Baloji, KOKOKO!, Cécile Djunga, Minna Salami, Sulaiman Addonia, Flora Coquerel zijn slechts enkele van de namen die deze derde editie uitmaken. Voor stand-up comedy getiteld Presque célèbre zorgt Cécile Djunga, presentatrice en weervrouw bij de RTBF en dit jaar meter van het festival.

Wat muziek betreft is het deze editie kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo keert KOKOKO! na het succes van hun eerste tournee door België terug naar Europa, met een eerste halte bij Bozar. KOKOKO! is een collectief uit Kinshasa dat allerhande materiaal uit de straten van de hoofdstad recycleert om zinderende dansmuziek te maken. Luister maar eens naar hun debuut EP Liboso - wat 'voorwaarts, rechtdoor' betekent.

Uit de diverse literaire en andere panels stippen we I am not a muse, I CREATE, aan, een ode aan zes Afrikaanse feministen uit alle hoeken van Afrika, die literatuur in hun thuisland en in het buitenland naar hun hand zetten. De auteur als schepper staat centraal. Tijdens een van de workshops Learning Through African Languages kan u onder andere Lingala & Swahili leren.

Mode en film

De vzw New African Wave (NAW) komt met een apart marktconcept waarbij ontwerpers en projecten brandhout maken van de stereotype beelden van de Afrikaanse mode. Naast een driedaagse fashion pop-up en defilé staat Wax in the City op het programma, een documentaire over Afrikaanse modeontwerpen, gevolgd door een gesprek met de regisseur en een panel van experts op het vlak van Afrikaanse trends.

Het festival start op vrijdag 8 februari met de avant-première van de film Zombies van multitalent Baloji, die aanwezig zal zijn voor een Q&A. Zombies exploreert het raakvlak tussen hoop en beklemming in een bruisend Kinshasa. De film toont zowel de typische kapsalons als de futuristische clubs, voert ons naar een stadsparade voor een campagnevoerende dictator.

Baloji verpakt zijn film als een moderne western in navolging van de Japanse regisseur Takeshi Kitano. In het filmluik zit verder onder andere de familiefilm Lyana. Een van de hoogtepunten van het festival wordt ongetwijfeld de avant-première If Beale Street Could Talk van Barry Jenkins (Moonlight). Dit magnifiek liefdesverhaal, een verfilming van de gelijknamige roman van auteur James Baldwin speelt zich af tegen de racistische achtergrond van het Harlem van begin jaren 1970. Toch hoort de film thuis op dit festival dat een lans breekt voor afrocultuur wereldwijd.

Afropolitan, van 8 tot 10 februari in het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. Info: www.bozar.be.

Baloji, KOKOKO!, Cécile Djunga, Minna Salami, Sulaiman Addonia, Flora Coquerel zijn slechts enkele van de namen die deze derde editie uitmaken. Voor stand-up comedy getiteld Presque célèbre zorgt Cécile Djunga, presentatrice en weervrouw bij de RTBF en dit jaar meter van het festival.Wat muziek betreft is het deze editie kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo keert KOKOKO! na het succes van hun eerste tournee door België terug naar Europa, met een eerste halte bij Bozar. KOKOKO! is een collectief uit Kinshasa dat allerhande materiaal uit de straten van de hoofdstad recycleert om zinderende dansmuziek te maken. Luister maar eens naar hun debuut EP Liboso - wat 'voorwaarts, rechtdoor' betekent.Uit de diverse literaire en andere panels stippen we I am not a muse, I CREATE, aan, een ode aan zes Afrikaanse feministen uit alle hoeken van Afrika, die literatuur in hun thuisland en in het buitenland naar hun hand zetten. De auteur als schepper staat centraal. Tijdens een van de workshops Learning Through African Languages kan u onder andere Lingala & Swahili leren.Mode en filmDe vzw New African Wave (NAW) komt met een apart marktconcept waarbij ontwerpers en projecten brandhout maken van de stereotype beelden van de Afrikaanse mode. Naast een driedaagse fashion pop-up en defilé staat Wax in the City op het programma, een documentaire over Afrikaanse modeontwerpen, gevolgd door een gesprek met de regisseur en een panel van experts op het vlak van Afrikaanse trends.Het festival start op vrijdag 8 februari met de avant-première van de film Zombies van multitalent Baloji, die aanwezig zal zijn voor een Q&A. Zombies exploreert het raakvlak tussen hoop en beklemming in een bruisend Kinshasa. De film toont zowel de typische kapsalons als de futuristische clubs, voert ons naar een stadsparade voor een campagnevoerende dictator. Baloji verpakt zijn film als een moderne western in navolging van de Japanse regisseur Takeshi Kitano. In het filmluik zit verder onder andere de familiefilm Lyana. Een van de hoogtepunten van het festival wordt ongetwijfeld de avant-première If Beale Street Could Talk van Barry Jenkins (Moonlight). Dit magnifiek liefdesverhaal, een verfilming van de gelijknamige roman van auteur James Baldwin speelt zich af tegen de racistische achtergrond van het Harlem van begin jaren 1970. Toch hoort de film thuis op dit festival dat een lans breekt voor afrocultuur wereldwijd.Afropolitan, van 8 tot 10 februari in het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. Info: www.bozar.be.