In de app, TTapp genaamd, beantwoordt de ambulanceverpleegkundige een aantal vragen. De antwoorden leiden naar een advies met het ziekenhuis waar de patiënt het best naar toe kan worden gebracht. Met de TTapp zou volgens traumachirurg en bedenker Mark van Heijl meer dan 90% van de ernstig gewonde patiënten worden herkend. "De software waarop de app draait maakt gebruik van big data en kansberekening. Daarin is de computer nu eenmaal beter dan de mens".

In Nederland zijn momenteel 11 ziekenhuizen gespecialiseerd in de behandeling van ernstige trauma's. Toch worden niet alle ernstig gewonde patiënten (circa 35%) naar het juiste ziekenhuis gebracht. Met de komst van de app zou dat percentage kunnen worden teruggebracht tot minder dan 10%.

Herorganisering traumazorg

Een dergelijke app zou ook in ons land zijn nut kunnen bewijzen. Maar dan moet eerst de organisatie van de traumazorg op punt. In maart publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) nog een studie over de nood aan georganiseerde traumazorg in België. In ons land overlijden naar schatting jaarlijks 600 tot 900 mensen omdat ze na een ongeval niet naar een gespecialiseerd traumacentrum gebracht werden (*).

Bij ongevallen geldt hier het systeem van het 'dichtstbijzijnde ziekenhuis': wie een ongeval krijgt, gaat naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Volgens het KCE zouden er in België maximaal 4 tot 7 erkende traumacentra mogen zijn, in plaats van de meer dan 145 ziekenhuizen die nu zwaargewonden in België opvangen.

(*) UZ Leuven. Nood aan herorganisering traumazorg België. Laatst geraadpleegd op 6/09/2017

In de app, TTapp genaamd, beantwoordt de ambulanceverpleegkundige een aantal vragen. De antwoorden leiden naar een advies met het ziekenhuis waar de patiënt het best naar toe kan worden gebracht. Met de TTapp zou volgens traumachirurg en bedenker Mark van Heijl meer dan 90% van de ernstig gewonde patiënten worden herkend. "De software waarop de app draait maakt gebruik van big data en kansberekening. Daarin is de computer nu eenmaal beter dan de mens".In Nederland zijn momenteel 11 ziekenhuizen gespecialiseerd in de behandeling van ernstige trauma's. Toch worden niet alle ernstig gewonde patiënten (circa 35%) naar het juiste ziekenhuis gebracht. Met de komst van de app zou dat percentage kunnen worden teruggebracht tot minder dan 10%.Herorganisering traumazorgEen dergelijke app zou ook in ons land zijn nut kunnen bewijzen. Maar dan moet eerst de organisatie van de traumazorg op punt. In maart publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) nog een studie over de nood aan georganiseerde traumazorg in België. In ons land overlijden naar schatting jaarlijks 600 tot 900 mensen omdat ze na een ongeval niet naar een gespecialiseerd traumacentrum gebracht werden (*).Bij ongevallen geldt hier het systeem van het 'dichtstbijzijnde ziekenhuis': wie een ongeval krijgt, gaat naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Volgens het KCE zouden er in België maximaal 4 tot 7 erkende traumacentra mogen zijn, in plaats van de meer dan 145 ziekenhuizen die nu zwaargewonden in België opvangen.(*) UZ Leuven. Nood aan herorganisering traumazorg België. Laatst geraadpleegd op 6/09/2017