Dr. Jean Pillart verraste ons onlangs met zijn aanbod om een archief van meer dan 40 jaar 'Le journal du Médecin' in zijn kantoor op te halen.

De huisarts uit Vorst had zorgvuldig enkele duizenden jdM's bewaard. In vele artikelen maakte hij nota's. Hij waardeerde vooral de artikelen van de filosoof Jean-Michel Debry.

Nadat ik de hele kofferbak van mijn SUV met hem had volgeladen, nam ik thuis rustig de tijd om al die exemplaren van de jdM te doorbladeren en een blik te werpen op de geschiedenis van het Belgische medische beroep, de problemen en bekommernissen, de strijd dan wel vooruitgang op sommige gebieden...

Het was ook een gelegenheid om vast te stellen dat sommige van de problemen waar we 30 jaar geleden al mee te maken hadden - denk aan trapsgewijze betaling, bureaucratie, medische informatisering, betrekkingen met overheden en de ziekenfondsen - vandaag nog steeds actueel zijn.

Een Brusselse huisarts verzamelde meer dan 40 jaar lang elke editie van onze krant

Het is ook een gelegenheid om te zien hoe ver we zijn gekomen bij de behandeling van bepaalde ziekten, waaronder AIDS, kanker en hepatitis C. Tevens is het een gelegenheid om oude foto's te bekijken, en nota's en uitspraken te herlezen van de leidende figuren uit de gezondheidssector van de laatste veertig jaar: Wynen, Busquin, Colla, De Galan, Vrayenne... en nu Vandenbroucke.

Bedankt, dr. Pillart, om al die jaren trouw en aandachtig lezer van jdM te zijn. Na vijftig jaar gaat de huisarts welverdiend met pensioen. Volgens een enquête die onze krant recent voerde, archiveert 4% van onze lezers onze "papieren" krant. Wij zijn uiteraard zeer blij met deze grote belangstelling voor dit collectieve werk.

Dr. Jean Pillart verraste ons onlangs met zijn aanbod om een archief van meer dan 40 jaar 'Le journal du Médecin' in zijn kantoor op te halen.De huisarts uit Vorst had zorgvuldig enkele duizenden jdM's bewaard. In vele artikelen maakte hij nota's. Hij waardeerde vooral de artikelen van de filosoof Jean-Michel Debry.Nadat ik de hele kofferbak van mijn SUV met hem had volgeladen, nam ik thuis rustig de tijd om al die exemplaren van de jdM te doorbladeren en een blik te werpen op de geschiedenis van het Belgische medische beroep, de problemen en bekommernissen, de strijd dan wel vooruitgang op sommige gebieden... Het was ook een gelegenheid om vast te stellen dat sommige van de problemen waar we 30 jaar geleden al mee te maken hadden - denk aan trapsgewijze betaling, bureaucratie, medische informatisering, betrekkingen met overheden en de ziekenfondsen - vandaag nog steeds actueel zijn. Het is ook een gelegenheid om te zien hoe ver we zijn gekomen bij de behandeling van bepaalde ziekten, waaronder AIDS, kanker en hepatitis C. Tevens is het een gelegenheid om oude foto's te bekijken, en nota's en uitspraken te herlezen van de leidende figuren uit de gezondheidssector van de laatste veertig jaar: Wynen, Busquin, Colla, De Galan, Vrayenne... en nu Vandenbroucke.Bedankt, dr. Pillart, om al die jaren trouw en aandachtig lezer van jdM te zijn. Na vijftig jaar gaat de huisarts welverdiend met pensioen. Volgens een enquête die onze krant recent voerde, archiveert 4% van onze lezers onze "papieren" krant. Wij zijn uiteraard zeer blij met deze grote belangstelling voor dit collectieve werk.