Samen met de tentoonstelling rond kruidengeneeskunde die georganiseerd wordt door HistArUz, vormt deze opstelling in de bibliotheek van de KU Leuven een voorsmaakje van alle andere activiteiten die nog georganiseerd zullen worden n.a.v. de 500ste verjaardag van Rembert Dodoens.

Veelvraten en vernielers

Erfgoedbibliotheken bewaren handschriften, oude drukken en grafiek uit de voorbije eeuwen. Sommige documenten zien er nog zo goed uit dat enkel de publicatiedatum hun ware ouderdom verraadt, terwijl andere duidelijk de sporen van de tand des tijds dragen.

Ook de boeken van de Leuvense Universiteitsbibliotheek zijn niet van tegenspoed gespaard gebleven. Tot vier maal toe werd de collectie verdeeld of vernietigd. Daarnaast moet men in een bibliotheek steeds op zijn hoede zijn voor veelvraten en vernielers zoals ongedierte en schimmels.

Menselijke schade

Al eeuwen probeert de mens deze kwalen te bestrijden. Maar ook de lezer behoort tot de rij booswichten. Vooral door veelvuldig (en onkundig) gebruik hebben de boeken veel te lijden.

Een vaak voorkomend euvel is het uit de kast trekken van een boek dat klem zit, waarbij men de bovenkant van de rug als hendel gebruikt. Of er worden aantekeningen in gemaakt, en ezelsoren. Ook vlekken door olie, vet, bloed, fruit, dranken enz. behoren tot de menselijke schadevormen.

Deze tentoonstelling toont een aantal documenten die het slachtoffer geworden zijn van de vlammen of duidelijke sporen vertonen van vroegere conserveringsproblemen.

Zorg in vervlogen tijden

Maar daarnaast is 'zorg' ook aanwezig in de collectie, in documenten uit lang vervlogen tijden die handelen over geneeskunde of plantkunde.

Omdat het in 2017 welgeteld 500 jaar geleden is dat de bekende arts en botanicus Rembert Dodoens geboren werd, wordt deze oud-student van de KU Leuven in de kijker geplaats met enkele werken van zijn hand en van zijn tijdgenoten.

Oude drukken in combinatie met multimedia geven zo een eerste indruk van wie deze man was en wat hij betekend heeft voor de geschiedenis van de plantkunde.

Expo Zorg in het kwadraat. Zorg door Dodoens x Zorg voor Bijzondere Collecties. Tot 1 juli in de Universiteitsbibliotheek, Ladeuzeplein, Leuven. Info: www.bib.kuleuven.be

Expo Kruidengeneeskunde. Museum Histaruz, Kapucijnenvoer 35 - Blok J, Leuven.

Samen met de tentoonstelling rond kruidengeneeskunde die georganiseerd wordt door HistArUz, vormt deze opstelling in de bibliotheek van de KU Leuven een voorsmaakje van alle andere activiteiten die nog georganiseerd zullen worden n.a.v. de 500ste verjaardag van Rembert Dodoens.Veelvraten en vernielersErfgoedbibliotheken bewaren handschriften, oude drukken en grafiek uit de voorbije eeuwen. Sommige documenten zien er nog zo goed uit dat enkel de publicatiedatum hun ware ouderdom verraadt, terwijl andere duidelijk de sporen van de tand des tijds dragen. Ook de boeken van de Leuvense Universiteitsbibliotheek zijn niet van tegenspoed gespaard gebleven. Tot vier maal toe werd de collectie verdeeld of vernietigd. Daarnaast moet men in een bibliotheek steeds op zijn hoede zijn voor veelvraten en vernielers zoals ongedierte en schimmels. Menselijke schadeAl eeuwen probeert de mens deze kwalen te bestrijden. Maar ook de lezer behoort tot de rij booswichten. Vooral door veelvuldig (en onkundig) gebruik hebben de boeken veel te lijden. Een vaak voorkomend euvel is het uit de kast trekken van een boek dat klem zit, waarbij men de bovenkant van de rug als hendel gebruikt. Of er worden aantekeningen in gemaakt, en ezelsoren. Ook vlekken door olie, vet, bloed, fruit, dranken enz. behoren tot de menselijke schadevormen. Deze tentoonstelling toont een aantal documenten die het slachtoffer geworden zijn van de vlammen of duidelijke sporen vertonen van vroegere conserveringsproblemen.Zorg in vervlogen tijdenMaar daarnaast is 'zorg' ook aanwezig in de collectie, in documenten uit lang vervlogen tijden die handelen over geneeskunde of plantkunde. Omdat het in 2017 welgeteld 500 jaar geleden is dat de bekende arts en botanicus Rembert Dodoens geboren werd, wordt deze oud-student van de KU Leuven in de kijker geplaats met enkele werken van zijn hand en van zijn tijdgenoten. Oude drukken in combinatie met multimedia geven zo een eerste indruk van wie deze man was en wat hij betekend heeft voor de geschiedenis van de plantkunde. Expo Zorg in het kwadraat. Zorg door Dodoens x Zorg voor Bijzondere Collecties. Tot 1 juli in de Universiteitsbibliotheek, Ladeuzeplein, Leuven. Info: www.bib.kuleuven.beExpo Kruidengeneeskunde. Museum Histaruz, Kapucijnenvoer 35 - Blok J, Leuven.