Maggie De Block werd gekozen als voorzitter van een comité van deskundigen dat is opgericht in het kader van het One Health-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Ooit zeer populair bij haar collega's en het publiek, verloor de voormalige minister veel krediet toen ze te maken kreeg met het begin van de pandemie. Denk bijvoorbeeld aan haar reactie aan het adres van toenmalig Bvas-voorzitter Philippe Devos, die zij een drama queen noemde vanwege zijn worst-case scenario aan het begin van de crisis. Of aan haar slechte beheer van de voorraad maskers, hoewel ze sindsdien haar 'fout' heeft erkend.
Toch werd zij gekozen als voorzitter van een comité van deskundigen dat is opgericht in het kader van het One Health-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Ik ben bijzonder verheugd dat de WHO mij heeft gevraagd deze adviesgroep voor te zitten. België heeft een traditie van internationale samenwerking en die is meer dan ooit noodzakelijk in de volksgezondheid."
Men kan zich afvragen op grond van welke criteria de WHO de keuze voor Maggie De Block heeft gemotiveerd
Het is natuurlijk goed nieuws dat België deelneemt aan een internationaal programma over het belangrijke concept van One Health, dat de gezondheid van mens, dier en milieu met elkaar verbindt. Maar men kan ook vraagtekens zetten bij de keuze van de persoon. Dit concept, waarop in beleidsverklaringen herhaaldelijk wordt gehamerd, heeft Maggie De Block tijdens haar ambtstermijn alles behalve toegepast.
Men kan zich dus afvragen op grond van welke criteria de WHO deze keuze heeft gemotiveerd. Dr. De Block is geen wetenschapper. En haar politieke mandaat in de gezondheidszorg eindigde in een ramp met een rampzalig crisismanagement. Een vraag gedeeld door microbioloog Emmanuel André, die zijn bedenking uitte op Twitter. "Er zij op gewezen dat de genomineerde nooit een wetenschappelijk artikel over One Health heeft gepubliceerd en dat zij als voormalig Belgisch minister van Volksgezondheid geen aanspraak kan maken op enige belangrijke bijdrage aan dit onderwerp", aldus de wetenschapper. "
Als de WHO geloofwaardig wil worden, moet ze werk maken van transparante processen aangaande de benoeming van haar adviseurs. One Health is zo'n belangrijk onderwerp dat het niet moet worden gezien als een kans om politici te recyclen." Mening gedeeld.