Het onverwachte succes van een aantal nieuwe kankergeneesmiddelen leidde tot een budgetoverschrijding van 500 miljoen euro, waarvan 300 miljoen euro voor kankerbehandelingen in 2019.

Koppig mens

Minister De Block had een besparing op de nieuwe kankerbehandelingen uitgesloten omdat die levensreddend zijn. "Ik ben een koppig mens, als het dat betreft. Ik zal dat dus niet doen", zei ze er eerder over (zie AK 2550). De regering volgde haar daarin voor een bedrag van 200 miljoen euro. De farmaceutische sector zal de overige 100 miljoen euro aanleveren.

De resterende 200 miljoen euro wordt gecompenseerd door maatregelen in het geneesmiddelenbeleid, goed voor 113 miljoen euro, die de patiënt niet zullen raken, luidt het. De overige 87 miljoen door technische correcties.

Zwangere zelfstandigen

Daarnaast neemt de minister een aantal aanvullende maatregelen om de werkgelegenheid te stimuleren. Ze voorziet meer netto-inkomsten voor langdurig zieken die proberen deeltijds te werken. Daarnaast ontvangen werknemers die door hun medische toestand van baan moeten veranderen een premie om hen te helpen zich om te scholen. Verder hebben mensen die na hun 65ste werken voortaan ook recht op een ziekteuitkering. Om het einde van een loopbaan leefbaar en haalbaar te houden worden ook de 'zachte landingsbanen' in het leven geroepen.

Verder schaart de federale regering zich nu ook mee achter het voorstel van De Block om de zwangerschapsuitkering voor zelfstandige moeders sneller uit te betalen.

In de zorgsector ten slotte komen er budgetten voor de opleiding van nieuwe kandidaat-werknemers.

Het onverwachte succes van een aantal nieuwe kankergeneesmiddelen leidde tot een budgetoverschrijding van 500 miljoen euro, waarvan 300 miljoen euro voor kankerbehandelingen in 2019.Koppig mensMinister De Block had een besparing op de nieuwe kankerbehandelingen uitgesloten omdat die levensreddend zijn. "Ik ben een koppig mens, als het dat betreft. Ik zal dat dus niet doen", zei ze er eerder over (zie AK 2550). De regering volgde haar daarin voor een bedrag van 200 miljoen euro. De farmaceutische sector zal de overige 100 miljoen euro aanleveren.De resterende 200 miljoen euro wordt gecompenseerd door maatregelen in het geneesmiddelenbeleid, goed voor 113 miljoen euro, die de patiënt niet zullen raken, luidt het. De overige 87 miljoen door technische correcties.Zwangere zelfstandigenDaarnaast neemt de minister een aantal aanvullende maatregelen om de werkgelegenheid te stimuleren. Ze voorziet meer netto-inkomsten voor langdurig zieken die proberen deeltijds te werken. Daarnaast ontvangen werknemers die door hun medische toestand van baan moeten veranderen een premie om hen te helpen zich om te scholen. Verder hebben mensen die na hun 65ste werken voortaan ook recht op een ziekteuitkering. Om het einde van een loopbaan leefbaar en haalbaar te houden worden ook de 'zachte landingsbanen' in het leven geroepen. Verder schaart de federale regering zich nu ook mee achter het voorstel van De Block om de zwangerschapsuitkering voor zelfstandige moeders sneller uit te betalen. In de zorgsector ten slotte komen er budgetten voor de opleiding van nieuwe kandidaat-werknemers.