Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maakte het nieuws maandag bekend bij de voorstelling van het jaarrapport van de bevolkingsonderzoeken dikkedarmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker.

Maagdarmspecialist en managing director van StopDarmkanker Luc Colemont pleit er al langer voor om het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker te laten starten vanaf 50 jaar. Vanaf 2020 zal dat dus het geval zijn. Daarmee komt Vlaanderen tegemoet aan de Europese richtlijn. Momenteel krijgt iedereen in Vlaanderen tussen 53 en 74 jaar om de twee jaar een stoelgangtest in de bus. Die kunnen ze gratis terugsturen.

De totale dekkingsgraad van het onderzoek dikkedarmkanker nam dit jaar opnieuw toe tot 68,3%. Daarmee wordt de gezondheidsdoelstelling van 60% tegen 2020 gehaald, zo laat het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) weten. Tegelijk wijst ze erop dat 31,7% van de mensen dus niet deelneemt aan de vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker, 25% van hen heeft zelfs nog nooit deelgenomen. "Het blijven herhalen van de stoelgangtest om de 2 jaar is aangeraden", klinkt het.

Sneller opvolgen

Wat de resultaten van de screening baarmoederhalskanker betreft, stelt het Centrum vast dat bij veel vrouwen met een afwijkend screeningsresultaat (mogelijk tot 20%) geen vervolgonderzoek gebeurt binnen het jaar. Er wordt een "faalveiligheidssysteem" opgestart waarbij huisartsen en gynaecologen verwittigd worden dat er nog opvolging moet gebeuren.

Verder klopt het CvKO zich op de borst dat vrouwen met borstkanker steeds sneller kunnen doorgestuurd of gerustgesteld worden. Zo kreeg in 2017 bijna elke vrouw (90%) haar resultaat al binnen de 8 dagen in plaats van binnen de 14 dagen in 2016. Hierdoor onderging 86% van de vrouwen binnen de maand na de screening een vervolgonderzoek, een stijging met 10% t.o.v. twee jaar geleden.

Meer info over de bevolkingsonderzoeken: www.bevolkingsonderzoek.be.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maakte het nieuws maandag bekend bij de voorstelling van het jaarrapport van de bevolkingsonderzoeken dikkedarmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker. Maagdarmspecialist en managing director van StopDarmkanker Luc Colemont pleit er al langer voor om het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker te laten starten vanaf 50 jaar. Vanaf 2020 zal dat dus het geval zijn. Daarmee komt Vlaanderen tegemoet aan de Europese richtlijn. Momenteel krijgt iedereen in Vlaanderen tussen 53 en 74 jaar om de twee jaar een stoelgangtest in de bus. Die kunnen ze gratis terugsturen. De totale dekkingsgraad van het onderzoek dikkedarmkanker nam dit jaar opnieuw toe tot 68,3%. Daarmee wordt de gezondheidsdoelstelling van 60% tegen 2020 gehaald, zo laat het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) weten. Tegelijk wijst ze erop dat 31,7% van de mensen dus niet deelneemt aan de vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker, 25% van hen heeft zelfs nog nooit deelgenomen. "Het blijven herhalen van de stoelgangtest om de 2 jaar is aangeraden", klinkt het.Sneller opvolgenWat de resultaten van de screening baarmoederhalskanker betreft, stelt het Centrum vast dat bij veel vrouwen met een afwijkend screeningsresultaat (mogelijk tot 20%) geen vervolgonderzoek gebeurt binnen het jaar. Er wordt een "faalveiligheidssysteem" opgestart waarbij huisartsen en gynaecologen verwittigd worden dat er nog opvolging moet gebeuren.Verder klopt het CvKO zich op de borst dat vrouwen met borstkanker steeds sneller kunnen doorgestuurd of gerustgesteld worden. Zo kreeg in 2017 bijna elke vrouw (90%) haar resultaat al binnen de 8 dagen in plaats van binnen de 14 dagen in 2016. Hierdoor onderging 86% van de vrouwen binnen de maand na de screening een vervolgonderzoek, een stijging met 10% t.o.v. twee jaar geleden.Meer info over de bevolkingsonderzoeken: www.bevolkingsonderzoek.be.