De Gentse Stoelgangbank (GSB), opgericht door het UZ Gent, verzamelt en verwerkt gezonde stoelgang voor stoelgangtransplantaties. De meeste transplantaties gebeuren in studieverband. Klinisch bioloog Bruno Verhasselt: "De stoelgang is volledig traceerbaar, van donor tot ontvanger. Elke donor wordt streng gescreend. Zijn stoelgang wordt verwerkt volgens vaste standaarden zodat de kwaliteit verzekerd is. Zo mag er bijvoorbeeld niet meer dan een uur zitten tussen de productie van de stoelgang en de ontvangst van het staal in het lab."

Strenge selectie

In het verleden waren artsen voor stoelgangtransplantaties vaak aangewezen op partners of familie van de patiënt. Met de komst van de stoelgangbank is de selectie strenger geworden wat de veiligheid ten goede komt. Donoren mogen bijvoorbeeld niet in een ziekenhuis werken, moeten een regelmatige, normale stoelgang produceren en dienen een uitgebreide vragenlijst in te vullen waarin gepeild wordt naar hun gezondheid. Op dit moment doneren al enkele studenten en andere vrijwilligers op regelmatige basis hun stoelgang aan de GSB. Dat aantal wil men nu uitbreiden tot 30. "Dat is een hele uitdaging vermits minder dan 10 procent van de kandidaat-donoren weerhouden wordt", zegt professor Verhasselt. "Bovendien moeten de donoren in de buurt van het UZ Gent wonen om ons binnen het uur na de productie hun stoelgang te kunnen bezorgen."

Vriesdrogen en pillen

Stoelgangtransplantaties zijn inmiddels ingeburgerd als behandeling tegen therapieresistente Clostridium difficile diarree. "Onderzoek wijst uit dat stoelgangtransplantatie ook een behandeling kan zijn voor andere aandoeningen als colitis ulcerosa, het prikkelbare darmsyndroom, ja zelfs parkinson en het dragerschap van de ziekenhuisbacterie in de darmen", zegt maag-darmspecialist prof. dr. Danny De Looze. "Om dat verder te onderzoeken doen we een beroep op de stoelgangbank."

Het team van prof. dr. Verhasselt is bovendien op zoek naar andere manieren om stoelgang te transplanteren. Vandaag gebeurt dat via een neussonde die langs de maag tot de dunne darm loopt of via een endoscopie langs de dikke darm. "In de toekomst willen we de stoelgang vriesdrogen en toedienen via pillen", aldus Bruno Verhasselt. "Dat maakt de transplantatie een stuk aangenamer voor de patiënt."

De Gentse Stoelgangbank (GSB), opgericht door het UZ Gent, verzamelt en verwerkt gezonde stoelgang voor stoelgangtransplantaties. De meeste transplantaties gebeuren in studieverband. Klinisch bioloog Bruno Verhasselt: "De stoelgang is volledig traceerbaar, van donor tot ontvanger. Elke donor wordt streng gescreend. Zijn stoelgang wordt verwerkt volgens vaste standaarden zodat de kwaliteit verzekerd is. Zo mag er bijvoorbeeld niet meer dan een uur zitten tussen de productie van de stoelgang en de ontvangst van het staal in het lab."Strenge selectieIn het verleden waren artsen voor stoelgangtransplantaties vaak aangewezen op partners of familie van de patiënt. Met de komst van de stoelgangbank is de selectie strenger geworden wat de veiligheid ten goede komt. Donoren mogen bijvoorbeeld niet in een ziekenhuis werken, moeten een regelmatige, normale stoelgang produceren en dienen een uitgebreide vragenlijst in te vullen waarin gepeild wordt naar hun gezondheid. Op dit moment doneren al enkele studenten en andere vrijwilligers op regelmatige basis hun stoelgang aan de GSB. Dat aantal wil men nu uitbreiden tot 30. "Dat is een hele uitdaging vermits minder dan 10 procent van de kandidaat-donoren weerhouden wordt", zegt professor Verhasselt. "Bovendien moeten de donoren in de buurt van het UZ Gent wonen om ons binnen het uur na de productie hun stoelgang te kunnen bezorgen."Vriesdrogen en pillenStoelgangtransplantaties zijn inmiddels ingeburgerd als behandeling tegen therapieresistente Clostridium difficile diarree. "Onderzoek wijst uit dat stoelgangtransplantatie ook een behandeling kan zijn voor andere aandoeningen als colitis ulcerosa, het prikkelbare darmsyndroom, ja zelfs parkinson en het dragerschap van de ziekenhuisbacterie in de darmen", zegt maag-darmspecialist prof. dr. Danny De Looze. "Om dat verder te onderzoeken doen we een beroep op de stoelgangbank."Het team van prof. dr. Verhasselt is bovendien op zoek naar andere manieren om stoelgang te transplanteren. Vandaag gebeurt dat via een neussonde die langs de maag tot de dunne darm loopt of via een endoscopie langs de dikke darm. "In de toekomst willen we de stoelgang vriesdrogen en toedienen via pillen", aldus Bruno Verhasselt. "Dat maakt de transplantatie een stuk aangenamer voor de patiënt."