut, geslacht...We gaan er geen doekjes om winden. De meeste artsen verdienen een aardige stuiver. Mag het even? Bovendien, en in tegenstelling tot nogal wat multinationals, betalen artsen (veel) belastingen en sociale bijdragen. Om niet te spreken over voetballers - en wat brengen zij de mensheid in 's hemelsnaam bij? - die evenveel afdragen aan de sociale zekerheid als pakweg een vuilnisman. Dat is een schande.Hoe dan ook, afgunst en een sensationele reeks in een dagblad zijn slechte uitgangspunten om een herijking op te starten.