Tijdens ons gesprek had prof. Joos het over het belang van de therapeutische en fundamentele aanwinsten die de 'big five' van de ademhalingsaandoeningen, namelijk astma (behandeling van een ernstig astma op maat), COPD (betere therapietrouw en drievoudige combinatietherapie), longkanker (boom van immunotherapie), tuberculose (die weer de kop opsteekt) en luchtweginfecties, hebben gekend.

De grote belangstelling voor de wetenschappelijke en farmacologische aanwinsten in de pneumologie heeft ook te maken met iets wat vaak wordt vergeten. Vier van die 'big five' (op astma na) staan immers in de top 10 van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Een triest privilege. Daar zou echter verandering in moeten komen met de nieuwigheden die in Milaan werden gepresenteerd.

Tijdens ons gesprek had prof. Joos het over het belang van de therapeutische en fundamentele aanwinsten die de 'big five' van de ademhalingsaandoeningen, namelijk astma (behandeling van een ernstig astma op maat), COPD (betere therapietrouw en drievoudige combinatietherapie), longkanker (boom van immunotherapie), tuberculose (die weer de kop opsteekt) en luchtweginfecties, hebben gekend. De grote belangstelling voor de wetenschappelijke en farmacologische aanwinsten in de pneumologie heeft ook te maken met iets wat vaak wordt vergeten. Vier van die 'big five' (op astma na) staan immers in de top 10 van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Een triest privilege. Daar zou echter verandering in moeten komen met de nieuwigheden die in Milaan werden gepresenteerd.