Heel wat wilde - en gezien de pandemie - vooral minder wilde plannen worden gesmeed om het eindejaar zo feestelijk mogen door te brengen. Enig soelaas is nooit weg na het rampjaar 2020.

De socialistisch-liberale tandem Frank Vandenbroucke-Alexander De Croo vindt het echter nog te vroeg om veel te versoepelen. De indicatoren van deze gezondheidscrisis mogen dan verbeterd zijn, echt goed zit het nog steeds niet. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, patiënten op intensieve zorg en overlijdens ligt te hoog. Het bilan is zwaar: 15.000 doden door covid-19.

Voorzichtigheid blijft geboden. En onder meer daarom besliste het Overlegcomité vorige week de huidige lockdown grotendeels te handhaven. De horeca blijft op slot. Met kerst en oudejaar in het vooruitzicht mogen enkel winkels voor niet-essentiële goederen onder voorwaarden weer open. Hopelijk zorgt dat niet voor winkelstraten vol mensenmassa's.

België hoort nu bij de strengste leerlingen van de klas

De overheid rekent daarvoor vooral op het gezond verstand van de burgers - al is bij herhaling gebleken dat daar soms wel wat aan schort. En de federale regering schuift de hete aardappel om de maatregelen te handhaven ondertussen wel gezwind door naar de burgemeesters.

Ons land bevindt zich nog steeds in een sanitaire noodtoestand. De meeste buurlanden versoepelden, België deed dat nauwelijks of niet. We horen nu bij de strengste leerlingen van de klas. Gelukkig maar voor het medisch en verpleegkundig personeel. Artsen en andere zorgverstrekkers kunnen zo even op adem komen. En hopelijk vermijden we ook een derde golf begin volgend jaar.

Al bij al blijft het een delicate evenwichtsoefening. Enerzijds gaat het over de volksgezondheid en de gezondheidszorg. Anderzijds zijn er de commercieel-economische desiderata van handelaars die financieel vaak op het randje van de afgrond staan.

Heel wat wilde - en gezien de pandemie - vooral minder wilde plannen worden gesmeed om het eindejaar zo feestelijk mogen door te brengen. Enig soelaas is nooit weg na het rampjaar 2020. De socialistisch-liberale tandem Frank Vandenbroucke-Alexander De Croo vindt het echter nog te vroeg om veel te versoepelen. De indicatoren van deze gezondheidscrisis mogen dan verbeterd zijn, echt goed zit het nog steeds niet. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, patiënten op intensieve zorg en overlijdens ligt te hoog. Het bilan is zwaar: 15.000 doden door covid-19. Voorzichtigheid blijft geboden. En onder meer daarom besliste het Overlegcomité vorige week de huidige lockdown grotendeels te handhaven. De horeca blijft op slot. Met kerst en oudejaar in het vooruitzicht mogen enkel winkels voor niet-essentiële goederen onder voorwaarden weer open. Hopelijk zorgt dat niet voor winkelstraten vol mensenmassa's. De overheid rekent daarvoor vooral op het gezond verstand van de burgers - al is bij herhaling gebleken dat daar soms wel wat aan schort. En de federale regering schuift de hete aardappel om de maatregelen te handhaven ondertussen wel gezwind door naar de burgemeesters. Ons land bevindt zich nog steeds in een sanitaire noodtoestand. De meeste buurlanden versoepelden, België deed dat nauwelijks of niet. We horen nu bij de strengste leerlingen van de klas. Gelukkig maar voor het medisch en verpleegkundig personeel. Artsen en andere zorgverstrekkers kunnen zo even op adem komen. En hopelijk vermijden we ook een derde golf begin volgend jaar. Al bij al blijft het een delicate evenwichtsoefening. Enerzijds gaat het over de volksgezondheid en de gezondheidszorg. Anderzijds zijn er de commercieel-economische desiderata van handelaars die financieel vaak op het randje van de afgrond staan.