Loonkloof tussen Vlaamse en Brusselse specialisten

30/11/18 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Vlaamse specialisten verdienen gemiddeld meer dan hun Brusselse collega's. Dat blijkt uit recente cijfers van het Riziv die De Morgen kon inkijken. Zo variëren de gemiddelde brutolonen van Vlaamse specialisten tussen 76.000 en 314.000 euro per jaar. In Brussel schommelen de gemiddelden tussen 52.000 en 284.000 euro per jaar.

Loonkloof tussen Vlaamse en Brusselse specialisten

© BELGAIMAGE

Dat er (grote) verschillen zijn tussen uw loon en dat van collega-specialisten uit andere disciplines - of binnen uw eigen discipline - , mag u ondertussen niet meer verbazen.

De Morgen kwam tot die vaststelling na onderzoek van gegevens van het Riziv. Laagverdieners zijn vooral de spoedartsen, neuropsychiaters, neurologen en oncologen. Neurochirurgen, anesthesisten, orthopedisten en radiologen verdienen makkelijk drie keer zoveel, zo stelt de krant vast.

Ze legde ook de brutolonen binnen eenzelfde specialisme naast elkaar en citeert daarbij het voorbeeld van een cardioloog in Tongeren die gemiddeld 115.000 euro bruto overhoudt per jaar, terwijl dat bij zijn collega in Antwerpen 300.000 euro bruto is.

Het gaat enkel over het inkomen dat specialisten halen uit ziekenhuisopnames. Wat artsen verdienen aan consultaties of privé-activiteiten valt buiten het onderzoek. De looncijfers zijn dus een onderschatting, aldus de krant.