Broeders van Liefde mogen het uitleggen in Vaticaan

03/10/17 om 10:00 - Bijgewerkt op 12/10/17 om 15:22

De Belgische afdeling van de Broeders van Liefde mag tekst en uitleg komen geven in het Vaticaan bij haar visietekst over euthanasie. Dat liet de generaal-overste van de Broeders wereldwijd, René Stockman, weten. Hij noemt het voor de organisatie 'een ultieme kans om zich alsnog in lijn te stellen met de leer van de katholieke Kerk'.

Stockman benadrukt nog dat het Vaticaan nog altijd verzoekt om het leven "in alle omstandigheden absoluut te eerbiedigen".

Eerder dit jaar besliste de Belgische afdeling om euthanasie in zijn psychiatrische centra onder strikte voorwaarden mogelijk te maken. René Stockman, generaal-overste van de Broeders van Liefde in Rome, liet weten het niet eens te zijn met die visie, en diende een klacht in bij het Vaticaan. De kerkleiding in Rome liet daarop weten dat de Belgische afdeling haar visie moet conformeren aan die van de Kerk, zo niet dreigt de uitsluiting. Op een persconferentie liet Raf De Rycke, voorzitter van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde, weten dat de Belgische afdeling achter de visietekst blijft staan. Ze bleef wel vragende partij om in dialoog en overleg te gaan.

Dat blijkt er nu te komen. De Broeders van Liefde van België wilden gisteren geen verdere verklaring geven. 'We zijn al lang vragende partij om onze visietekst te verduidelijken', zegt Annelies Naert namens de Broeders van Liefde België.