In De Zevende Dag pleitte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) afgelopen zondag voor een wettelijk kader voor de aangifte van palliatieve sedatie en de controle daarop. Ze wil daarmee de patiënt meer inspraak geven.

De redenering daarachter is dat in heel wat gevallen van palliatieve sedatie, de patiënt geen inspraak zou hebben. Professor Wim Distelmans (VUB) pleit al er al langer voor om elk geval van palliatieve sedatie te laten registreren bij de Federale Commissie Euthanasie.

Overleg

Coalitiepartner CD&V is niet te vinden voor het voorstel. "We hebben een beetje het gevoel dat de palliatieve sedatie nu op de agenda wordt geplaatst om de onzorgvuldigheden bij de toepassing van de euthanasiewet onder de mat te vegen", reageert CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. "De registratie van euthanasie heeft ook niet gemaakt dat de toepassing beter gebeurt."

De partij wil de evaluatie van de euthanasiewet aangrijpen om de grijze zone van palliatieve sedatie in kaart te brengen en om verbeteringen aan te brengen. Zo duidt Van Hoof op het belang om de patiënt in een vroeg stadium te informeren. "Dan moet het overleg starten, waarbij alles ter sprake moet komen."

De minister krijgt wel de steun van Karin Jiroflée. Door de uitspraken van De Block zou het sp.a-Kamerlid versneld een resolutie in de Kamer indienen.

In De Zevende Dag pleitte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) afgelopen zondag voor een wettelijk kader voor de aangifte van palliatieve sedatie en de controle daarop. Ze wil daarmee de patiënt meer inspraak geven. De redenering daarachter is dat in heel wat gevallen van palliatieve sedatie, de patiënt geen inspraak zou hebben. Professor Wim Distelmans (VUB) pleit al er al langer voor om elk geval van palliatieve sedatie te laten registreren bij de Federale Commissie Euthanasie.OverlegCoalitiepartner CD&V is niet te vinden voor het voorstel. "We hebben een beetje het gevoel dat de palliatieve sedatie nu op de agenda wordt geplaatst om de onzorgvuldigheden bij de toepassing van de euthanasiewet onder de mat te vegen", reageert CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. "De registratie van euthanasie heeft ook niet gemaakt dat de toepassing beter gebeurt."De partij wil de evaluatie van de euthanasiewet aangrijpen om de grijze zone van palliatieve sedatie in kaart te brengen en om verbeteringen aan te brengen. Zo duidt Van Hoof op het belang om de patiënt in een vroeg stadium te informeren. "Dan moet het overleg starten, waarbij alles ter sprake moet komen."De minister krijgt wel de steun van Karin Jiroflée. Door de uitspraken van De Block zou het sp.a-Kamerlid versneld een resolutie in de Kamer indienen.