Vorige week maakte Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen bekend dat hij 300.000 euro vrijmaakt om ook de 53- en de 54-jarigen te screenen op kanker van het colon. In Vlaanderen krijgt momenteel iedereen tussen 55 en 74 jaar om de twee jaar een stoelgangtest in de bus. Die kunnen ze gratis terugsturen.

Maar de Europese richtlijn luidt eigenlijk om de screening te starten vanaf 50 jaar. "We vragen met onze vzw Stop Darmkanker al jaren dat alle Vlamingen op dit vlak als Europeanen worden beschouwd", reageert Luc Colemont, die het nieuws over de uitbreiding naar eigen zeggen niet had zien aankomen, "ook niet in de wandelgangen". De maagdarmspecialist legt zich sinds 2015 voltijds toe op de preventie van darmkanker. "Ik zal als activist pas enige gemoedsrust vinden als ook die mijlpaal is bereikt."

Bij de start in oktober 2013 moest je minimum 56 jaar zijn om uitgenodigd te worden. Eind mei 2017 werd beslist dat ook 55-jarigen mee mogen doen. Met de middelen van Vandeurzen kunnen 160.000 mensen extra uitgenodigd worden.

In zijn blog roept dokter Colemont verder burgemeesters en schepenen nog op het voorbeeld van Schelle te volgen, dat eerder dit jaar het initiatief nam om ook voor haar inwoners vanaf 50 jaar een screening te organiseren. Die financiert de gemeente zelf.

Door de uitbreiding is België (Vlaanderen) het eerste land ter wereld waar darmkankerscreening start vanaf 53 jaar. Nog dit jaar vertrekken de extra uitnodigingen.

Info: www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker

Vorige week maakte Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen bekend dat hij 300.000 euro vrijmaakt om ook de 53- en de 54-jarigen te screenen op kanker van het colon. In Vlaanderen krijgt momenteel iedereen tussen 55 en 74 jaar om de twee jaar een stoelgangtest in de bus. Die kunnen ze gratis terugsturen. Maar de Europese richtlijn luidt eigenlijk om de screening te starten vanaf 50 jaar. "We vragen met onze vzw Stop Darmkanker al jaren dat alle Vlamingen op dit vlak als Europeanen worden beschouwd", reageert Luc Colemont, die het nieuws over de uitbreiding naar eigen zeggen niet had zien aankomen, "ook niet in de wandelgangen". De maagdarmspecialist legt zich sinds 2015 voltijds toe op de preventie van darmkanker. "Ik zal als activist pas enige gemoedsrust vinden als ook die mijlpaal is bereikt."Bij de start in oktober 2013 moest je minimum 56 jaar zijn om uitgenodigd te worden. Eind mei 2017 werd beslist dat ook 55-jarigen mee mogen doen. Met de middelen van Vandeurzen kunnen 160.000 mensen extra uitgenodigd worden. In zijn blog roept dokter Colemont verder burgemeesters en schepenen nog op het voorbeeld van Schelle te volgen, dat eerder dit jaar het initiatief nam om ook voor haar inwoners vanaf 50 jaar een screening te organiseren. Die financiert de gemeente zelf. Door de uitbreiding is België (Vlaanderen) het eerste land ter wereld waar darmkankerscreening start vanaf 53 jaar. Nog dit jaar vertrekken de extra uitnodigingen.Info: www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker