MijnKwartier.be is een (betalend) online trainingsprogramma ontwikkeld door artsen met als doel de mentale veerkracht te verhogen. Deelnemers gaan dagelijks 15 minuten aan de slag met (zelfreflectie)opdrachten die gevoelens van stress, angst, vermoeidheid, burn-out, depressie moeten verminderen. Het programma start met een zelftest, die net als de app, beschikbaar is in vijf talen.

Onder hashtags als "15minutes4me", "mis15minutos", "mes15minutes" deelden jongeren van over heel de wereld de resultaten van hun zelftest op TikTok, al dan niet vergezeld van een persoonlijke commentaar (zie screenshot). Algauw tikten de views aan tot enkele honderdduizenden en zelfs miljoenen en werd het begin november zowaar een 'challenge'.

#15minutes4me, TikTok.com
#15minutes4me © TikTok.com

Verschillende internationale nieuwssites, waaronder Newsweek en FoxNews, pikten deze TikTok-trend op.

De aandacht is ook oprichter en arts dr. Paul Koeck niet ontgaan. In een persbericht becommentarieert hij het gegeven dat jongeren de resultaten van hun test viraal delen. "Dit is een fenomeen dat we vroeger nooit zagen, voor de covid-19-crisis. In het verleden, hielden mensen hun scores geheim." Volgens Koeck een mogelijke noodkreet van de jongeren in kwestie, "zie dat ik het moeilijk heb. Help mij."

Covid-19

'MijnKwartier.be' is niet nieuw, het programma bestaat al meer dan tien jaar. "Resultaten tonen aan dat na het volgen van het programma stress (spanning, angst en depressiviteit) met 60 à 70% afneemt, terwijl levensvreugde gemiddeld in 21 dagen met meer dan 40% toeneemt", aldus Paul Koeck.

In de context van de coronacrisis ontwikkelde het team naar eigen zeggen een nieuw traject voor mensen zich eenzaam voelen of stress ondervinden door de quarantaine. "Uit onderzoek van 'MijnKwartier.be' blijkt dat er een tiental heel specifieke klachten samenhangen met de covid-19-crisis", staat in het persbericht.

De website biedt ook de optie aan om een set activatiecodes voor het zelfhulpprogramma te schenken (via de personeelsdienst, directie, ...) aan de "helden van de coronacrisis" zoals artsen, verpleegkundigen, en andere zorgverleners, maar ook aan ambulanciers, leerkrachten, politieagenten, ... Kortom, "iedereen die zich inzette voor anderen en nu vermoeid of prikkelbaar loopt omdat hij of zij (te) veel van zichzelf gegeven heeft".

MijnKwartier.be is een (betalend) online trainingsprogramma ontwikkeld door artsen met als doel de mentale veerkracht te verhogen. Deelnemers gaan dagelijks 15 minuten aan de slag met (zelfreflectie)opdrachten die gevoelens van stress, angst, vermoeidheid, burn-out, depressie moeten verminderen. Het programma start met een zelftest, die net als de app, beschikbaar is in vijf talen.Onder hashtags als "15minutes4me", "mis15minutos", "mes15minutes" deelden jongeren van over heel de wereld de resultaten van hun zelftest op TikTok, al dan niet vergezeld van een persoonlijke commentaar (zie screenshot). Algauw tikten de views aan tot enkele honderdduizenden en zelfs miljoenen en werd het begin november zowaar een 'challenge'.Verschillende internationale nieuwssites, waaronder Newsweek en FoxNews, pikten deze TikTok-trend op. De aandacht is ook oprichter en arts dr. Paul Koeck niet ontgaan. In een persbericht becommentarieert hij het gegeven dat jongeren de resultaten van hun test viraal delen. "Dit is een fenomeen dat we vroeger nooit zagen, voor de covid-19-crisis. In het verleden, hielden mensen hun scores geheim." Volgens Koeck een mogelijke noodkreet van de jongeren in kwestie, "zie dat ik het moeilijk heb. Help mij."Covid-19'MijnKwartier.be' is niet nieuw, het programma bestaat al meer dan tien jaar. "Resultaten tonen aan dat na het volgen van het programma stress (spanning, angst en depressiviteit) met 60 à 70% afneemt, terwijl levensvreugde gemiddeld in 21 dagen met meer dan 40% toeneemt", aldus Paul Koeck.In de context van de coronacrisis ontwikkelde het team naar eigen zeggen een nieuw traject voor mensen zich eenzaam voelen of stress ondervinden door de quarantaine. "Uit onderzoek van 'MijnKwartier.be' blijkt dat er een tiental heel specifieke klachten samenhangen met de covid-19-crisis", staat in het persbericht.De website biedt ook de optie aan om een set activatiecodes voor het zelfhulpprogramma te schenken (via de personeelsdienst, directie, ...) aan de "helden van de coronacrisis" zoals artsen, verpleegkundigen, en andere zorgverleners, maar ook aan ambulanciers, leerkrachten, politieagenten, ... Kortom, "iedereen die zich inzette voor anderen en nu vermoeid of prikkelbaar loopt omdat hij of zij (te) veel van zichzelf gegeven heeft".