Van 8 tot 20 december 2018 had de Artsenkrant Mekongcruise van Siem Reap naar Saigon plaats. Een schot in de roos, aldus de deelnemers. Dit artikel geeft enkele impressies vanuit Siem Reap en de dagen daarna.

Verfijnde reliëfs

De vlucht naar Azië was lang en vermoeiend. De startplaats Siem Reap doet de vermoeienissen van de reis echter al snel vergeten. Siem Reap groeide op tien jaar tijd uit tot een stad van 400.000 inwoners.

Van hieruit gaat het naar de tempels van Angkor waar we eerst Bayon en Baphoun bezoeken en het olifantenterras. We genieten van een diner met folkloristische dansen alvorens onder de wol te kruipen.

Na een goede nachtrust gaat het bij het krieken van de dag -vooral om de vele Chinezen voor te zijn- richting Angkor Wat. De eerste tempel is adembenemend, Ta Prohm, de tempel overwoekerd door de jungle. Gelukkig treden Japan en Europa op als sponsor om dit prachtige complex te restaureren. Even uitblazen om dan de beroemde tempel van Angkor Wat te bezoeken.

In de namiddag staat de vrouwentempel, Banteay Srei op het programma. Dit is een juweeltje met verfijnde reliefs uit de 10de eeuw.

Voetmassage

Dineren doen we in een lokaal toprestaurantje om vervolgens het nachtleven in te duiken. Daarvoor nemen we eerst een tuk tuk om vervolgens voor geen geld een half uurtje voetmassage en een half litertje bier te consumeren. De mede-reisgenoten zijn in de wolken, Vlamingen en Walen verbroederen.

Na een verkwikkende nachtrust varen we met een speedboot het Tonle meer over. Het meer is een vitale economische slagader voor Cambodja. De visgronden behoren tot de rijkste van de wereld.

Voor het eerst maken we kennis met het cruiseschip: de Mekong Adventurer waar ons een warm welkom wacht van de staf. We installeren ons in onze luxueuze cabines.

Pagode

's Avonds krijgen we van Katia Timmermans, onze Vlaamse gids woonachtig in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, meer uitleg over de geschiedenis van dit Aziatische land. Na een fijn diner vleien we ons in de armen van Morpheus.

De volgende dag volgt een bezoek aan Kampong Chang, een bruisende havenstad. De lokale Cambodjanen fotograferen ons meer dan omgekeerd... Daarna volgt een bezoek aan één van de vele drijvende vissersdorpen. Daarin wonen vooral Vietnamezen. 's Namiddags trekken we met de ossenkar naar de Pagode en bezichtigen we Oudong, de Khmerhoofdstad tussen 1618 en 1866.

Van 8 tot 20 december 2018 had de Artsenkrant Mekongcruise van Siem Reap naar Saigon plaats. Een schot in de roos, aldus de deelnemers. Dit artikel geeft enkele impressies vanuit Siem Reap en de dagen daarna.Verfijnde reliëfsDe vlucht naar Azië was lang en vermoeiend. De startplaats Siem Reap doet de vermoeienissen van de reis echter al snel vergeten. Siem Reap groeide op tien jaar tijd uit tot een stad van 400.000 inwoners. Van hieruit gaat het naar de tempels van Angkor waar we eerst Bayon en Baphoun bezoeken en het olifantenterras. We genieten van een diner met folkloristische dansen alvorens onder de wol te kruipen.Na een goede nachtrust gaat het bij het krieken van de dag -vooral om de vele Chinezen voor te zijn- richting Angkor Wat. De eerste tempel is adembenemend, Ta Prohm, de tempel overwoekerd door de jungle. Gelukkig treden Japan en Europa op als sponsor om dit prachtige complex te restaureren. Even uitblazen om dan de beroemde tempel van Angkor Wat te bezoeken. In de namiddag staat de vrouwentempel, Banteay Srei op het programma. Dit is een juweeltje met verfijnde reliefs uit de 10de eeuw. VoetmassageDineren doen we in een lokaal toprestaurantje om vervolgens het nachtleven in te duiken. Daarvoor nemen we eerst een tuk tuk om vervolgens voor geen geld een half uurtje voetmassage en een half litertje bier te consumeren. De mede-reisgenoten zijn in de wolken, Vlamingen en Walen verbroederen. Na een verkwikkende nachtrust varen we met een speedboot het Tonle meer over. Het meer is een vitale economische slagader voor Cambodja. De visgronden behoren tot de rijkste van de wereld. Voor het eerst maken we kennis met het cruiseschip: de Mekong Adventurer waar ons een warm welkom wacht van de staf. We installeren ons in onze luxueuze cabines. Pagode's Avonds krijgen we van Katia Timmermans, onze Vlaamse gids woonachtig in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, meer uitleg over de geschiedenis van dit Aziatische land. Na een fijn diner vleien we ons in de armen van Morpheus.De volgende dag volgt een bezoek aan Kampong Chang, een bruisende havenstad. De lokale Cambodjanen fotograferen ons meer dan omgekeerd... Daarna volgt een bezoek aan één van de vele drijvende vissersdorpen. Daarin wonen vooral Vietnamezen. 's Namiddags trekken we met de ossenkar naar de Pagode en bezichtigen we Oudong, de Khmerhoofdstad tussen 1618 en 1866.