In deze covid-19-pandemie is griepvaccinatie meer dan ooit aangewezen, zeker voor de risicogroepen. Dit jaar beschikt België daarvoor over 2,96 miljoen vaccins. Tussen begin november en midden december komen er nog een miljoen griepvaccins bij.

Keuzes maken

Er hebben al enkele beperkte leveringen plaatsgehad en deze week volgen er nog. Op de grote aantallen vaccins is het echter nog wachten. Daarbij is het natuurlijk wel essentieel dat de vaccins in de apotheken terechtkomen en niet bij de bedrijfsgeneeskundige diensten. De contracten van bedrijven die begin dit jaar vaccins bestelden voor hun personeel - ook niet-risicogroepen dus - worden wellicht verbroken.

Dat laatste is nodig want met 2,96 miljoen vaccins kan al slechts 75% van de risicopopulatie gevaccineerd worden. Keuzes dringen zich op. En dus moeten gezonde 50-plussers - die de Hoge Gezondheidsraad dit jaar als risicogroep omschreef - wachten.

EL-conferentie

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin Wouter Beke (CD&V) behoort niet tot een risicogroep. Maar evenals voormalig minister De Block vorig jaar wou hij de sympathieke sensibiliseringscampagne van dokter De Munck wel ondersteunen. En dat trof want niet voor niets noemt minister Beke familiebijeenkomsten mini-eerstelijnsconferenties. Zijn zus en vader zijn huisarts, een andere zus apotheker. De Vlaamse excellentie is dus goed omringd. En dus vaccineerde dokter De Munck in het kabinet van dokter Nele Beke in Leopoldsburg 'vader' Paul Beke. Paul Beke is huisarts, Artsenkrant-columnist en voormalig voorzitter van de provinciale raad van de Orde in Limburg. De inenting gebeurde 'coronaproof' en onder het goedkeurend oog van minister Beke en uw dienaar. Eens dat voor elkaar was het de beurt aan Nele Beke om de HarleyDoc te vaccineren.

In goed gezelschap: huisarts Nele Beke vaccineert Michel De Munck. Wouter Beke staat er monkellachend bij., JDB
In goed gezelschap: huisarts Nele Beke vaccineert Michel De Munck. Wouter Beke staat er monkellachend bij. © JDB

Al bij al een geslaagde sensibiliseringsactie. Het belang van griepvaccinatie kan in deze barre coronatijden immers niet genoeg onderstreept worden.

In deze covid-19-pandemie is griepvaccinatie meer dan ooit aangewezen, zeker voor de risicogroepen. Dit jaar beschikt België daarvoor over 2,96 miljoen vaccins. Tussen begin november en midden december komen er nog een miljoen griepvaccins bij. Er hebben al enkele beperkte leveringen plaatsgehad en deze week volgen er nog. Op de grote aantallen vaccins is het echter nog wachten. Daarbij is het natuurlijk wel essentieel dat de vaccins in de apotheken terechtkomen en niet bij de bedrijfsgeneeskundige diensten. De contracten van bedrijven die begin dit jaar vaccins bestelden voor hun personeel - ook niet-risicogroepen dus - worden wellicht verbroken. Dat laatste is nodig want met 2,96 miljoen vaccins kan al slechts 75% van de risicopopulatie gevaccineerd worden. Keuzes dringen zich op. En dus moeten gezonde 50-plussers - die de Hoge Gezondheidsraad dit jaar als risicogroep omschreef - wachten.Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin Wouter Beke (CD&V) behoort niet tot een risicogroep. Maar evenals voormalig minister De Block vorig jaar wou hij de sympathieke sensibiliseringscampagne van dokter De Munck wel ondersteunen. En dat trof want niet voor niets noemt minister Beke familiebijeenkomsten mini-eerstelijnsconferenties. Zijn zus en vader zijn huisarts, een andere zus apotheker. De Vlaamse excellentie is dus goed omringd. En dus vaccineerde dokter De Munck in het kabinet van dokter Nele Beke in Leopoldsburg 'vader' Paul Beke. Paul Beke is huisarts, Artsenkrant-columnist en voormalig voorzitter van de provinciale raad van de Orde in Limburg. De inenting gebeurde 'coronaproof' en onder het goedkeurend oog van minister Beke en uw dienaar. Eens dat voor elkaar was het de beurt aan Nele Beke om de HarleyDoc te vaccineren. Al bij al een geslaagde sensibiliseringsactie. Het belang van griepvaccinatie kan in deze barre coronatijden immers niet genoeg onderstreept worden.