De initiatiefnemers 'Non profit on pandemic', een verzameling van Europese middenveldorganisaties waaronder ook Belgische, zullen op dinsdag 30 november doodskisten dragen naar de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations. Daarmee willen ze het aantal sterfgevallen in de hele wereld aanklagen als gevolg van covid-19.

Volgens de organisatoren hadden vele doden vermeden kunnen worden indien de patenten op Covid-19-vaccins en- behandelingen vrijgegeven waren.

"Meer dan een jaar lang hebben Europese leiders, waaronder de Belgische regering, de vraag van lage- en middeninkomenslanden om de patenten op te heffen de kop ingedrukt, met miljoenen doden tot gevolg. Aangezien wij er niet in slagen om voldoende vaccindosissen te exporteren of te leveren, is het minste wat wij kunnen doen anderen toelaten om zelf het vaccin te produceren", zo staat in het persbericht.

"Momenteel is slechts 5% van alle vaccins naar lage-inkomenslanden gegaan", gaat het verder. "Vele landen hebben te kampen met vertraagde leveringen, terwijl rijke landen reeds een derde dosis plannen. Ondanks de publieke bijdrage van 100 miljard dollar aan het onderzoek en ontwikkeling van de coronavaccins, maken Moderna, Pfizer en BioNTech per seconde 1000 dollar winst."

De protestmars gaat vooraf aan een ministerraad (MC12) van de Wereldhandelsorganisatie in Genève, diezelfde dinsdag 30 november. Daar valt naar alle waarschijnlijkheid een beslissing rond het voorstel van India en Zuid-Afrika om tijdelijk alle met covid-19-gerelateerde intellectuele eigendomsrechten op te heffen. Wordt deze 'TRIPS Waiver' goedgekeurd, dan kunnen andere landen zelf covid-19-vaccins produceren.

Het Europees Burgerinitiatief "Non profit on pandemic" verzamelde reeds 235.000 handtekeningen voor een wetsvoorstel hieromtrent gericht aan de Europese Commissie.

De initiatiefnemers 'Non profit on pandemic', een verzameling van Europese middenveldorganisaties waaronder ook Belgische, zullen op dinsdag 30 november doodskisten dragen naar de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations. Daarmee willen ze het aantal sterfgevallen in de hele wereld aanklagen als gevolg van covid-19.Volgens de organisatoren hadden vele doden vermeden kunnen worden indien de patenten op Covid-19-vaccins en- behandelingen vrijgegeven waren."Meer dan een jaar lang hebben Europese leiders, waaronder de Belgische regering, de vraag van lage- en middeninkomenslanden om de patenten op te heffen de kop ingedrukt, met miljoenen doden tot gevolg. Aangezien wij er niet in slagen om voldoende vaccindosissen te exporteren of te leveren, is het minste wat wij kunnen doen anderen toelaten om zelf het vaccin te produceren", zo staat in het persbericht."Momenteel is slechts 5% van alle vaccins naar lage-inkomenslanden gegaan", gaat het verder. "Vele landen hebben te kampen met vertraagde leveringen, terwijl rijke landen reeds een derde dosis plannen. Ondanks de publieke bijdrage van 100 miljard dollar aan het onderzoek en ontwikkeling van de coronavaccins, maken Moderna, Pfizer en BioNTech per seconde 1000 dollar winst."De protestmars gaat vooraf aan een ministerraad (MC12) van de Wereldhandelsorganisatie in Genève, diezelfde dinsdag 30 november. Daar valt naar alle waarschijnlijkheid een beslissing rond het voorstel van India en Zuid-Afrika om tijdelijk alle met covid-19-gerelateerde intellectuele eigendomsrechten op te heffen. Wordt deze 'TRIPS Waiver' goedgekeurd, dan kunnen andere landen zelf covid-19-vaccins produceren.Het Europees Burgerinitiatief "Non profit on pandemic" verzamelde reeds 235.000 handtekeningen voor een wetsvoorstel hieromtrent gericht aan de Europese Commissie.