De federale taskforce vaccinatie zal zich niet snel vervelen. Alleen al het razendsnel evoluerende (wetenschappelijke) nieuws over de vaccins opvolgen, is een hele karwei. Waar staan we nu? Logistiek is het eerste goedgekeurde vaccin, van Pfizer, een nachtmerrie. Daarna volgde Moderna, eveneens fragiel en met zorg te gebruiken. Over het AstraZeneca-vaccin bestaan twijfels met betrekking tot de doeltreffendheid bij 65-plussers. Het noopte tot een strategiewijziging.

Voor de drie vaccins geldt dat ze uiteraard maar kunnen toegediend worden in de mate dat de fabrikanten ze leveren. Ons land hangt af van Europese contracten. Ondertussen is genoegzaam bekend dat de modaliteiten niet geweldig onderhandeld werden. Rusland met zijn snelle - en zoals nu blijkt ook succesvolle - Spoetnik-vaccin lacht allicht in zijn vuistje. Geopolitiek slaat het Avondland een modderfiguur, maar dat terzijde.

Geopolitiek slaat het Avondland een modderfiguur, maar dat terzijde

Wat de (Belgische) strategie evenzeer compliceert, zijn de vele vraagtekens. In welke mate beschermen de vaccins tegen de Zuid-Afrikaanse en/of Engelse variant? In welke mate stoppen ze de transmissie van het virus? Antwoorden ontbreken voorlopig.

Verklaringen van Europol-topvrouw Catherine De Bolle afgelopen weekend in de Zondag zorgen voor nog meer onrust. In een EU-lidstaat werden valse vaccins gevonden. "Dat is opvallend want die worden eigenlijk verdeeld door de overheid", voegde ze eraan toe. De Bolle sloot niet uit dat vervalsingen nog in andere landen voorkomen.

Essentieel voor een succesvolle strategie is dat de bevolking en de hulpverleners het vaccin vertrouwen. Wat doet de overheid? Ze gebruikt de pandemie om patiënten een vaste huisarts te doen kiezen. Deze maakt een medisch dossier op en pas daarna kan vaccinatie volgen. Het leidt alvast tot veel gemor in het zuiden van het land en in Brussel - waar de penetratiegraad van het GMD laag is.

De federale taskforce vaccinatie zal zich niet snel vervelen. Alleen al het razendsnel evoluerende (wetenschappelijke) nieuws over de vaccins opvolgen, is een hele karwei. Waar staan we nu? Logistiek is het eerste goedgekeurde vaccin, van Pfizer, een nachtmerrie. Daarna volgde Moderna, eveneens fragiel en met zorg te gebruiken. Over het AstraZeneca-vaccin bestaan twijfels met betrekking tot de doeltreffendheid bij 65-plussers. Het noopte tot een strategiewijziging. Voor de drie vaccins geldt dat ze uiteraard maar kunnen toegediend worden in de mate dat de fabrikanten ze leveren. Ons land hangt af van Europese contracten. Ondertussen is genoegzaam bekend dat de modaliteiten niet geweldig onderhandeld werden. Rusland met zijn snelle - en zoals nu blijkt ook succesvolle - Spoetnik-vaccin lacht allicht in zijn vuistje. Geopolitiek slaat het Avondland een modderfiguur, maar dat terzijde. Wat de (Belgische) strategie evenzeer compliceert, zijn de vele vraagtekens. In welke mate beschermen de vaccins tegen de Zuid-Afrikaanse en/of Engelse variant? In welke mate stoppen ze de transmissie van het virus? Antwoorden ontbreken voorlopig. Verklaringen van Europol-topvrouw Catherine De Bolle afgelopen weekend in de Zondag zorgen voor nog meer onrust. In een EU-lidstaat werden valse vaccins gevonden. "Dat is opvallend want die worden eigenlijk verdeeld door de overheid", voegde ze eraan toe. De Bolle sloot niet uit dat vervalsingen nog in andere landen voorkomen. Essentieel voor een succesvolle strategie is dat de bevolking en de hulpverleners het vaccin vertrouwen. Wat doet de overheid? Ze gebruikt de pandemie om patiënten een vaste huisarts te doen kiezen. Deze maakt een medisch dossier op en pas daarna kan vaccinatie volgen. Het leidt alvast tot veel gemor in het zuiden van het land en in Brussel - waar de penetratiegraad van het GMD laag is.