Frank Vandenbroucke zoekt ziekenhuizen die leegstaande bedden ter beschikking stellen om er eventueel asielzoekers in onder te brengen. CM-voorzitter Luc Van Gorp vormde 'zijn' ziekenfonds om tot een gezondheidsfonds. Hij wil ook dat zorgverleners aan patiënten vragen hoe het met hen gaat.

Ongetwijfeld zijn de intenties goed. Maar ze zijn niet de essentie. Sterker, ze dreigen een al overbelaste sector nog meer te doen kapseizen.

Voor de helderheid: meer geld voor preventie is nodig en een empathische houding en goede communicatie zijn belangrijk. Maar gaan we dokters enkel daarop afrekenen?

Het woord 'geneeskunde' zegt het al: het is de kunde/kunst van het genezen. Welke patiënt met pakweg een gebroken schouder heeft een boodschap aan een arts die vraagt hoe het met hem gaat? Hij verwacht een diagnose en een behandeling.

Vooral huisartsen genieten het volle vertrouwen van de bevolking. Niet de ziekenfondsen. Niet de politici. De artsen

Gelukkig denkt het leeuwendeel van de 'gewone' mensen daar ook zo over. Dat blijkt uit een - uiteraard niet-representatief - rondvraagje op X (voorheen Twitter) van de Leuvense handchirurg professor Ilse Degreef. Meer dan negen op tien respondenten (671 stemmen) vindt bij een gezondheidsprobleem 'diagnose en behandeling' prioritair. De keuzemogelijkheden 'empathie' en 'vriendelijkheid' sprokkelden amper procenten. Gezond boerenverstand, weet u wel.

"Liever een hork die zijn werk goed doet, dan een empathische prutser", luidde een plastisch commentaar. Dat vat het helemaal samen. En nogmaals, uiteraard is dit geen pleidooi voor botte communicatie of een kille arts-patiëntrelatie.

Bevraging na bevraging leert dat dit in de praktijk ook geen probleem is. Vooral huisartsen genieten het volle vertrouwen van de bevolking. Niet de ziekenfondsen. Niet de politici. De artsen. Luc Van Gorp en Frank Vandenbroucke: laat het even doordringen.

Frank Vandenbroucke zoekt ziekenhuizen die leegstaande bedden ter beschikking stellen om er eventueel asielzoekers in onder te brengen. CM-voorzitter Luc Van Gorp vormde 'zijn' ziekenfonds om tot een gezondheidsfonds. Hij wil ook dat zorgverleners aan patiënten vragen hoe het met hen gaat. Ongetwijfeld zijn de intenties goed. Maar ze zijn niet de essentie. Sterker, ze dreigen een al overbelaste sector nog meer te doen kapseizen. Voor de helderheid: meer geld voor preventie is nodig en een empathische houding en goede communicatie zijn belangrijk. Maar gaan we dokters enkel daarop afrekenen? Het woord 'geneeskunde' zegt het al: het is de kunde/kunst van het genezen. Welke patiënt met pakweg een gebroken schouder heeft een boodschap aan een arts die vraagt hoe het met hem gaat? Hij verwacht een diagnose en een behandeling. Gelukkig denkt het leeuwendeel van de 'gewone' mensen daar ook zo over. Dat blijkt uit een - uiteraard niet-representatief - rondvraagje op X (voorheen Twitter) van de Leuvense handchirurg professor Ilse Degreef. Meer dan negen op tien respondenten (671 stemmen) vindt bij een gezondheidsprobleem 'diagnose en behandeling' prioritair. De keuzemogelijkheden 'empathie' en 'vriendelijkheid' sprokkelden amper procenten. Gezond boerenverstand, weet u wel. "Liever een hork die zijn werk goed doet, dan een empathische prutser", luidde een plastisch commentaar. Dat vat het helemaal samen. En nogmaals, uiteraard is dit geen pleidooi voor botte communicatie of een kille arts-patiëntrelatie. Bevraging na bevraging leert dat dit in de praktijk ook geen probleem is. Vooral huisartsen genieten het volle vertrouwen van de bevolking. Niet de ziekenfondsen. Niet de politici. De artsen. Luc Van Gorp en Frank Vandenbroucke: laat het even doordringen.