Dat zijn enkele van de aanbevelingen die Artsen Zonder Grenzen aan woonzorgcentra (wzc) over heel België bezorgd heeft.

Uit focusgroepsgesprekken met personeel en diepte-interviews met bewoners die de organisatie in juni voerde in acht verschillende woonzorgcentra, bleek dat de lockdownmaatregelen een veel sterke impact hadden op het psychosociaal welbevinden van wzc-bewoners, dan de angst voor het virus.

Angst bleek quasi afwezig, zo beschrijft Artsen Zonder Grenzen in een persbericht. "Fysieke isolatie, het verlies van dagelijkse routines, het ontbreken van sociaal en fysiek contact en vooral het verlies van persoonlijke vrijheid, veroorzaakten nieuwe psychologische symptomen en verergerde reeds bestaande aandoeningen."

"Bewoners misten activiteiten en stimulatie. Videochattechnologie was slechts van beperkt nut en bezoeken achter een plastic of glazen scherm waren meestal beperkt tot één bezoeker per persoon en voor een korte periode met beperkte privacy."

Hulp bij implementatie

Volgens Artsen Zonder Grenzen moeten IPC-maatregelen (infectiepreventie en -controle) en sociaal en mentaal welzijn in wzc dringend in evenwicht gebracht worden. Daartoe doen ze verschillende concrete aanbevelingen, gegroepeerd rond zes centrale thema's:

  • Zorg voor veilig maar zinvol sociaal contact en persoonlijke interactie
  • Ga door met individuele en groepsactiviteiten met inachtneming van de IPC-maatregelen
  • Behoud essentiële gezondheidszorg voor bewoners
  • Verbeter de informatie-uitwisseling en communicatie met bewoners
  • Bied up-to-date opleiding op maat aan voor medisch en paramedisch personeel in woonzorgcentra
  • Bied zorg aan de zorgverleners door middel van proactieve psychologische ondersteuning van het personeel in woonzorgcentra, inclusief groepssessies over stressmanagement, angst en zelfzorg.

Bedoeling is dat Artsen Zonder Grenzen in de wzc die zij momenteel nog ondersteunt de aanbevelingen helpt te implementeren.

Op de publicatie van de definitieve resultaten van het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift is het nog minstens wachten tot eind september, laat de organisatie nog weten.

Dat zijn enkele van de aanbevelingen die Artsen Zonder Grenzen aan woonzorgcentra (wzc) over heel België bezorgd heeft. Uit focusgroepsgesprekken met personeel en diepte-interviews met bewoners die de organisatie in juni voerde in acht verschillende woonzorgcentra, bleek dat de lockdownmaatregelen een veel sterke impact hadden op het psychosociaal welbevinden van wzc-bewoners, dan de angst voor het virus. Angst bleek quasi afwezig, zo beschrijft Artsen Zonder Grenzen in een persbericht. "Fysieke isolatie, het verlies van dagelijkse routines, het ontbreken van sociaal en fysiek contact en vooral het verlies van persoonlijke vrijheid, veroorzaakten nieuwe psychologische symptomen en verergerde reeds bestaande aandoeningen." "Bewoners misten activiteiten en stimulatie. Videochattechnologie was slechts van beperkt nut en bezoeken achter een plastic of glazen scherm waren meestal beperkt tot één bezoeker per persoon en voor een korte periode met beperkte privacy."Hulp bij implementatieVolgens Artsen Zonder Grenzen moeten IPC-maatregelen (infectiepreventie en -controle) en sociaal en mentaal welzijn in wzc dringend in evenwicht gebracht worden. Daartoe doen ze verschillende concrete aanbevelingen, gegroepeerd rond zes centrale thema's: Bedoeling is dat Artsen Zonder Grenzen in de wzc die zij momenteel nog ondersteunt de aanbevelingen helpt te implementeren.Op de publicatie van de definitieve resultaten van het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift is het nog minstens wachten tot eind september, laat de organisatie nog weten.