"Ik ben mij zeer goed bewust van de mogelijke nefaste gevolgen van alcohol. Ik ben ze als huisarts vaak genoeg tegengekomen", zegt De Block in een persmededeling. "In mijn beleid zet ik daarom in op de kleine groep Belgen die problematische drinkers zijn. Hen moeten we helpen."

Maar verbieden om te verbieden, haalt nauwelijks iets uit, stelt ze. "Niet iedereen die al eens een fles wijn of een pintje koopt in een nachtwinkel is een probleemdrinker of toekomstig alcoholist. We moeten daar ernstig in blijven."

Eigen verantwoordelijkheid

"Waar het hier echt om draait is de keuze tussen een heuse heksenjacht of het geloof in de eigen verantwoordelijkheid van mensen", aldus De Block. "Met extra beperkende maatregelen moeten we goed oppassen. Ze kunnen goedbedoeld zijn maar ze schieten vaak hun doel voorbij. Buitenlandse voorbeelden tonen niet noodzakelijk aan dat strengere regels resulteren in minder alcoholmisbruik."

De minister blijft werken aan de uitvoer van het federale alcoholplan, dat ze in 2017 opstelde. Daarnaast vraagt ze de deelstaten om hun verantwoordelijkheid op te nemen, bijvoorbeeld op het vlak van preventie bij jongeren.

"Ik ben mij zeer goed bewust van de mogelijke nefaste gevolgen van alcohol. Ik ben ze als huisarts vaak genoeg tegengekomen", zegt De Block in een persmededeling. "In mijn beleid zet ik daarom in op de kleine groep Belgen die problematische drinkers zijn. Hen moeten we helpen." Maar verbieden om te verbieden, haalt nauwelijks iets uit, stelt ze. "Niet iedereen die al eens een fles wijn of een pintje koopt in een nachtwinkel is een probleemdrinker of toekomstig alcoholist. We moeten daar ernstig in blijven." Eigen verantwoordelijkheid "Waar het hier echt om draait is de keuze tussen een heuse heksenjacht of het geloof in de eigen verantwoordelijkheid van mensen", aldus De Block. "Met extra beperkende maatregelen moeten we goed oppassen. Ze kunnen goedbedoeld zijn maar ze schieten vaak hun doel voorbij. Buitenlandse voorbeelden tonen niet noodzakelijk aan dat strengere regels resulteren in minder alcoholmisbruik."De minister blijft werken aan de uitvoer van het federale alcoholplan, dat ze in 2017 opstelde. Daarnaast vraagt ze de deelstaten om hun verantwoordelijkheid op te nemen, bijvoorbeeld op het vlak van preventie bij jongeren.