Deze week rondde de wereld de kaap van de vijf miljoen coronadoden. Tenminste, dat is het officiële sterftecijfer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou het werkelijke aantal overlijdens twee tot drie keer hoger liggen. De jongste dagen is het virus in Europa - vooral dan in Rusland, Oekraïne en Roemenië - opnieuw aan een opmars toe. In België staat de teller op 26.000 doden.

De regering achtte de tijd dus rijp om haar pas gestemde pandemiewet op te diepen. Ook kondigde ze een 'epidemische noodsituatie' af. Om het virus te stoppen, wordt ingezet op telewerk, mondmaskers, het Covid Safe Ticket (CST) en op luchtkwaliteitsmeters.

Is het CST dat mensen verplicht moeten tonen bij de meeste gelegenheden een nuttig instrument? Zeker is dat het zijn doel voorbijschiet indien er niet strikt de hand aan wordt gehouden. Te vrezen valt dat het er in de praktijk - zeker na verloop van tijd - eerder losjes aan toe zal gaan.

Te vrezen valt dat het er in de praktijk - zeker na verloop van tijd - eerder losjes aan toe zal gaan

Een vals gevoel van veiligheid geeft het CST sowieso. Om veiligheid is het de overheid allicht niet zozeer te doen. Wel wil men meer mensen aanzetten zich te laten vaccineren. Wat voor een regio met een zeer hoge vrijwillige vaccinatiegraad een vreemde strategie is. Men danst om de hete brij heen; verplicht vaccinatie dan.

Want hoewel de deltavariant virulenter is dan oorspronkelijk gedacht staat vaccinatie natuurlijk nog steeds met stip op één als wapen in de strijd. Het risico op besmetting vermindert en de kans op transmissie ligt lager. De kans op ernstige ziekte is ook veel minder groot. Dat geldt nog steeds, al liggen er nu meer (niet-gevaccineerde) mensen in het ziekenhuis dan een tijdje geleden.

Ook een beetje vreemd. Sciensano update haar cijfers niet tijdens zon- en feestdagen - zoals 1 november jongstleden. Benieuwd hoe men dat rijmt met het begrip 'noodtoestand'...

Deze week rondde de wereld de kaap van de vijf miljoen coronadoden. Tenminste, dat is het officiële sterftecijfer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou het werkelijke aantal overlijdens twee tot drie keer hoger liggen. De jongste dagen is het virus in Europa - vooral dan in Rusland, Oekraïne en Roemenië - opnieuw aan een opmars toe. In België staat de teller op 26.000 doden. De regering achtte de tijd dus rijp om haar pas gestemde pandemiewet op te diepen. Ook kondigde ze een 'epidemische noodsituatie' af. Om het virus te stoppen, wordt ingezet op telewerk, mondmaskers, het Covid Safe Ticket (CST) en op luchtkwaliteitsmeters. Is het CST dat mensen verplicht moeten tonen bij de meeste gelegenheden een nuttig instrument? Zeker is dat het zijn doel voorbijschiet indien er niet strikt de hand aan wordt gehouden. Te vrezen valt dat het er in de praktijk - zeker na verloop van tijd - eerder losjes aan toe zal gaan.Een vals gevoel van veiligheid geeft het CST sowieso. Om veiligheid is het de overheid allicht niet zozeer te doen. Wel wil men meer mensen aanzetten zich te laten vaccineren. Wat voor een regio met een zeer hoge vrijwillige vaccinatiegraad een vreemde strategie is. Men danst om de hete brij heen; verplicht vaccinatie dan. Want hoewel de deltavariant virulenter is dan oorspronkelijk gedacht staat vaccinatie natuurlijk nog steeds met stip op één als wapen in de strijd. Het risico op besmetting vermindert en de kans op transmissie ligt lager. De kans op ernstige ziekte is ook veel minder groot. Dat geldt nog steeds, al liggen er nu meer (niet-gevaccineerde) mensen in het ziekenhuis dan een tijdje geleden. Ook een beetje vreemd. Sciensano update haar cijfers niet tijdens zon- en feestdagen - zoals 1 november jongstleden. Benieuwd hoe men dat rijmt met het begrip 'noodtoestand'...