Volgens Tonya Winders, voorzitster van het platform Allergy and Asthma Network, zijn de behandeling en de dagelijkse beleving van patiënten met een ernstig astma in bijna 20 jaar nauwelijks verbeterd. Volgens de steekproef zijn ze nog altijd beperkt op het vlak van lichamelijke, sociale en familiale activiteiten. Dat heeft belangrijke invloed op hun zelfachting en kan leiden tot angst en depressie. Dat is geen goed signaal bij het bestrijden van de gevolgen van deze chronische ziekte.

Maar het vier dagen durende congres dat heeft plaatsgevonden in Milaan, biedt de patiënten weer nieuwe hoop. Onze kennis van de pathofysiologie van astma gaat er met rasse schreden op vooruit. Gezondheidswerkers beschouwen astma niet meer als één enkele klinische entiteit.

Astma is een heterogeen ziektebeeld. Er bestaan nu betere methoden om de verschillende fenotypes te diagnosticeren en er bestaan nu eindelijk gerichte geneesmiddelen, vaak biologische geneesmiddelen. De behandeling van astma gaat stilaan een nieuw tijdperk in, het tijdperk van het recht om vrij te ademen. Afspraak voor de volgende enquête, die hopelijk zal leren dat ernstig astma beter wordt behandeld en dat de patiënten eindelijk een normaler leven kunnen leiden.

Volgens Tonya Winders, voorzitster van het platform Allergy and Asthma Network, zijn de behandeling en de dagelijkse beleving van patiënten met een ernstig astma in bijna 20 jaar nauwelijks verbeterd. Volgens de steekproef zijn ze nog altijd beperkt op het vlak van lichamelijke, sociale en familiale activiteiten. Dat heeft belangrijke invloed op hun zelfachting en kan leiden tot angst en depressie. Dat is geen goed signaal bij het bestrijden van de gevolgen van deze chronische ziekte. Maar het vier dagen durende congres dat heeft plaatsgevonden in Milaan, biedt de patiënten weer nieuwe hoop. Onze kennis van de pathofysiologie van astma gaat er met rasse schreden op vooruit. Gezondheidswerkers beschouwen astma niet meer als één enkele klinische entiteit. Astma is een heterogeen ziektebeeld. Er bestaan nu betere methoden om de verschillende fenotypes te diagnosticeren en er bestaan nu eindelijk gerichte geneesmiddelen, vaak biologische geneesmiddelen. De behandeling van astma gaat stilaan een nieuw tijdperk in, het tijdperk van het recht om vrij te ademen. Afspraak voor de volgende enquête, die hopelijk zal leren dat ernstig astma beter wordt behandeld en dat de patiënten eindelijk een normaler leven kunnen leiden.