Is de e-sigaret schadelijk? Het is moeilijk daar nu al een definitief wetenschappelijk antwoord op te geven. Een Europese studie die grondig de verschillende stoffen heeft onderzocht die in de vulpatronen zitten van elektronische sigaretten die het meest op het Europese vasteland worden verkocht, komt uit op bijna 250 verschillende scheikundige stoffen. Een aantal daarvan zou wel eens schadelijk kunnen zijn, vooral als ze worden opgewarmd. Verder onderzoek is wenselijk om daar een betere kijk op te krijgen. Maar men noemt geen koe bont of er is een vlekje aan.

Helpt de e-sigaret bij rookstop? Je zou daar ernstig aan beginnen te twijfelen als je de resultaten leest van een groot, prospectief cohortonderzoek van dr. Hedman en haar team. Meer dan twee derde van de dampers blijkt immers nog altijd te roken. Voor hen staat rookstop gelijk met minder sigaretten roken per dag en in de plaats daarvan meer dampen. Dat is dus eigenlijk geen rookstop, maar veeleer een opsplitsing tussen gewone sigaretten en de e-sigaret.

Verbetert de e-sigaret de longfunctie? Niet volgens de Zweedse studie. Van de mensen die zowel gewone als elektronische sigaretten roken, vertoont 56% respiratoire symptomen tegenover 46% van de mensen die tabak roken, 34% van de mensen die enkel dampen, en 26% van de mensen die helemaal niet roken.

Verontrustender is evenwel de Europese vaststelling dat het aantal consultaties in tabakklinieken sterk is gedaald, dat rokers veel minder professionele hulp zoeken om te stoppen met roken en dat ze veel minder nicotinevervangingsmiddelen gebruiken. De e-sigaret daarentegen boomt, vooral bij jongeren.

Is de e-sigaret schadelijk? Het is moeilijk daar nu al een definitief wetenschappelijk antwoord op te geven. Een Europese studie die grondig de verschillende stoffen heeft onderzocht die in de vulpatronen zitten van elektronische sigaretten die het meest op het Europese vasteland worden verkocht, komt uit op bijna 250 verschillende scheikundige stoffen. Een aantal daarvan zou wel eens schadelijk kunnen zijn, vooral als ze worden opgewarmd. Verder onderzoek is wenselijk om daar een betere kijk op te krijgen. Maar men noemt geen koe bont of er is een vlekje aan.Helpt de e-sigaret bij rookstop? Je zou daar ernstig aan beginnen te twijfelen als je de resultaten leest van een groot, prospectief cohortonderzoek van dr. Hedman en haar team. Meer dan twee derde van de dampers blijkt immers nog altijd te roken. Voor hen staat rookstop gelijk met minder sigaretten roken per dag en in de plaats daarvan meer dampen. Dat is dus eigenlijk geen rookstop, maar veeleer een opsplitsing tussen gewone sigaretten en de e-sigaret.Verbetert de e-sigaret de longfunctie? Niet volgens de Zweedse studie. Van de mensen die zowel gewone als elektronische sigaretten roken, vertoont 56% respiratoire symptomen tegenover 46% van de mensen die tabak roken, 34% van de mensen die enkel dampen, en 26% van de mensen die helemaal niet roken.Verontrustender is evenwel de Europese vaststelling dat het aantal consultaties in tabakklinieken sterk is gedaald, dat rokers veel minder professionele hulp zoeken om te stoppen met roken en dat ze veel minder nicotinevervangingsmiddelen gebruiken. De e-sigaret daarentegen boomt, vooral bij jongeren.